Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

"Klopp är som starkast i underläge"

Twitter: @atnilsson

”Der Klassiker” spelas imorgon mellan Borussia Dortmund och Bayern München på Westfalenstadion. Bayern är favoriter men Dortmund är långt ifrån uträknade.

För första gången på länge är ”Der Klassiker” inte en match som är avgörande för toppstriden. Bayern München ser visserligen ut att gå mot titeln, men Dortmund placerar sig just nu på tionde plats och är med det långt bakom Bayern. Skillnaden på placeringarna betyder dock inte att matchen på något sätt är avslagen.

Inför matchen har det pratats mycket om Bayerns skadebekymmer. Arjen Robben var sedan tidigare uträknad, Franck Ribéry har varit ett frågetecken och i veckans landslagssamling skadade sig David Alaba så pass illa att han blir borta i drygt två månader enligt de första rapporterna.

Skadorna tvingar tränaren Pep Guardiola till ett antal förändringar i startelvan. David Alaba är viktig, men ersättbar. Däremot är det ett stort tapp offensivt för Guardiola att både Ribéry och Robben saknas. De två rutinerade yttrarna är båda spelare som på egen hand kan avgöra en match. Förra säsongen var Ribéry den formstarke, i år har det varit Robben men oavsett form är det ett rejält avbräck för Bayern att sakna båda dessa spelare i en sådan intensiv match som det oftast blir mot Dortmund.

Troligen får vi se den tidigare Dortmundspelaren Mario Götze ute på Bayerns vänsterkant och Thomas Müller ute på högerkanten. Det är inte helt fel att kunna använda sig av två tyska landslagsmän i ”nödfall”, men det känns trots det som ett kvalitetstapp för Bayern som verkligen får hoppas på att Lewandowski kan göra det svårt för sin gamla klubb.

I Dortmundlägret ser det ljusare ut på skadefronten men avsaknaden av Nuri Sahin får man inte underskatta. På ett mittfält där Ilkay Gündogan främst träder fram i rampljuset är Nuri Sahin kanske den viktigaste pjäsen för Dortmund. Sahin är med sin fina passningsfot och sin spelintelligens ett konstant hot för motståndarna, speciellt när Dortmund vill sätta igång snabba omställningar mot ett högt stående försvar.

Sahin har varit nyckel till just detta kontringsspel och många har förbisett hans vikt i laget till den mer namnkunnige Gündogan. Gündogan som i veckan gjorde comeback i landslaget må vara viktig men är mer av en motor än en regissör i Dortmunds spel. Troligen får Gündogan sällskap av någon av de fysiskt starkare spelarna i Kehl och Bender, ingen av dessa två är heller kända för sina passningsfötter vilket sätter mer press på Gündogans förmåga i den kreativa delen av Dortmunds spel.

På tränarbänken är det en Pep Guardiola som har börjat se mer och mer pressad ut av situationen som har uppstått. Skadorna har begränsat hans alternativ och den ena efter den andra förlusten i ligan – senast mot Mönchengladbach – har sänkt en skugga över hans annars fläckfria gärning i Tyskland.

Spanjoren vill ha med sig tre poäng för att undvika onödiga skriverier och ytterligare tryck från Bayernfansen – detta samtidigt som han vet hur svårt Bayern har haft för att spela mot Dortmund. Guardiola säger själv han har en plan för hur hans lag ska agera i matchen, frågan är hur lyckosam han blir. Bayern är favoriter men inte alls av på den nivå som tabelläget ger sken av.

På andra sidan står en glasögonprydd Jürgen Klopp som har allt att vinna. ”Vi är inte chanslösa”, sa den karismatiske tränaren på presskonferensen inför ”Der Klassisker”. Klopp vet framför allt av egen erfarenhet hur man besegrar ett på pappret starkare Bayern vilket gör att han någonstans går in i matchen med en bra magkänsla.

Dessutom vet Klopp att ingen riktigt förväntar sig att hans Dortmund ska besegra Bayern. Ja, Europaplatsen finns fortfarande där för Dortmund, men det är inte genom tre poäng mot Bayern som Dortmund ska ta den. Det är ett tacksamt utgångsläge för Klopp som är som starkast när han arbetar i underläge. Det är då hans “fingerspitzengefühl” märks som allra tydligast.

Kampen mellan två av Europas bästa fotbollstränare och två av Tysklands absolut största klubbar är precis så oviss som man hade kunnat önskat sig på förhand.

Publicerad 2015-04-04 kl 09:41

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons