Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Löw bygger ett Tyskland 2.0

Twitter: @atnilsson

Ikväll är det återigen dags för det tyska landslaget att spela. Träningsmatchen mot Australien är kanske inte den hetaste av matcher, men för Löw finns goda möjligheter att testa nya tankar och idéer.

Det finns inte många nyheter i Joachims Löw landslagstrupp inför de kommande två matcherna mot Australien och Georgien. Det som har skapat störst eko är att Holger Badstuber och Ilkay Gündogan båda är tillbaka i landslaget efter lång skadefrånvaro. Två spelare som kommer att spela en stor del i det framtida landslaget, enligt förbundskapten Löw.

Det som fick mig att höja mest på ögonbrynen med uttagningen var det faktum att Lukas Podolski fortsatt får chansen i landslaget. Inter-lånet har inte fått det lyft i Italien som han själv och andra hade hoppats på och är i mina ögon inte i närheten av den kvalitet som man bör besitta för att representera det tyska landslaget.

Visserligen står Podolski för god stämning i landslaget. Hans lätsamma tillvägagångssätt är det många som har vittnat om. I slutändan kan Joachim Löw dock inte gömma sig bakom detta och att Podolski är erfaren. Insatserna på planen måste tala och där lämnar Podolski mycket i övrigt att önska. Löw nämnde dock i en intervju i ZDF att Podolski måste börja prestera inom kort för att fortsatt vara en del av landslaget.

I samma intervju, där Löw var väldigt öppen jämfört med vad som varit kutym för honom, pratade förbundskaptenen väldigt mycket om att ta nästa steg. ”Utveckling behövs för att nå nästa steg, annars kan man bara falla nedåt”, sa förbundskaptenen och menade på att trots att man vunnit VM-guld finns det mycket att jobba på. ”VM-laget finns inte längre”, som Löw själv uttryckte det.

Klart är att Löw funderar på en ny lösning i försvarsuppställningen. Efter Philipp Lahms avsked finns det ingen given ersättare som ska ta över platsen som högerback i landslaget. På vänsterbacksplatsen har det länge ekat tomt och det har inte funnits någon given för den positionen sedan Lahm lämnade den för högerkanten.

Därför har Löw sneglat mot Italien och framför allt Chile som förhållandevis framgångsrikt har använt sig av en trebackslinje. Känslan är att det är just Chiles ”flexibla” försvarslösning som Löw har fått upp ögonen för. Förbundskaptenen nämnde själv att han kollat mycket på deras försvarsspel och imponerats.

För mig finns det dock ett problem och det är att en trolig trebackslinje skulle bestå av tre mittbackar. Hummels och Boateng känns som givna i ett försvar om de är hela. Där bakom finns Höwedes, Mustafi och Badstuber som skulle kunna slåss om den tredje platsen. Fördelen för Badstuber här är att han är den ende som är vänsterfotad, vilket mycket väl kan vara avgörande.

I sådana fall skulle Löw stå med en lösning som består av Badstuber, Hummels och Boateng. Tre mångsidiga försvarare som alla är skickliga, men alla tre påminner väldigt mycket om varandra i sina spelstilar och skulle troligen efterlikna den italienska lösningen mer än den chilenska.

Klart är i alla fall att Joachim Löw funderar på den lösningen och många andra. Han vill att man offensivt ska bli bättre då ”motståndarna backar hem ännu mer” nu än tidigare. Han nämnde också att det inte finns någon ”masterplan” utan att man fortfarande arbetar på den. Löw var inte heller orolig för att man skulle floppa och misslyckas i kvalet.

Mot Australien och Georgien finns goda möjligheter för att testa nya saker. Georgien i EM-kvalet ska visserligen inte underskattas men Tyskland bör slå dem utan större bekymmer, även i fall man testar nya lösningar i laget. Med det sagt förväntar jag mig inga överkörningar från Tyskland i de kommande två matcherna. Däremot lite nya tankar och idéer, ett Tyskland 2.0.

Publicerad 2015-03-25 kl 15:29

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons