POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hamburg återigen i kris - får Zinnbauer gå?

Twitter: @atnilsson

Allting var bäddat för en lugn paus under landslagssamlingen. Hamburg skulle bara ta tre poäng mot bottenkollegan Hertha Berlin och distansera sig från den akuta bottenstriden. Istället blev det förlust med 1-0 och rejäl oro i klubben.

Hamburg och tränaren Josef Zinnbauer kände sig nog rånade när slutsignalen ljöd igår efter 90 minuter hemma på Imtech Arena. Hamburg hade gjort allt rätt, förutom ett mål. Målet gjorde Hertha Berlin som kunde åka hem till huvudstaden med tre poäng och nyvunnet självförtroende.

Det var ledsna, håglösa Hamburgrepsentater som pratade med media efter matchen. ”Vi måste offra mycket för att få belöning. För motståndarna räcker det med en fast situation för att få med sig tre poäng”, sa sportchefen Peter Knäbel efter matchen som hade många tankar i sitt huvud.

Mycket sanning fanns det i sportchefens ord. Hamburg hade övertaget i matchen, speciellt i den första halvleken. Hamburg förde spelet och hade över 60% av bollinnehavet. De skapade chanser men Hamburg nådde aldrig hela vägen. Istället kunde Sebastian Langkamp knoppa in det vinnande målet med huvudet på en hörna.

För Josef Zinnbauer kan det ha varit spiken i kistan. Tränaren, som kom in från klubbens U23-lag redan i september för den sparkade Mirko Slomka, har kämpat frenetiskt för att vända på klubbens negativa trend. Trenden har han dock inte lyckats vända på eller varit särskilt nära att vända på.

Med endast 16 mål gjorda på 26 matcher har klubben tangerat sitt egna negativa rekord för hur få antal mål som gjorts på så många matcher. Det enkla lösningen borde vara att spela offensivt, våga mer framåt. Problemet då är att Hamburg har läckt som ett såll bakåt och vise versa. När Hamburg spelar offensivt, släpper man in många mål bakåt – när Hamburg spelar defensivt, gör man inga mål framåt.

I januari planerade klubben för att sätta sig ned under den kommande landslagssamlingen och sätta agendan för framtiden. Tanken var att göra slag i saken med Zinnbauer, planera klubbens framtid med honom och hur man skulle gå vidare med det sportsliga. Nu ser det ut att vara början på slutet för Zinnbauer.

Klubben hade förhoppningen att som sämst slutföra säsongen med Zinnbauer men nu blir det istället ett krismöte imorgon där klubben kan komma att ersätta honom. Den tidigare HSV-tränaren (senast Stuttgart) Bruno Labbadia ses som den kortsiktiga lösningen för att rädda kvar klubben. En annan lösning sägs vara Thomas von Heesen som inte varit tränare på tre år och som senast satt i klubbens ledning.

Efter förra säsongen då klubben klarade sig kvar med nöd och näppe genom kval mot Greuther Fürth blir det nu återigen kamp mot nedflyttning. Ett rejält snedsteg eftersom att klubben satsade stenhårt inför säsongen med många intressanta och dyra nyförvärv som Lewis Holtby, Nicolai Müller och Valon Behrami.

Målet var att åtminstone nå den övre halvan men klubben sneglade även på Europaplatserna. Längre ifrån detta kunde klubben inte vara. Ingen i klubben hade trott i sina vildaste fantasier att Hamburg återigen skulle slåss i bottenstriden med det lag som klubben har haft denna säsong.

Frågan är om en ny tränare skulle ge någon ny effekt i laget. Jag är tveksam till det. Zinnbauer är en fighter, är omtyckt av spelgruppen och supportrarna vilket är precis vad som behövs i bottenstrid. I mina ögon borde man fortsätta med honom men att klubbar söker nya, mer erfarna tränare i sådana här situationer är inget nytt.

Av de återstående åtta matcherna är fem stycken (Schalke, Leverkusen, Bremen, Augsburg, Wolfsburg) mot lag som slåss om att nå ut i Europa. En match är mot Mainz som ser ut att bli ett mittenlag men som kan vara involverade i bottenstriden och två av matcherna är mot direkta nedflyttningskonkurrenter (Freiburg och Stuttgart).

Det är med andra ord inte något enkelt spelschema för Hamburg och klubben kan komma att åka ur Bundesliga för gången i sin historia.

Publicerad 2015-03-21 kl 14:07

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå