Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dortmunds höst: plus och minus

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Höstens överlägset största överraskning är att Dortmund parkerar på 17:e plats i tabellen efter att halva serien är spelad. Fjolårets tvåa har haft oerhört svårt att ta poäng och har endast hunnit skrapa ihop 15 stycken. Få, om ens någon, hade förväntat sig att Dortmund skulle halka så långt efter redan i inledningen av säsongen.

Höstens tre plus

Comebacken

Mittfältsvirtuosen Ilkay Gündogan hade gått skadad i över ett år innan han under hösten äntligen var tillbaka på planen. Det viktigaste hjulet i Dortmunds spel behövde lite tid för att hitta rytmen men har gått från klarhet till klarhet. Kreativiteten är kvar och Gündogan är spindeln i nätet och i mina ögon den viktigaste spelaren för att Dortmund ska få ordning på resultaten. Kontraktet sträcker sig fram till 2016 och det är frågan hur länge Dortmund får behålla sin guldklimp. För så som Gündogan har spelat på slutet är det bara en tidsfråga innan större klubbar återigen rycker i honom.

Annons

Stödet

Att supportrarna i Dortmund är speciella råder det inga tvivel om. Men att stödet fortfarande skulle vara så stort för ledningen, tränaren och spelarna trots motgångarna hade jag aldrig kunnat tro på. Även bland de mest stöttande personerna brukar det alltid komma till en punkt där man som supporter vänder ryggen åt, men inte i Dortmund. Stödet har nästan bara ökat med motgångarna och redan nu ligger Dortmunds fans högst upp på listan över ”årets fans i Bundesliga”.

Löpviljan

När människor har pratat om Dortmund har det oftast handlat om deras outröttliga attribut och att det är ett lag som springer och springer. Även i år har Dortmund varit det lag som toppat listan i Bundesliga. Med 120,3km i snitt per match är Dortmund etta i listan över de lag som springer mest i Bundesliga och även om det hittills inte har gett önskat resultat är det ett positivt tecken och något som man kan arbeta vidare på. Trots en seg försäsong på grund av sommarens VM har Dortmund visat att det finns kraft i benen. Det är en styrka som kan bli användbar i sommar.

Annons

Höstens tre minus

Målskyttet

Skottkonverteringen, en försvenskning av engelskans ”shot conversion” som berättar hur laget utnyttjar sina chanser, visar att Dortmund i år har haft oerhörda problem med att göra mål på sina chanser. Endast 8,7% har av chanserna har det blivit mål på, en siffra som endast är sämre hos Hamburg (5,7%) i år. Bäste målskytt i år är Aubameyang med fem mål under hösten, vid samma tidpunkt förra året hade Dortmund tre målskyttar som hade gjort minst åtta mål. Lewandowski har inte gått att ersätta, Reus har gått skadad – två viktiga källor till mål och är det något som Dortmund behöver få ordning på under våren så är det denna del.

Försvarsspelet

Att trotjänaren Roman Weidenfeller fick lämna över ansvaret mellan stolparna under de sista matcherna av hösten var ett tydligt tecken på att laget haft problem. Med 26 insläppta mål och endast två hållna nollor under hösten har försvarsspelet var en av lagets absoluta akilleshälar och det har bidragit till en generell oro. Alldeles för många individuella misstag har begåtts som har kostat Dortmund många poäng. Endast Mats Hummels har varit en stabil del i försvaret, även om han stundtals också har svajat. Resten av spelarna behöver höja sig under våren för att Dortmund ska få ordning på försvaret.

Annons

Underlägena

Jag tog upp samma punkt när jag diskuterade Freiburg och jag gör det även med Dortmund. I tio av höstens matcher har Dortmund hamnat i underläge – en siffra som i sig är riktigt dålig då det är fler än 50% av matcherna som har spelats under hösten – och i ingen av dessa matcher har Dortmund lyckats vända till seger. En av matcherna har slutat oavgjort, de övriga nio har slutat med förlust. En av Dortmunds styrkor har alltid varit lagets förmåga att kunna bryta ned sina motståndare, oavsett utgångsläge, men under hösten har det inte alls fungerat. Men framför allt handlar det om att inte hamna så ofta i underläge som Dortmund har gjort, för det är det mest oroväckande tecknet.

Om jag fick ge Dortmund en julklapp så skulle det vara…

…Självförtroende

Jag är fortfarande helt övertygad om Jürgen Klopps kvalitet som tränare. Jag är fortfarande helt övertygad om att detta är ett lag som är tillräckligt bra för att ligga i toppen. Men utan självförtroende går det inte och det är vad jag saknar i årets Dortmund. Det ser ängsligt ut och alldeles för få vill ta ansvar på planen. Så min julklapp till Dortmund är självförtroende, för med bara det skulle många knutar nystas upp.

Annons
Publicerad 2014-12-27 12:15

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto