Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fyra anledningar till Dortmunds kris

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Det är omöjligt att skriva om Bundesligahelgen utan att nämna Dortmunds situation. För första gången sedan säsongen 85/86 befinner sig Dortmund på 18:e plats i Bundesliga. Stämningen i och runt föreningen är hektisk och det diskuteras vilt om hur och vad Dortmund ska göra för att kunna vända på denna negativa trend. Klart är att det inte finns någon ”quick fix” utan att det krävs gediget arbete och kamp om varje poäng.

Få – om ens någon – hade kunnat förutse att Dortmund skulle befinna sig längst ned i tabellen efter 13 omgångar. Det är svårt att peka ut en enskild anledning till varför Dortmund ligger långt ned i tabellen. Det handlar snarare om kombinationen av flera.

Annons

1. Tveksamma värvningar

Ciro Immobile, Adrian Ramos, Matthias Ginter och Shinji Kagawa har alla kommit till klubben men ingen av de fyra har lyckats att sätta prägel på årets laget. Varken Immobile eller Ramos har kunnat ersätta Robert Lewandowski och ingen av dem har heller kunnat slå slag för sig själva. Ginter var med i sommarens tyska VM-trupp och hade en bra säsong i Freiburg bakom sig när han skrev på för Dortmund. Mittbacken har inte varit i närheten av förväntningarna och har underpresterat. Kagawa återvände efter en tuff sejour i Manchester United och har behövt tid, men har ännu inte visat på gamla takter och har ofta fått sitta på bänken till förmån för andra spelare. Inget av nyförvärven har riktigt lyckats i Dortmund, vilket är stort underbetyg för sportchefen Michael Zorc.

2. Spelare underpresterar

Annons

Inte nog med att nyförvärven ännu inte har hittat rätt nivå – spelare som tidigare har fört Dortmund till Bundesligatitlar och en CL-final underpresterar något å de grövsta. Roman Weidenfeller och Neven Subotic är bara några av de spelarna som inte har nått upp till den nivå som dem tidigare har visat upp. Båda dessa spelare har verkligen varit under isen och har gått från att vara stabila pjäser i Dortmunds försvar till att se ut som om dem inte hör hemma på denna nivå. När även lagets stomme underpresterar blir det svårt att få ihop ett slagkraftigt lag för att slåss om poäng.

3. Klopp hittar inte rätt

Även om alla är medvetna om Jürgen Klopps kvalitet som tränare så måste det helt klart höjas en finger mot hans förmåga att hantera denna situation. Faktum är att Dortmund har gått från att ha haft otur i många matcher till att se helt harmlösa ut. Varken defensiven eller offensiven ser ut att fungera och mot Frankfurt var Dortmund rent utsagt dåliga. Det är Klopp främst ansvarig för och han har inte hittat rätt taktiskt – snarare har de små förändringar han har försökt med endast bidragit till att laget har blivit sämre.

Annons

4. Fansens stöttning

Många klankade ned på Dortmunds supportrar efter att dem bland annat buat ut sitt egna lag efter förlusten mot Frankfurt i helgen, supportrarna ”stöttade inte laget när det behövdes som mest” som så många uttryckte det på ett eller annat vis. Personligen tycker jag att det har varit precis tvärtom. Dortmunds supportrar har varit extremt stöttande, så till den milda grad att spelarna inte har förstått allvaret i situationen. Det var högst rimligt att supportrarna visade sitt missnöje och även inom Dortmund har det diskuterats huruvida supportrarnas oumbärliga stöttande faktiskt har varit negativt för laget. Trots buropen står fansen bakom klubben – det är det inget snack om – men för spelarna var det en väckarklocka med helgens reaktion.

Precis som jag tidigare nämnde är det svårt att hitta enskilda förklaringar och även om jag tar upp fyra punkter är det alldeles för få för att förklara situationen. Det är många parametrar som spelar in men för mig är dessa fyra bland de viktigaste anledningarna till varför Dortmund befinner sig i den kris som just nu råder.

Annons

Vad är din uppfattning?

Publicerad 2014-12-02 16:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto