Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hamburg återigen i kris - får Zinnbauer gå?

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Allting var bäddat för en lugn paus under landslagssamlingen. Hamburg skulle bara ta tre poäng mot bottenkollegan Hertha Berlin och distansera sig från den akuta bottenstriden. Istället blev det förlust med 1-0 och rejäl oro i klubben.

Hamburg och tränaren Josef Zinnbauer kände sig nog rånade när slutsignalen ljöd igår efter 90 minuter hemma på Imtech Arena. Hamburg hade gjort allt rätt, förutom ett mål. Målet gjorde Hertha Berlin som kunde åka hem till huvudstaden med tre poäng och nyvunnet självförtroende.

Det var ledsna, håglösa Hamburgrepsentater som pratade med media efter matchen. ”Vi måste offra mycket för att få belöning. För motståndarna räcker det med en fast situation för att få med sig tre poäng”, sa sportchefen Peter Knäbel efter matchen som hade många tankar i sitt huvud.

Annons

Mycket sanning fanns det i sportchefens ord. Hamburg hade övertaget i matchen, speciellt i den första halvleken. Hamburg förde spelet och hade över 60% av bollinnehavet. De skapade chanser men Hamburg nådde aldrig hela vägen. Istället kunde Sebastian Langkamp knoppa in det vinnande målet med huvudet på en hörna.

För Josef Zinnbauer kan det ha varit spiken i kistan. Tränaren, som kom in från klubbens U23-lag redan i september för den sparkade Mirko Slomka, har kämpat frenetiskt för att vända på klubbens negativa trend. Trenden har han dock inte lyckats vända på eller varit särskilt nära att vända på.

Med endast 16 mål gjorda på 26 matcher har klubben tangerat sitt egna negativa rekord för hur få antal mål som gjorts på så många matcher. Det enkla lösningen borde vara att spela offensivt, våga mer framåt. Problemet då är att Hamburg har läckt som ett såll bakåt och vise versa. När Hamburg spelar offensivt, släpper man in många mål bakåt – när Hamburg spelar defensivt, gör man inga mål framåt.

Annons

I januari planerade klubben för att sätta sig ned under den kommande landslagssamlingen och sätta agendan för framtiden. Tanken var att göra slag i saken med Zinnbauer, planera klubbens framtid med honom och hur man skulle gå vidare med det sportsliga. Nu ser det ut att vara början på slutet för Zinnbauer.

Klubben hade förhoppningen att som sämst slutföra säsongen med Zinnbauer men nu blir det istället ett krismöte imorgon där klubben kan komma att ersätta honom. Den tidigare HSV-tränaren (senast Stuttgart) Bruno Labbadia ses som den kortsiktiga lösningen för att rädda kvar klubben. En annan lösning sägs vara Thomas von Heesen som inte varit tränare på tre år och som senast satt i klubbens ledning.

Efter förra säsongen då klubben klarade sig kvar med nöd och näppe genom kval mot Greuther Fürth blir det nu återigen kamp mot nedflyttning. Ett rejält snedsteg eftersom att klubben satsade stenhårt inför säsongen med många intressanta och dyra nyförvärv som Lewis Holtby, Nicolai Müller och Valon Behrami.

Annons

Målet var att åtminstone nå den övre halvan men klubben sneglade även på Europaplatserna. Längre ifrån detta kunde klubben inte vara. Ingen i klubben hade trott i sina vildaste fantasier att Hamburg återigen skulle slåss i bottenstriden med det lag som klubben har haft denna säsong.

Frågan är om en ny tränare skulle ge någon ny effekt i laget. Jag är tveksam till det. Zinnbauer är en fighter, är omtyckt av spelgruppen och supportrarna vilket är precis vad som behövs i bottenstrid. I mina ögon borde man fortsätta med honom men att klubbar söker nya, mer erfarna tränare i sådana här situationer är inget nytt.

Av de återstående åtta matcherna är fem stycken (Schalke, Leverkusen, Bremen, Augsburg, Wolfsburg) mot lag som slåss om att nå ut i Europa. En match är mot Mainz som ser ut att bli ett mittenlag men som kan vara involverade i bottenstriden och två av matcherna är mot direkta nedflyttningskonkurrenter (Freiburg och Stuttgart).

Annons

Det är med andra ord inte något enkelt spelschema för Hamburg och klubben kan komma att åka ur Bundesliga för gången i sin historia.

Publicerad 2015-03-21 14:07

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto