Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Ett fantastiskt nordderby väntar (+speltips)

Twitter: @atnilsson

En av Tysklands absoluta största matcher är här! Nordderbyt mellan Hamburg och Bremen spelas på söndag – en match mellan två klubbar som befinner sig i identiska situationer. Båda är i behov av tre poäng men frågan är vilket lag som rycker åt sig dem i helgens sexpoängsmöte.

Nordderbyt har på senare år fått en mer undanskymd tillvaro inom den tyska fotbollen. Hamburg och Bremens sportsliga förfall har självklart varit en stor bidragande faktor till detta. Efter boomen i slutet av 00-talet har matchen inte samma spets. Ikonerna saknas, klubbarna slåss inte längre i toppen utan i botten – men likväl är det ett fortfarande en av Tysklands absolut största matcher.

Bremen och Hamburg har på senare år haft en ofattbart likt öde. Från att ha varit två fotbollshubbar och absoluta toppklubbar har klubbarnas sportsliga och ekonomiska fall dragit ner dem till botten av tabellen. Båda klubbarna har framför allt jobbat med att ekonomiskt anpassa sig till de nya förutsättningarna och har saknat stora pengar att värva spelare för (även om Hamburg gjort det ändå). Båda klubbarna har dessutom under året sett nya namn ta över på de högsta posterna.

I Hamburg styr numera Dietmar Beiersdorfer som efter sitt äventyr i St. Petersburg valde att återvända till den klubb där han tidigare var sportchef för att styra upp arbetet. I Bremen tog den före detta landslagsspelaren Marco Bode bara för några veckor sedan över rodret från den erfarne Willi Lemke som högste höns i klubben. Båda har uttryckt ett hopp och en tro om en framtid i toppen av tabellen.

På tränarsidan har båda klubbarna under säsongen gjort sig av med sina huvudtränare. Hamburg valde att göra slut med Mirko Slomka redan i september för att ersätta honom med U23-tränaren Josef Zinnbauer. För Robin Dutt tog förhållandet med Bremen slut för några veckor sedan och in kom den före detta spelaren Viktor Skripnik – även han från klubbens U23-lag.

Båda tränarna har infört ny energi i laget, talat sig varma för offensiv fotboll och framför allt försökt få till en snabb förändring. Trots Zinnbauers mycket spännande inledning får man säga att Skripnik är den som har lyckats bäst hittills. Den i Sovjetunionen födde ukrainaren har fört Bremen till tre raka segrar (två i ligan, en i cupen) och gjort det med endast ett insläppt mål. Det i ett Bremen som innan dess hade ligans flest antal insläppta mål.

På söndag kan vi vänta oss en oerhört jämn kamp mellan ligans statistik sämsta anfall (Hamburg) och ligans nästsämsta försvar (Bremen). Förra säsongen vann Bremen båda mötena (2-0 borta, 1-0 hemma) och hoppas självklart att man inkassera sin tredje raka seger mot ärkerivalen. Men utan anfallaren Franco di Santo som missar matchen på grund av skada faller Bremens i särklass bäste spelare bort och därmed finns det ett stort frågetecken för vem som ska peta in bollarna.

Hamburg har haft oförklarligt svårt att göra mål och har endast gjort fyra mål efter elva omgångar vilket är ett bedrövligt facit. Pierre-Michel Lasogga har inte hittat tillbaka förra årets form och även har jag svårt att se vem det är som ska peta in bollarna.

Det kanske inte blir helgens målrikaste match men garanterat den mest intensiva. En rent nöje för tv-tittaren blir det i vilket fall.

Matchen sänds på Eurosport 2, klockan 15.30 på söndag.

Helgens bettingstips, Tyskland (Unibet)

Hamburger SV-Werder Bremen Under 2,5 mål (2.20)

  • Hamburg har gjort ytterst få mål och Bremen saknar sin bästa målskytt i Franco di Santo. Jag har svårt att se att det ska bli många mål gjorda i nordderbyt.

FC Köln-Hertha Berlin Under 1,5 mål (3.10)

  • En liten chansning men varken Köln eller Hertha är särskilt målrika lag på sistone. Köln är ett av seriens sämre hemmalag och Hertha nöjer sig med en poäng på bortaplan. Förväntar mig ingen målfest på RheinEnergieStadion.

Bayern München-1899 Hoffenheim Över 3,5 mål (1.68)

  • Inget vidare bra odds men jag förväntar mig en målkavalkad mellan Bayern och Hoffenheim. Hemmalaget snittar drygt tre mål per hemmamatch och Hoffenheim brukar kunna peta in en boll.

RB Leipzig-St. Pauli 1 (1.60)

  • RBL har två tuffa matcher bakom sig mot två konkurrenter i ligatoppen. Nu vill klubben vinna och på hemmaplan är Leipzig starka. St. Pauli har en bedrövlig säsong bakom sig och är 2. Bundesligas sämsta bortalag. Det kan inte bli något annat än hemmaseger här.

 

Publicerad 2014-11-21 kl 11:53

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons