Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Veh lämnar Stuttgart

Twitter: @atnilsson

Armin Veh avgår som tränare för Stuttgart meddelar klubben idag. Trots endast nio ihopskrapade poäng och sista tabellplats kommer det som en chock för många. Vehs andra sejour i klubben blev långt i från lika framgångsrik som den första.

Förlusten mot Augsburg igår, 0-1, blev den sista matchen som Armin Veh gjorde på tränarbänken i Stuttgart. Efter matchen informerade tränaren klubbledningen om sitt beslut och beskedet offentliggjordes idag. Man kan anta att ledningen bad Veh att ”sova på saken”, men även på måndagen kvarstod beslutet.

”Detta beslut var svårt att ta, då föreningen och laget ligger mig nära hjärtat. I slutändan måste jag agera, då jag är övertygad om att detta är rätt beslut. Laget är bättre än vad tabellplatsen visar, nio poäng på tolv matcher är helt enkelt för lite. För det är jag ansvarig. För oss och mig saknades den lilla turen i många jämna matcher. Jag är säker att laget snart kommer att börja plocka poäng. Jag tackar ledningen, speciellt presidenten, för förtroendet. Och jag vill ge ett speciellt tack till supportrarna – ni har stöttat oss fantastiskt”, säger Armin Veh till klubbens officiella hemsida.

Det finns ingenting som tyder på att det funnits schism mellan Veh och spelartruppen, inte heller ledningen ska ha haft något annat än fullt förtroende för den så sent som i somras återvändande mästartränaren. Det mesta pekar på att Veh helt enkelt själv känner att han inte kan ta laget dit han vill, att han inte kan föra laget till vinnande resultat och därför väljer att avgå innan det är försent för klubben att rädda sitt ansikte denna säsong.

Så sent som 2007 förde Veh Stuttgart till ligatiteln och när han i somras skrev på ett tvåårskontrakt – vanligtvis går Veh runt på ettårskontrakt – med klubben såg många honom som ett långsiktig lösning och hoppades på att han skulle kunna nå upp till samma nivåer som senast.

Men Veh har inte hittat rätt. Stuttgart har precis som förra säsongen haft svårt att vinna och ta viktiga poäng vilket har gjort att laget återigen slåss i botten av tabellen. Nyförvärven har inte lyckats lyfta laget och dessutom har Veh misslyckats med att hitta stabilitet i laget.

Ett av de första besluten som Veh låg bakom var att få sportchefen Fredi Bobic sparkad. Den före detta anfallaren var inte tillräckligt skicklig tyckte den rutinerade Veh som mot slutet arbetade dubbelt som tränare och sportchef, den sistnämnda rollen delade han med Jochen Schneider.

Vidare blev det mycket diskussioner när Veh valde att peta trotjänaren och ikonen Sven Ulreich i målet till förmån för det mer oprövade kortet Thorsten Kirschbaum. En förändring som skapade oro i laget och som rent statistiskt inte heller förstärkte lagets defensiv.

För Stuttgart finns det nu ett ordentligt jobb att göra, men också goda möjligheter till en nystart. Såväl tränar- som sportchefsrollen står fria och nu har klubben möjlighet att arbeta in en helt ny duo i klubben. En långsiktig lösning bör alltså finnas på agendan även om många ropar efter ett namn som Huub Stevens, som senast i våras räddade klubben kvar i Bundesliga.

Det är svårt att säga hur Stuttgart kommer att handla men jag ser goda möjligheter till att hitta en bra och långsiktig lösning. Hittar klubben två erfarna och karismatiska personer att sköta dessa två uppgifter har klubben tjänat mycket tid och kan få de kritiska supportarna på rätt sida.

För möjligheterna i Stuttgart är utomordentligt bra. Spelarmaterialet är tillräckligt bra för att klubben ska kunna hålla sig kvar i ligan. Klubbens ungdomsakademi är en av Tysklands absolut främsta och bör få vilken sportchef som helst att dregla över de goda förutsättningarna. Utöver det har man en stor och fräsch arena, samt att klubben ligger i en av Tysklands ekonomiskt starkaste regioner.

Just nu ser det mörkt ut, men jag ser fortfarande väldigt goda möjligheter för Stuttgart om klubben hittar rätt människor på rätt positioner. För i Stuttgart finns alla möjligheter för att på sikt bygga en riktig storklubb.

Publicerad 2014-11-24 kl 11:48

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons