Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Schalke är i kris och agerar därefter

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Förlusten mot Köln på söndagen blev för mycket för Schalke. Det krisande topplaget hade återigen förlorat viktiga poäng i jakten på Europa League och idag kom beskedet att Kevin-Prince Boateng, Sidney Sam och Marco Höger blivit avstängda en klubben. Ett krisbeslut av en klubb i kris.

Inför säsongen var målet för Schalke att återigen försvara sin position bland de topp fyra. En position som skulle betyda Champions League. Efter en svag säsongsinledning under tränaren Jens Keller, vars öde redan var förutbestämt, fick Roberto Di Matteo hoppa in som tränare. Den Schweizfödde italienaren skulle leda Schalke in i framtiden och sätta den nya agendan i klubben.

Annons

I efterhand är det enkelt att säga att så inte har blivit fallet. Med vissa undantag, speciellt bortasegern mot Real Madrid i Champions League, har Schalke inte gjort några särskilda framsteg under Di Matteos ledning. Hans fotbollsstil har kritiserats från alla håll för att vara för destruktiv, tråkig och långt ifrån modern.

Sportchefen Horst Heldt, vars röst väger tungt i klubben, har hela tiden försvarat den tränare som han sedan länge kämpat för. Di Matteo var nämligen högt upp klubbens lista redan när tränaren lämnade Chelsea men det tog längre tid än planerat innan Heldt lyckades lotsa italienaren till klubben, mycket på grund av Schalkes brist på tydliga framtidsvisioner.

Det var lite under pompa och ståt som Di Matteo kom till klubben. Han utmålades som en frälsare, som en karismatisk person som skulle sätta Schalke på kartan. Den förgående tränaren Jens Keller hade inte alls haft den utstrålning som en klubb av Schalkes dignitet önskat sig, inte heller var Kellers meritlista särskilt imponerande.

Annons

Schalke ville ju, som så många andra, etablera sig som en toppklubb i Europa. Det kunde man inte med en så pass okänd tränare som Keller.

Men Di Matteos tid har inte blivit den succé som Horst Heldt hoppats på. Uttåget mot Real Madrid i Champions League var förväntat, men att Schalke inte skulle ha den minsta chans på att nå ”die Königsklasse” nästa säsong var en missberäkning. Med söndagens förlust ser det dessutom ut som om Schalke kan gå miste om en Europa League-plats även om klubben just nu belägrar en av de åtråvärda platserna.

Efter förlusten mot Köln sa Heldt till pressen att ”man under de kommande 14 dagarna skulle se över vilka som var beredda att ge det klubben krävde” och tillade att ”han inte visste om alla spelare skulle träna vidare med laget framöver”. Ett tydligt tecken på att någonting inte stod rätt till i laget.

Annons

Konsekvenserna kom snabbare än vad Heldt själv angivit.

För idag meddelade klubben att Kevin-Prince Boateng, Sidney Sam och Marco Höger är avstängda från spel i klubben framöver. De två förstnämnda är dessutom, enligt Heldt, inte välkomna tillbaka till klubben framöver. Höger däremot har chansen att återvinna en plats i truppen.

”Vi har känslan att det inte finns något förtroende längre. Vi är inte heller övertygade om att dessa två spelare kan hjälpa oss i matcherna mot Paderborn och Hamburg”, var Heldts kommentar kring Boateng och Sam på den officiella hemsidan. Angående Höger är han avstängd i en vecka då klubben är ”tveksamma kring hans lojalitet”, men att man ska sätta sig ned inom kort och diskutera framtiden med spelaren.

Enligt källor ska Heldt också ha sagt att Sam och Boateng visat upp en dålig attityd på träningarna. Båda spelarna ska ha ”brytt sig mer om sig själva, än laget” vilket också ska ha spelat in i beslutet.

Annons

Vad som kan vara intressant att påpeka är att Heldt verkar ha tagit beslutet ovanför tränaren Di Matteos huvud. Di Matteo har inte gjort ett enda uttalande kring detta utan tysk media gör gällande att Heldt själv ska ha hållit ett möte med truppen där han delgivit denna information. En mycket besynnerligt agerande i den rådande situationen. Kevin-Prince Boateng avgjorde trots allt senast för en vecka sedan mötet mot Stuttgart då han i sitt inhopp assisterade till ett mål och gjorde det avgörande 3-2-målet.

För Heldt är det också en prestigeförlust. Båda värvningarna faller under hans ansvar. Kevin-Prince Boateng lyftes fram som en av de största värvningarna för Schalke på mycket länge när han togs in och Sidney Sam ansågs vara en briljant värvning när han togs in för endast 2,5 miljoner euro från Leverkusen. Den förstnämnde har inte kunnat leva upp till förväntningarna, den sistnämnde har mest gått skadedrabbad och inte passat in i Di Matteos spelsystem.

Annons

I ett skede då Schalke endast har vunnit en av de senaste åtta matcherna i Bundesliga kan det tyckas underligt att ett sådant viktigt och omskakande beslut tas. Speciellt när klubben med två omgångar kvar endast har två poäng ned till Dortmund och Bremen som jagar den sista Europa League-platsen som just nu Schalke har.

Det sänder också signaler om att Di Matteos auktoritet innanför klubbens väggar inte är särskilt stor. Att Heldt är den starke mannen med den långsiktiga planen har ingen ifrågasatt, men att han – av vad det verkar – skulle kunna kliva över Di Matteos huvud och göra sig av med tre spelare får ses som remarkabelt.

Klart är att Heldt också gamblar med sitt eget anseende. I slutändan är det han som har tagit både Boateng och Sam till klubben och det är också han som få stå till svar för att de inte har presterat och att deras attityd inte har passat in i klubben. Något han självklart är medveten om att han också kommer att få stå till svars för.

Annons

Missar Schalke Europa League är det stor risk att Di Matteo och Heldt får lämna. Något som ingen hade trott när Di Matteo klev in som klubbtränare i höstas.

Publicerad 2015-05-11 17:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto