Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Selkes flytt till Leipzig sänder chockvågor i Tyskland

Twitter: @atnilsson

Med värvningen av Davie Selke sänder RB Leipzig tydliga signaler om var ambitionen ligger och var klubben vill nå. Selkes flytt rör samtidigt upp känslorna hos fotbollsromantikerna.

Många kanske trodde att det handlar om ett aprilskämt men Davie Selkes övergång från Werder Bremen till RB Leipzig är helt sann. Anfallaren som har slagit igenom i Bundesliga i säsongen väljer alltså att lämna Bremen för spel i andradivisionen och Leipzig.

Värvningen är lite av en bomb i tysk fotboll. Selke har inte varit ett namn på allas läppar under särskilt lång tid. Bremen har dock själva satsat rejält på den unge talangen. Att anfallaren själv också uttalat sig positiv till en längre framtid i Bremen gör flytten än mer förvånande.

Selke har efter Tyskland och hans egna framgångsrika U19-EM i somras tagit stormkliv i Bundesliga och Bremen. Under sommaren noterades han som bäste målskytt i U19-EM (fyra mål) och blev det med ett namn i ligan.

Under hösten och våren har Selke fått mer och mer speltid i Bremen och har varit en av lagets viktigaste spelare. I takt med att Bremen har presterat bättre i ligan så har också Selke presterat bättre. Han varit en stor del i Bremens lyft med viktiga mål och genom att ständigt vara ett hot mot motståndarnas försvarare.

Nu går dock RB Leipzig in och plockar en av de hetaste talangerna i Bundesliga. Det sänder självklart ett stort eko till resten av Tyskland att man som förening menar allvar. Värvningarna av Emil Forsberg, Marvin Compper och Omer Damari har inte sänt i närheten av lika stora signaler som den av Davie Selke.

Det är utom allt rimligt tvivel att denna värvning kommer att röra upp känslorna hos de människor som är emot intåget av företagsägda klubbar. Flera kommer att hävda felaktigheten med värvningen, oäktheten i klubben och hela förfarandet andas provokation mot denna krets av människor som sedan tidigare är RBL-kritiska.

Just nu är den tyska fotbollen i någon sorts status quo kring ägandeskapsfrågan. Å ena sidan gillar man tanken på att en klubb som VfL Wolfsburg (med Volkswagen i ryggen) kan utmana Bayern München på toppen, samtidigt som man ogillar tanken på att RB Leipzig och 1899 Hoffenheim tar sig högre och högre upp i seriesystemet.

Värvningarna av till exempel Emil Forsberg och Omer Damari upprörde många känslor, men eftersom att ingen kom från någon tysk klubb eller för den delen var tysk gjorde det något enklare att acceptera. Men Davie Selke är en stor tysk talang som dessutom väljer att gå ned i seriesystemet för att spela fotboll i RB Leipzig. Med andra ord handlar det, åtminstone inte kortsiktigt, om det sportsliga utan om pengar.

Jag kan inte riktigt förstå varför Selke väljer att gå till Leipzig i ett läge som detta. Klubben har visserligen stora ambitioner om att snabbt ta sig upp till Bundesliga och spela fotboll ute i Europa. I år ser det dock skeppet för uppflyttning till Bundesliga ut att ha seglat. Leipzig spelar med största sannolikhet i 2. Bundesliga även nästa säsong med andra ord.

För Selke som dessutom är en etablerad spelare i ett Bremen som med vårens form skulle kunna knipa en Europaplats framstår det som ännu mer konstigt att lämna klubben i detta skede. Varför kunde han inte vänta ytterligare någon säsong innan han lämnade? Vad är det Leipzig kan erbjuda som inte Bremen kunde erbjuda förutom pengar?

När Bremen dessutom går ut och säger i media att klubben inte kunde tacka nej till det budet som Leipzig gav för att pengarna var för bra så börjar man självklart undra vad det handlar om för summor.

Klart är att det är en flytt som sänder chockvågor inom den tyska fotbollen och kommer att få fotbollsromantikerna att ”go bananas”. Klart är också att RB Leipzig kommer att göra allt för att nå den tyska fotbollstoppen så fort som möjligt.

Publicerad 2015-04-01 kl 13:52

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons