POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Bayern förlorade - men det blir inget fall

Twitter: @atnilsson

Det krävdes ett topplag för att Bayern München skulle förlora hemma på Allianz Arena. Borussia Mönchengladbach visade ingen respekt och överglänste de annars nästintill oslagbara Bayern. Omedelbart infinner sig ett litet hopp för andra lag att Bayern kan besegras.

När Wolfsburg besegrade Bayern i vårpremiären av Bundesliga höjdes det röster om att de ”givna mästarna” från München gick att slå. Wolfsburg kontrade ut Bayern och vann till slut med 4-1. Mästarna var slagna. De oslagbara gick att slå och det ingöts en känsla i Bundesligaklubbarna att man kunde besegra Bayern.

Förlusten mot Wolfsburg följdes upp med oavgjort hemma på Allianz Arena mot Schalke (1-1). Då spelade Bayern med en man mindre i drygt 70 minuter och var trots det spelförande laget. Schalke valde att backa hem och fokusera på att inte släppa in för många bollar. De lyckades få poäng och många tyckte fortfarande att Bayern var i brygga.

Efter det följde dock Bayern upp med otaliga segrar. Det blev sex raka segrar och målskillnaden ljöd 27:1 (+26). Både Paderborns tränare André Breitenreiter och Bremens tränare Viktor Skripnik talade om någon sorts ära att få möta ett sådant bra lag som Bayern. Trots förlusterna tyckte tränarna att det handlade om ett Bayern som inte gick att slå.

Igår visade dock Borussia Mönchengladbach att det faktiskt går att slå Bayern München. Det på bortaplan när Bayern spelade med ordinarie manskap. Det slutade 2-0 till Mönchengladbach efter två mål av brassen Raffael. Segern var fullt rättvis; Bayern hade ingenting offensivt. Frågan är dock: är Bayern ett lag alla kan slå?

Om vi ser till årets säsong har Bayern endast förlorat två gånger. Båda gångerna var det mot topplag i form av Wolfsburg och Borussia Mönchengladbach. Båda lagen använde sig av liknande taktiker, det vill säga att ligga långt och satsa på kontringar mot Bayerns högt stående backlinje.

Även förra säsongen förlorade Bayern två gånger. Den första förlusten kom mot FC Augsburg på bortaplan då Bayern skickade ett b-, för att inte säga c-betonat lag när Bayern redan hade säkrat titeln. Därefter kom Dortmund till Allianz Arena och besegrade Bayern med 3-0 i en match där Bayern ställde upp med bästa möjliga elva.

Säsongen 2012/2013, under Jupp Heynckes sista och framgångsrika år, var Bayern München så nära att klara en hel säsong utan förluster. Det blev dock en förlust (1-2) och det på hemmaplan mot Bayer Leverkusen som då var en av de främsta utmanarna i ligan. Bayern var det bättre laget i matchen men Leverkusen lyckades kontra in två bollar.

Totalt fem förluster i Bundesliga har Bayern noterats för under de senaste två och ett halvt åren. Fyra av förlusterna har skett mot absoluta topplag och den femte som kom mot Augsburg har skett när Bayern skickat ett klart sämre lag än det bästa möjliga och när ligan redan varit avgjord.

Med andra ord kan man inte dra för stora växlar av Bayerns förlust mot Mönchengladbach. Förlusten betyder inte att Bayern kommer att gå och förlora mot lag längre ned i tabellen utav bara farten. Snarare lär det betyda att kommande motståndare kommer att möta ett Bayern som kommer att vilja vinna med stora siffror för att hävda sin klubbstatus.

Bayerns dominans och styrka har stundtals varit ifrågasatt men det är ytterst svårt att besegra “Der Rekordmeister” vilket de senaste åren visar på. Det är endast topplagen som har lyckats med det konststycket och det är inte mycket som tyder på att det kommer att förändras inom kort.

Därför bör de andra tyska klubbarna kanske inte tro på ett alltför stort tapp för Bayern under den kommande tiden. De kan hoppas men sannolikt lär Bayern bara bli ännu svårare att möta framöver. Men vem vet vad som sker i det kommande mötet på Allianz Arena mot, just det, Dortmund som var det lag som slog Bayern förra säsongen när Bayern kom med Augsburgförlusten i ryggen. Den matchen mellan Bayern och Dortmund spelades även den på Allianz Arena. Slutsiffror: 3-0 till Dortmund.

Publicerad 2015-03-23 kl 14:06

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå