Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Augsburg: laget som aldrig slutar överraska

reuter-weinzierl-600

Twitter: @atnilsson

Få hade trott att Augsburg skulle ha något i toppen att göra när hösten var sammanräknad. Nu, med endast tre omgångar kvar av höstens Bundesligamatcher, så tyder mycket på att Augsburg kommer att ligga på Europaplats när januarivilan drar igång.

Inför säsongen var det klart att förra årets stora överraskningsspelare André Hahn skulle lämna klubben för spel i Borussia Mönchengladbach. Innan sommarens transferfönster hade stängt hade även den givna vänsterbacken Matthias Ostrzolek och mittfältaren Kevin Vogt lämnat. Med andra ord behövde tränaren Bundesligas yngste tränare Markus Weinzierl hitta lämpliga ersättare.

Med hjälp av den rutinerade sportchefen Stefan Reuter hittade klubben ett par billiga, men bra lösningar. Anfallaren Tim Matavz (den dyraste värvningen som gick på €4 miljoner) kom från PSV Eindhoven, dessutom värvades ytterligare två anfallare i form av den före detta Helsingsborgsspelaren Nikola Djurdjic (Greuther Fürth) och Shawn Parker (FSV Mainz 05). Även vänsterbacken Abdul Rahman Baba hämtades från Greuther Fürth när Ostrzolek lämnade för Hamburg och med brassen Caiuby hittade klubben en vänsterytter som haft en bra vår i Ingolstadt i 2. Bundesliga.

Augsburg, vars sammanlagda truppvärde är nästlägst i Bundesliga (endast Paderborns är lägre), är inte den klubb i Tyskland som lockar till sig de största namnen. Augsburg är varken tillräckligt kända för det, inte heller finns de ekonomiska möjligheterna där för att kunna göra det. Utan istället får Augsburg rikta in sig på att hitta mer okända spelare, vilket lägger stort ansvar på scoutingen men främst handlar det om att ha rätt magkänsla – vilket duon Weinzierl och Reuter ofta har när det kommer till nyförvärv.

Men det gick inte fläckfritt att bygga vidare på den framgång som Augsburg hade förra säsongen då klubben slutade sjua i Bundesliga. Klubben åkte ur DFB-Pokal i den första omgången mot Magdeburg som hör hemma i den tyska fjärdedivisionen. Och de två första Bundesligamatcherna slutade med förlust, vilket skapade en viss oro kring klubben och dess nyrekryteringar.

De två inledande förlusterna i ligan följdes av två segrar och sedan var det mycket blandade resultat för bayerska Augsburg. Men sedan november har Augsburg vunnit alla sina matcher i Bundesliga och befinner sig på Champions League-plats. Motståndet har inte varit det bästa men i en Bundesligaperiod då de flesta lagen slår varandra – förutom exceptionella Bayern – får det ses som en imponerande bedrift.

För Augsburg handlar det dock inte att om att nå Europaspel, sådan är inte mentaliteten i den lilla klubben som Augsburg faktiskt är. Det handlar om att undvika nedflyttning och historiskt har ett lag aldrig åkt ur Bundesliga med 23 insamlade poäng efter 14 matcher – ett gott omen för Augsburg med andra ord.

Men det som har varit mest imponerande med Augsburg insats är att klubben aldrig har tappat huvudet och blivit för ivriga på framgång. Det har jobbats med framtidstro, men utan för höga mål och pengaslöseri. Istället har klubben fortsatt på den inslagna väg som funnits sedan Augsburg gick upp till Bundesliga 2011. Spelare har fått tid att utvecklas i lugn och ro utan en omedelbar press att behöva prestera, vilket långsiktigt har gett resultat.

Ett utmärkt exempel på just det är Tim Matavz som ofta har suttit på bänken under hösten. Trots den i Augsburgögon höga prislappen har Weinzierl inte tvingat in Matavz från start, utan istället låtit honom få arbeta sig in i laget. Det har varit en medveten strategi, en strategi som kännetecknar hela Weinzierls idé. Det handlar om långsiktighet i en klubb som Augsburg, inte kortsiktighet.

På lördag tar Augsburg emot Bayern München på SGL-Arena. Den senaste Bundesligamatchen Bayern förlorade var mot just Augsburg på SGL-Arena i april. Då ställde Bayern upp med ett något b-betonat lag, men likväl var det en viktig seger för Augsburg och deras självkänsla. Det spelade ingen roll att Bayern saknade vissa nyckelspelare, utan det handlade om att få slå en gigant som fansen fem år tidigare aldrig hade kunnat drömma om att deras klubb skulle kunna göra.

På lördag finns det inte mycket som talar för att Augsburg återupprepar bedriften från april. Men den stora skillnaden är att Bayern kommer att ta Augsburg på ett helt annat allvar. Något som i Augsburg ögon kanske betyder än mer än de tre poäng, för det visar på att Augsburg blivit ett lag att räkna med i Tyskland. Något som ingen hade kunnat förutse för bara ett par år sedan.

Publicerad 2014-12-08 kl 15:41

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons