Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Valet av Tuchel är såväl logiskt som ologiskt

Twitter: @atnilsson

Dortmund lät det inte gå många dagar innan man gjort klart med Jürgen Klopps ersättare. Precis som när Jürgen Klopp lämnade Mainz heter ersättaren Thomas Tuchel och denna gång har Tuchel har mycket mer att leva upp till.

Beskedet kommer inte direkt som någon chock för de som har följt med i media de senaste dagarna. Redan från start var den så eftertraktade Thomas Tuchel det hetaste tipset till att ersätta Klopp. Än mer rimligt blev det när Hamburg, som jagat Tuchel hela säsongen, valde att utnämna Bruno Labbadia till ny tränare samma dag som Klopp bekräftade att han skulle lämna Dortmund till sommaren.

Thomas Tuchel är högt ansedd inom den tyska fotbollen. Det framgångsrika arbete han genomförde under sina år Mainz gav eko. Bland annat förde han Mainz som nykomling till en niondeplats under sin första säsong och nådde som bäst en femteplats säsongen 2010/2011. Efter förra säsongen, då Mainz slutade sjua, valde dock Tuchel att gå på ett sabbatsår trots ett år kvar på kontraktet.

Detta gjorde varken ledningen eller supportrarna glada. Tränaren behövde vila och reflektion efter år utan vila. Det minutiösa arbetet hade tagit ut sin rätt men Mainz vägrade att säga upp hans kontrakt, med andra ord har stått kvar på ett kontrakt hos klubben vilket har stoppat andra klubbar från att kunna värva honom under säsongen utan en kostnad.

Under sitt sabbatsår valde Tuchel att spendera mycket tid i München och hos Pep Guardiola. Detta ledde till att många rykten startades som uppgav att Bayern München skulle bli hans kommande adress. Det hette att han under sitt första år skulle gå som assisterande tränare till Guardiola för att sedan ersätta spanjoren när hans kontrakt löpt ut.

Nu knep alltså Dortmund den eftertraktade tränaren och det utan pompa och ståt. Ett lakoniskt pressmeddelande på hemsidan var det Tuchel fick men klart är att det är större än så. Dortmund lyckas, trots bristande resultat, knipa en erkänt duktig tränare som hade flera valmöjligheter. Det säger inte lite om hur attraktiva Dortmund är som arbetsgivare.

Tuchel är inte av samma skrot och korn som Klopp. Båda gjorde visserligen succé som tränare i Mainz men där Klopp hade en spelarkarriär alla falla tillbaka på så är Tuchel mer en renodlad tränare. Redan som 26-årig la Tuchel av med fotbollen på grund av skador och valde att helt lägga om sitt fokus på tränardelen av fotbollen.

Vägen genom bland annat Stuttgarts högt ansedda ungdomsakademi och FC Augsburg tog honom till ungdomslaget i Mainz där han sedan jobbade sig uppåt. Till skillnad från sin företrädare Klopp är Tuchel inte lika öppen och karismatisk som Klopp. Tuchel föredrar att stå framför taktiktavlan och dividera än att skoja med journalister. Supportrarna kommer att märka att Tuchel är en mer introvert typ än Klopp, vilket kan bli en chock till en start efter år av Klopps karisma.

Det är inte det mest logiska valet. När Klopp tillträde i Dortmund var det en klubb som behövde byggas upp från grunden. Steget från Mainz var inte lika stort för Klopp som det är för Tuchel. Tuchel går från ett Mainz som fortfarande är litet och som jobbat med små resurser. Dortmund är däremot en klart större klubb idag med mer pengar och större ambitioner än när Klopp tog över.

Tuchels brist på erfarenhet i sådana här sammanhang gör att han inte är det mest givna alternativet. Att ta in en tränare vars enda klubbjobb på professionell nivå varit i lilla Mainz för att träna ett Dortmund med Champions League-ambitioner kan låta vansinnigt. Men just den risken tar Dortmund för att Tuchels anseende är så pass högt.

Just det höga anseendet har tagit Tuchel till jobbet. Det är svårt att motivera det på andra sätt. För även om Tuchel har gjort det bra Mainz har han inte ett strålande track record. Han gjorde det bra utifrån förutsättningarna. Samtidigt fanns det ingen större press inifrån eller utifrån Mainz. Det är i Dortmund som hans färdigheter kommer att sättas på prov.

Tuchel hade kunnat välja den enklare vägen men när en av Tysklands mest attraktiva arbetsgivare hör av sig, ja då tackar man inte nej. Men klart är att Dortmund inte ska förvänta sig någon frälsare. För Tuchel är nybörjare på den här nivån.

PS. Ber återigen om ursäkt för eventuella stavfel/syftningsfel. Risken ökar när man skriver på begränsad tid.

Publicerad 2015-04-19 kl 16:43

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons