Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hamburg är Bundesligas sämsta lag just nu

Twitter: @atnilsson

Förlust på hemmaplan. Slagsmål i omklädningsrummet i halvtid. Hamburg personifierar ångesten hos en klubb som är på väg att åka ur finrummet.

Inte sedan Bundesliga startade som nationell serie 1963 har en säsong inletts utan Hamburg. Den nordtyska klubben har alltid funnits med och har många gånger varit att räkna med i toppstriden.

På senare år har det dock inte sett ut så för Hamburger SV. Den klassiska klubben har tampats med ekonomiska besvär och samtidigt kämpat mot sportsliga motgångar. Kombinationen har varit ödesdiger för en klubb som gång på gång hävdat sig vara den främsta utmanaren till Bayern.

Till och med Bayerns före detta chef, den egoistiske och hårdföre Uli Hoeneß, har utnämnt Hamburg till den klubb som på sikt ska kunna utmana Bayern. Det har inte handlat om Dortmund, inte om Wolfsburg och inte heller om klubbar som Schalke eller Leverkusen. Utan Hamburg.

Anledningen, enligt Hoeneß, var att alla förutsättningar stämde i Hamburg. Hamnstaden är en metropol i sin region. Arenan finns redan där. De ekonomiska möjligheterna skulle vara enorma om klubben skulle göra tillräckligt med reklam. Hoeneß pekade mer eller mindre ut Hamburg som den nordliga motsvarigheten till München.

Det som på pappret har sett ut som fina förutsättningar har dock klubben Hamburger SV inte kunnat omsätta i kvalitet på fotbollsplanen – åtminstone inte under de senaste säsongerna. Istället har klubben fått rikta in sig på att försvara titeln som ”Der Bundesligadino”, Bundesligadinosaurien, som klubben fått eftersom att den har överlevt alla säsonger i den tyska högstaligan.

Förra säsongen överlevde dock Hamburg med blotta förskräckelsen. Hade det inte varit för att Nürnberg och Braunschweig otroligt nog var sämre, hade Hamburg åkt ur direkt. Istället blev det kval mot ett Greuther Fürth som pressade dinosaurien in i det sista. Hamburg fick 0-0 hemma, men lyckades gå vidare genom Pierre-Michel Lasoggas mål på bortaplan i en match som slutade 1-1.

Lasogga köptes efter det loss från Hertha Berlin för otaliga miljoner euro. Anfallaren har dock inte varit nära att komma upp i den nivå som han visade upp förra säsongen då han var så pass bra att till och med förbundskaptenen Jogi Löw funderade på att ta ut honom i landslaget. Lasogga, likt Hamburg, är en skugga av sitt forna jag idag.

Hamburg lärde sig inte av sina misstag från tidigare år. Den ekonomiskt sargade klubben hade planer på att gå igenom ett stålbad för att rensa upp, istället blev det en nysatsning under en nygammal ledare (den tidigare sportchefen Dietmar Beiersdorfer).

Trots habila nyförvärv i form av Nicolai Müller, Matthias Ostrzolek och Valon Behrami har Hamburg inte lyckats klättra i tabellen. Alla spelare har presterat i sina tidigare klubbar, men inte i årets Hamburg. Det är en konstig företeelse det där, hur en spelare som är högpresterande i ett lag senare kan vara en skugga av sitt forna jag bara ett par månader senare när han bär en annan tröja.

För jag kan egentligen inte kritisera namnen Hamburg värvat. Värvningarna har på pappret sett bra ut, men har inte lyckats i slutändan. Trycket har varit stort, men spelarna borde ändå ha visat upp mer än vad de har gjort.

Förlusten mot Wolfsburg var svidande, framför allt för att man inte klarade av att visa upp något sorts motstånd. Just nu ser Hamburg ut som Bundesligas sämsta lag och jag har svårt att se att de klarar sig kvar så som de uppträder på planen för tillfället.

Publicerad 2015-04-13 kl 07:32

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons