Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Här kan Jürgen Klopp hamna

Twitter: @atnilsson

Onsdagens stora bomb är att Jürgen Klopp kommer att lämna Dortmund till sommaren. Det råder inga tvivel om att det är en stor förlust för klubben och dess varumärke som Klopp under sina år har personifierat med nästintill kuslig precision.

Åren i Dortmund har varit framgångsrika men det är tydligt att den sista säsongen har tärt på honom. Klopp har sett utmärglad ut. Avsaknaden av energi har märkts tydlig och brist på nya idéer har satt honom i en helt ny sits där han har fått utstå kritik från många håll.

För Bundesliga är det likväl ett stort tapp. Klopp har inte bara personifierat klubben Dortmund utan även den tyska ligan. Många spelare har valt Dortmund framför andra klubbar just för att Klopp finns där.

Det är just Klopps förmåga att locka till sig spelare, spela en attraktiv fotboll och få framgångar som gör honom till den hetaste tränaren på tränarmarknaden till sommaren. Därför är det rimligt att dissekera Klopps valmöjligheter.

Det hetaste: Englandsspåret

Klart är att Klopp alltid har velat träna ett lag i Premier League. De brittiska öarna har lockat Klopp sedan han tog över Dortmund och han har alltid uttalat sig positivt om möjligheterna att få träna ett lag där.

Den klubb som utan tvekan tilltalar Klopp mest är Liverpool. Liverpool som har klubb har många likheter med Dortmund. Det är en klassisk klubb som ännu inte har uppnått sina gamla nivåer men som har goda förutsättningar för att nå dit. Att Brendan Rogers skulle lämna känns dock otroligt och därför får chanserna ses som små, för att inte säga mikroskopiska att han hamnar där.

Manchester City är den klubb som borde nämnas främst för tillfället som ett alternativ för Klopp. Pellegrini har inte gjort någon stark säsong i klubben och det finns ypperliga möjligheter för att ta den klubben till höga nivåer med tanke på det ekonomiska läget och vilken kvalitet som redan finns inneboende i laget. Just det limmar dock inte med Klopp. Jobbet kommer säkert att finnas där om Klopp vill ha det, men jag tror inte det är den klubb som lockar honom i Manchester och därför ser jag chanserna som små att han hamnar i City.

I lokalrivalen Manchester United finns det dock mycket som skulle kunna locka Klopp. United har även de ypperliga förutsättningar och är på väg att göra stora förändringar. Hade jobbets funnits tillgängligt hade det kunnat locka Klopp dit, men van Gaal lär inte försvinna.

Bland Londonklubbar utesluter jag Chelsea och Tottenham som alternativ. Chelsea vill inte byta ut Mourinho och Tottenham är inte en tillräckligt trygg tillvaro. Däremot borde Arsenal locka Klopp. Om det blir så att Klopp tar ett sabbatsår är det rimligheten ännu större. Wengers kontrakt går ut till nästa säsong och Klopp vore i mitt tycke en utmärkt ersättare. Arsenal har potentialen och förutsättningarna som skulle passa Klopp perfekt.

Bakom dessa klubbar finns det alternativ men Klopp är smart nog att inse att det är oerhört svårt att bygga upp en klubb och ta sig förbi de redan etablerade toppklubbarna. Annars hade en klubb som Everton möjligtvis kunnat vara intressant. Men så är det inte just nu.

Det ljumna: Södra Europa

Toppklubbar i Italien och Spanien är säkerligen intresserade av Klopp. Skulle de dock kunna locka honom dit? Jag ställer mig tveksam till det. Mest för att Klopp ofta har uttryckt att han har svårt att se sig jobba i ett land där han inte behärskar språket. För hans tränargärning skulle en stor del av hans kvalitéer försvinna om han inte skulle kunna uttrycka sig ordentligt.

Real Madrid har öppnat upp för att ta in en ersättare till Carlo Ancelotti. Den klassiska klubben är en klubb som lockar varenda tränare i världen. Klopp skulle självklart tänka över det men jag tror inte att han skulle hoppa på uppgiften omedelbart. Dels spelar han inte en fotboll som jag tror skulle tilltala ledningen, dels tror jag inte att han är helt trygg i deras värvningspolitik. Jag har svårt att se Klopp i Real Madrid.

Den andra spanska storklubben är Barcelona som även det är en mycket intressant uppgift för en tränare. Precis som med Real Madrid finns det dock mycket som talar mot ett Klopp-engagemang i klubben. Han kommer behöva värva stjärnor och han kommer att behöva spela en helt annan fotboll än han har van vid. Därför lär det inte bli Barcelona.

Atlético de Madrid hade kunnat vara intressanta om det inte hade varit för att de är oerhört glada över att de har Diego Simeone. Annars hde jag sett Atlético som den mest rimliga klubben för Klopp att arbeta i om han hade valt Spanien.

Italien har många klassiska klubbar men jag tror inte att Klopp är intresserad av att hamna där, åtminstone inte just nu. Det finns säkerligen flera klubbar där som skulle kunna tänka sig Klopp men jag tror inte hans taktiska tänk passar där och jag tror inte att han vill träna i Serie A just nu.

Det tyska: Bayern München

Självklart måste jag nämna Bayern München i dessa sammanhang. Det är solklart så att klubben har ångrat sig för att missat honom och valt Jürgen Klinsmann istället. Bayern kommer att vara intresserade av honom men det river självklart upp många sår.

Klopp är inte intresserad av att omedelbart skriva på för Bayern. Han kan säkert tänka sig träna klubben men han lämnar inte Dortmund för att omedelbart träna en rival, det har jag oerhört svårt att tro även om det inte är en omöjlighet.

Bayern kommer dock att höra av sig till Klopp och ”höra sig för”. Det är jag helt övertygad om. Skulle Klopp gå på ett sabbatsår och Guardiola samtidigt välja att inte förlänga med Bayern kommer jakten intensifieras.

Jag tror inte att Klopp hamnar i Bayern, men klart är att det kommer att föras någon sorts diskussion. Även om det inte ldeer någonstans är det ett klassiskt steg att Bayern att höra sig för om de bästa tränarna i Tyskland. Det var så klubben en gång i tiden lockade till sig Ottmar Hitzfeld.

Det övriga: landslaget

Det sista rimliga, fast otroligt, alternativet jag kan se för Klopp är att han skulle kunna vara en kandidat för det tyska landslaget. Där sitter dock Jogi Löw på ett nyskrivet kontrakt som gäller till 2018. Därför kan jag inte se att han hamnar där.

Dessutom har jag svårt att se att Klopp tar över ett landslag när han är mitt i sin karriär. Det är ett troligare alternativ när han har haft ytterligare ett jobb i ett par år och funderar på att trappa av en aning.

PS. Ber om ursäkt för eventuella stavfel och syftningsfel. Skrivet på en tveksam internetlina i Nottingham under stress.

Publicerad 2015-04-15 kl 14:03

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons