Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hamburgs självbild kan fälla dem

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Det är upp till bevis för Hamburg i helgen. Efter förlusten mot Stuttgart i veckan har flera frågor väckts om framtiden. Är Josef Zinnbauer rätt man att leda laget? Klarar spelarna av det här? Är Rafael van der Vaart av rätt virke för att vara lagkapten?

I tisdags satt jag på Imtech Arena och såg ett Hamburg helt utan tanke och idé i sitt spel. Trots en man mer på planen och ett rejält spelmässigt övertag så kunde Hamburg endast skrapa ihop ett vettigt läge och det genom Rafael van der Vaart på frispark. Mittbackarna Djourou och Cleber fick sköta uppspelen och gjorde det med undermålig kvalitet. Det var rent utsagt bedrövligt. Det saknades passningskvalitet och känsla för spelet i de båda mittbackarna för att de skulle kunna få ut något av sina uppspel.

Annons

Men framför allt förvånades jag av nyckelspelarnas totala brist på kvalitet och självförtroende. Lewis Holtby, som av många hyllades som en riktigt bra värvning, var harmlös och vilse på planen. Den tekniskt begåvade mittfältaren var inte alls med i matchen och det var under långa perioder av matchen som jag frågade mig själv var han höll hus. För det var en match där just hans spelförståelse och tekniska skicklighet behövdes.

Pierre-Michel Lasogga gick visserligen ut skadad precis innan första halvleken blåstes av men han fortsatte att vara en skugga av sitt forna jag. Loj, slö och helt ur fas. Jag var kritisk redan i början till Lasoggas kvalitet, trots hans framgångar förra säsongen, och dessutom tyckte jag att kostnaden – drygt 130 miljoner svenska kronor – var alldeles för hög. Frågan är om det inte är dags att använda sig av en annan anfallare i framtiden.

Annons

Det är flertalet nyckelspelare som har underpresterat under hösten. Ytterligare ett nyförvärv, Nicolai Müller, har inte varit nära den nivå som han höll i Mainz. Matthias Ozstrolek var inte ens med från start i tisdags och har verkligen tagit ett kliv bakåt sen tiden i Augsburg. Helt enkelt har vi ett rejält underpresterande Hamburg, på i princip alla positioner. När dessutom lagkaptenen van der Vaart gestikulerade mot de buande supportrarna efter matchen, vilket alla har olika åsikter kring, så sände det dåliga signaler i mina ögon.

Men framför allt är jag bedrövad över utvecklingen, eller bristen på utvecklingen, hos tränaren Joe Zinnbauer. När han klev in som ersättare till Mirko Slomka hade han en tydlig idé och hade stort självförtroende. Idag, några månader sedan, känns det fortfarande som om Zinnbauer står kvar vid ruta ett. Jag kan inte se vad han har gjort som faktiskt har gjort Hamburg särskilt mycket bättre. För så som Hamburg spelade mot Stuttgart i tisdags, så dålig var Hamburg aldrig under Mirko Slomka, Bert van Marwijk eller Thorsten Fink.

Annons

Risken är dessutom att tränare av Zinnbauers dignitet förr eller senare kommer att förlora omklädningsrummet. Spelare som Rafael van der Vaart, Jaroslav Drobny och Heiko Westermann har varit med länge på den här nivån och det skulle inte förvåna mig om spelare som dessa vänder sig emot tränaren när det bär emot som mest. Då vill man ha in en mer rutinerad man.

En vinst mot Schalke på bortaplan är mycket begärt. Schalke är starkare och bör gå vinnande ur striden. Men det är viktigt att Hamburg åtminstone sänder en spelmässig signal att laget är på väg åt rätt håll, annars tycker jag det är dags att börja att hitta nya lösningar för våren.

Publicerad 2014-12-19 15:19

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto