POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Kießling föll - Kusen lever vidare.

Twitter: @atnilsson

Den trista trenden med uttåg i åttondelsfinalen av Champions League fortsätter för Leverkusen. Det var dock inte långt ifrån att klubben bröt den. I slutändan föll det på ett udda val av sista straffskytt.

Trots ledning med 1-0 från det första mötet var det få som såg Leverkusen som favoriter i returen mot förra årets finalister Atlético Madrid. Det handlade för Leverkusen om att minimera risken för ett smärtsamt nederlag som drabbat klubben tidigare säsonger.

Efter uttåg förra säsongen mot PSG (1:6) och mot Barcelona 2011/2012 (2:10) fanns det en försiktighetstanke i Leverkusen. Man vill inte åka ur med dunder och brak som tidigare. Dessutom ville klubben gärna bryta den negativa trenden med uttågs i åttondelsfinalen av Champions League. Inte sedan säsongen 2002 (då det slutade med final mot Real Madrid) hade klubben lyckats ta sig förbi det hindret.

Leverkusen klarade med nöd och näppe av den rejäla anstormning som Atlético satte igång matchen med. Det fanns inte ett tillstymmelse till eget spel hos Leverkusen som hade oerhört svårt att överhuvudtaget få tag i bollen. Det och det faktum att spanjorerna fick in ett ledningsmål gav mig en oro över att det skulle sluta som tidigare år för tyskarna.

Roger Schmidt och hans lag lyckades dock att hålla emot. Det blev inget fall för Leverkusen som höll garden uppe under resten av matchen. Atlético var spelförande men Leverkusen släppte inte till särskilt många heta, avgörande chanser och därför levde matchen hela vägen in till det absoluta slutet.

Det var dock i straffskyttet som Roger Schmidt tog ett väldigt ett underligt beslut. Valen av straffskyttar faller ofta på olika sätt. Antingen är det en spelare som känner sig manad, en spelare som har en bra match bakom sig, en erfaren spelare som pallar trycket eller så väljer man en spelare som har ett gott rykte som straffskytt. Det finns massvis med anledningar för, det finns också en hel del emot.

I en straffläggning sätter man de bästa straffskyttarna först och sist, vilket tränaren Roger Schmidt påpekade att han hade gjort, och det var rimligt att Hakan Calhanoglu fick ta den första straffen. Den offensive mittfältaren har varit Leverkusens utpräglade man på fasta situationer under säsongen och har inte fallit för trycket tidigare.

Däremot blev jag förvånad när Stefan Kießling fick chansen och det som sista straffskytt. Kießlings säsong har varit en under all kritik. Den tidigare så haussade målskytten har haft svårt att hitta rätt i Leverkusen och har varit en blek kopia av sig själv under säsongen. Trots sin historia som en utpräglad målskytt hade jag inte valt honom i det läget.

Valet av Kießling som sista man är för mig svårmotiverat. Han hade kommit in och varit stekhet i matchen hade det varit en annan sak. Precis som tidigare var dock Kießling otajmad och såg malplacerad ut på planen. Det var inte den spelare som jag hade satt som avgörande straffskytt, speciellt inte på bortaplan.

Det var där det också föll för Leverkusen. Stefan Kießling brände en straff som kan komma att bli början för det bittra slutet på hans karriär. Anfallaren hade chansen att föra ”sitt” Leverkusen vidare till kvartsfinalen för första gången på över tio år, men det misslyckades han med och frågan är om han någonsin återkommer i form av sin gamla skepnad.

För Leverkusen ser jag dock en ljusare framtid i stort. Det finns många duktiga fotbollsspelare och Roger Schmidts förmåga som tränare tvivlar jag inte på. Jag tror att Leverkusen snart bryter Champions League-förbannelsen och tar sig vidare till kvartsfinal. Frågan är om Kießling kommer att vara där och uppleva det.

Publicerad 2015-03-18 kl 11:27

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå