Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tiden i Bayern börjar rinna ut för Guardiola

Twitter: @atnilsson

Det var en Champions League-semifinal som höll en fenomenalt hög nivå. Både Barcelona och Bayern bjöd på bra fotboll, men det var tydligt att det var hemmalaget som satt på de högsta växlarna och när väl det första målet kom så brast hela dammen i Bayerns försvar.

3-0 var inte i underkant. Barcelona skapade chanser under hela matchen och Bayern fick skatta sig lyckliga att man inte gick in i halvtidsvilan i underläge. Spanjorerna var ständigt på jakt och Bayern hade svårt att få riktig kontroll på Barcelonas offensiva trio. Gång på gång hade Suarez, Neymar och Messi tendenser men det fick inte riktigt till det i slutändan.

Bayern försökte att förändra försvarsspelet för att bemöta Barcelonas offensiv. Den inledande trebackslinjen övergick till att bli en fyrbackslinje vilket skapade en stabilare defensiv i det tyska lägret, men långt ifrån säkrade defensiven och Barcelona satte konstant stort tryck mot den defensiva fyran och de defensiva mittfältarna.

Det var ett Barcelona i absolut rytm, i absolut synk som mötte ett Bayern som var helt ur fas. Guardiolas lag kunde inte kontrollera tillställningen på det sättet som de hade hoppats på. Mittfältet som bestod av fyra centrala pjäser i Thiago, Alonso, Lahm och Schweinsteiger kunde, trots all sin rutin, inte få ordning på spelet.

Det såg hafsigt ut i Bayern. När man fick tag i bollen pressade Barcelona omedelbart och försöken att etablera någon sorts offensiv fotboll slutade oftast med att en långboll på någon av de isolerade anfallarna i Müller och Lewandowski eller med att bollen snabbt övertogs att Barcelona som direkt gick för attack mot mål.

Barcelona påminde väldigt mycket om det Bayern som 2013 besegrade just Barcelona i semifinal. Spanjorerna var distinkta, välorganiserade och konstant på jakt. De gav inte Bayern tid och rum att etablera något eget spel vilket visade sig vara en oerhört effektiv väg att gå. Efter lite inledande strul fick också Barcelonas försvar ordning på Lewandowski och Müller som inte längre kunde länka ihop anfallsspelet tillsammans.

Trots all erfarenhet på Bayerns sida kunde man inte riktigt rå på den kvalitet som Barcelona hade och även om man hade några lugnare perioder kom man inte riktigt någonstans i anfallsspelet. Det enda skottet på mål som Bayern hade var ett avslut från Thiago som tog på en Barcelonaförsvarare och i halvfart plockades upp av Ter Stegen i Barcelonas mål.

Avsaknaden av Ribéry och Robben var oerhört stor. De två yttrarna är de två spelare som kan göra sina gubbar, som kan göra den där skillnaden i en match som står och väger. För Bayern hade chansen vid ställningen 0-0 i andra halvlek. Men det fanns ingen spelare där som kunde gå in, ta ansvaret och göra de avgörande momenten. Det fanns ingen spelare med tillräckligt med individuell kvalitet i tyska lägret för att avgöra matchen, eller åtminstone skapa seriös oro i Barcelonas försvar.

När sen Messi gjorde 1-0 var det ren och skär uppförsbacke för Bayern som verkligen tappade tanke och lugn. Bayern började att spela på chans i en match där de inte kunde tillåta några misstag. Och därför blev de straffade inte bara en, utan två gånger och om ett 1-0-underläge hade varit svårt att ta igen så är det ingenting mot vad ett 3-0-underläge är.

Det ser inte ut att bli Guardiolas år den här säsongen heller för Bayern och med ett år kvar på kontraktet är det nog många som börjar undra om han faktiskt kommer att leda Bayern till ytterligare en Champions League-titel.

För någonstans var det vad Guardiola skulle göra. Han skulle utveckla Bayern spelmässigt, men framför allt bygga vidare på de framgångar som Jupp Heynckes fört till klubben med trippeln 2013 och efter förra årets dubbel (ligan och inhemska cupen) hade förväntningarna blivit skyhöga inför årets säsong.

När Bayern åkte ur Champions League med dunder och brak förra säsongen mot Real Madrid tog Guardiola på sig skulden. Han hade inte litat på sin instinkt, sina tankar och sina fundamentala idéer kring fotboll. Den här gången gjorde han det, utan ett bättre resultat.

Självklart tar människorna i klubben hänsyn till de skadebekymmer Bayern har dragits med under säsongen och speciellt i detta avgörande skede, men i slutändan är det resultaten dessa människor ser. Den startelva Bayern ställde upp med idag var allt utom dålig och många hade nog förväntat sig mer, så även Guardiola.

Med de stora förändringar Guardiola har genomfört finns det redan en latent känsla av en ansträngd relation mellan Guardiola, klubben och dess supportrar. Även om ledningen stöttar Guardiola till fullo får man ett intryck av att den kappan kan vända väldigt fort om det väl skulle börja blåsa upp till storm.

Med de uteblivna framgångarna blir också Guardiola än mer pressad. Kanske inte främst av allmänheten men utav sina egna förväntningar. För någonstans hade han hoppats på mer vid det här laget. Efter två säsonger i klubben har han ändå fått forma laget efter sina behov, men ännu har han inte riktigt hittat helt rätt vilket grämer honom och det syns tydligt på hans kroppsspråk.

För Guardiola är inte lika avkopplad längre. Han har inte den kontroll över situationen som han vill ha. Han känner att det börjar att vina runt omkring honom. Än har vinden inte riktigt tagit fart men den ligger där och väntar på att åskmolnen ska passera.

Chansen lever för Guardiola men tiden börjar så sakteliga att rinna ut. Och frågan är om han har mer än en chans till i Bayern att vinna Champions League-titeln. Jag är tveksam.

Publicerad 2015-05-06 kl 23:32

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons