Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mönchengladbachs höst: plus och minus

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Borussia Mönchengladbach låg på fjärde plats när hösttabellen hade summerats. Efter en historiskt bra inledning på säsongen tappade laget hastigheten mot slutet, men jakten på en Champions League-plats är fortfarande levande i högsta hugg.

Höstens tre plus

Yann Sommer

Det var ingen lätt uppgift att ersätta hemmasonen Marc-André ter Stegen som bestämde sig för att flytta till Barcelona efter förgående säsong. Ersättaren, Yann Sommer, anlände från Basel och har satt sin prägel på målvaktsspelet. Ter Stegen saknas inte – ett bättre betyg kan man egentligen inte få – och schweizaren Sommer har gjort det oerhört bra i målet. En av höstens absolut bästa målvakter i Bundesliga.

Annons

Lucien Favre

När Lucien Favre var i Hertha Berlin för ett par säsonger sedan gjorde han också bra resultat till en början, för att sedan dala rejält och till slut få lämna jobbet. I Mönchengladbach har han hållit en konstant hög nivå resultatmässigt. Laget fortsätter att utvecklas och varken Favre själv eller spelarna tycks vara nära att nå utvecklingsplatån. Favre är en numera en av de tränare som har bäst anseende i Bundesliga vilket är helt välförtjänt sett till hans arbete i Mönchengladbach.

Martin Stranzl

Med sina 33 år (född 1980) är österrikaren Stranzl lagets äldste spelare. Mittbacken som har kritiserats för att vara passé har under hösten visat att åldern inte alltid spelar särskilt stor roll i fotbollen. Stranzl har varit strålande och har givit den trygghet som ett försvar behöver. Hans fina insatser har lett till att klubben valt att förlänga hans kontrakt till 2016 och Stranzl kommer säkerligen att vara en viktig del fram tills att hans kontrakt löper ut.

Annons

Höstens tre minus

Svenskarna

Mönchengladbach har genom året haft flertalet svenskar som har representerat klubben. De mest namnkunniga är Martin Dahlin och Patrik Andersson som hade stora framgångar i klubben på 90-talet. Idag är det Oscar Wendt och Branimir Hrgota som för den svenska fanan framåt i Mönchengladbach. Men hösten har inte varit strålande för svenskarna. Båda har, i Bundesliga, främst suttit på bänken och förhoppningsvis får de mer speltid under våren.

Raffael

Branimir Hrgotas kanske främste rival i laget är brassen Raffael som har varit en spelare som har följt Lucien Favre genom åren. Förra säsongen var Raffael en av lagets viktigaste kuggar men den spelaren har vi inte fått se mycket av under hösten. För Hrgotas del är det positivt på så sätt att svenskens chanser till spel ökar, men för lagets del hade det behövts en Raffael i form för att kunna knipa en Champions League-plats. Jag förväntar mig mer av brassen under våren än vad han visade upp under hösten.

Annons

Fabian Johnson

Den allsidige amerikanaren som Mönchengladbach tidigt gjorde klart med förra vintern har inte alls kommit upp i den nivå som han visade i Hoffenheim. Johnson har inte lyckats med anpassningen till spelsättet i Mönchengladbach och har varit den stora besvikelsen bland klubbens nyförvärv. Kvaliteten finns där men han behöver visa upp den för just nu är det alldeles för många spelare som står före Johnson i ledet. En flytt till sommaren är inte omöjlig om han inte har en starkare vår.

Om jag fick ge Mönchengladbach en julklapp skulle det vara…

…en formstark partner till Kruse

Max Kruse har trots en skadefylld försäsong kommit tillbaka och visat sig från sin absolut bästa sida. Men bakom honom finns det ingen spelare som riktigt har tagit chansen. Raffael och Hrgota ligger närmast till hands och om någon av dessa två herrar kliver upp en par snäpp på kvalitetsstegen så blir Mönchengladbach klart bättre till våren.

Annons
Publicerad 2015-02-01 13:02

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto