Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tankar från Bundesliga-avslutningen

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Jürgen Klopps avsked

På Westfalenstadion gjorde Jürgen Klopp sin sista match som Dortmundtränare inför hemmapubliken. Han avslutade med en seger, 3-2, och tackades av efter av supportrarna. En otroligt emotionell tillställning som bjöd på många tårar och en inspelad intervju där Klopp tackade supportrarna för deras stöd. Nu har han bara en match kvar som tränare i Dortmund, DFB-Pokalfinalen mot Wolfsburg där BVB kan vinna titeln. Frågan är nu var Klopp hamnar. Det ryktas om Real Madrid, men frågan är om han är redo för det uppdraget. Intressant nog stängde han inte dörren till Bayern München, utan svarade på en Sky-reporters fråga med en fråga: ”Varför skulle jag inte kunna träna Bayern?”

Annons

Hamburg klarade sig – återigen kval

Der Bundesligadino behövde en seger medan andra lag i bottenstriden skulle förlora för att klara sig kvar. Hamburg skötte sina kort rätt och vann hemma mot Schalke med 2-0. Samtidigt förlorade Freiburg borta mot Hannover och därmed klev Hamburg upp på kvalplatsen. Hamburg har en uppåtgående trend och kommer in med positiva vibbar i kvalet, till skillnad från förra säsongen. Vilka HSV kommer att ställas mot i kvalet avgörs idag då 2. Bundesliga avgörs. Det står mellan Darmstadt, Karlsruhe och Kaiserslautern där det vore en riktig publikfest om det skulle bli Kaiserslautern. Darmstadt är dock drömlottningen i mina ögon.

Får Di Matteo lämna Schalke?

Schalke hoppades på att kunna avsluta säsongen med en seger mot Hamburg. Istället blev det förlust och Schalke stod för en blek insats. Sportchefen Horst Heldt och tränaren Di Matteo – Heldts handplockning – har fått mycket kritik under de senaste veckorna och frågan är om båda får lämna klubben under sommaren. Den sjätteplats som Schalke till slut hamnade på är en besvikelse för klubben som siktade på Champions League-plats till kommande säsong. Spelmässigt har laget blivit sämre under Di Matteo och Heldt har i sin roll som sportchef inte lyckats genomföra en långsiktig strategi på ett framgångsrikt sätt.

Annons

Paderborn fick bara en säsong i Bundesliga

Många hade förväntat sig att nykomlingen Paderborn skulle bli ligans stora slagpåse under säsongen. Paderborn överraskade dock alla och höll sig med i matchen hela vägen till den sista omgången. För en klubb vars budget var ligans lägsta får man se det som en stark prestation att ha tagit 31 poäng under klubbens första och hittills enda säsong i Bundesliga. Förra året hade det räckt till att säkra kontraktet men i år blev det siffran för tabelljumbon. Paderborn får starta om i 2. Bundesliga – något de var förberedda på – och kommer säkerligen att vara med i toppen där nästa säsong.

Vem leder Stuttgart nästa säsong?

Återigen räddade Huub Stevens kvar Stuttgart i Bundesliga, för andra säsongen i rad för att vara exakt. Den rutinerade holländaren har själv stängt dörren för en framtid i klubben och frågan är vem som tar över till kommande säsong. Det har länge ryktats om att Alexander Zorniger, tidigare RB Leipzig, är klar för klubben och med det får Stuttgart in en (på denna nivå) orutinerad tränare men som däremot gjorde det väldigt bra i RBL under sina år där. Frågan är om ryktena kring Zorniger stämmer.

Annons

Får Frontzeck fortsatt förtroende i Hannover?

Michael Frontzeck kom in för att rädda kvar Hannover i Bundesliga, något han lyckades med. Kontraktet gällde bara för de sista omgångarna dock och det har ryktats om såväl Paderborns Breitenreiter som den just nu klubblöse Thorsten Fink som tränare kommande säsong. Frontzeck har dock gjort det väldigt bra under de sista omgångarna och det skulle inte förvåna mig om han ligger bra till för att fortsatt förtroende till hösten. Däremot är det ett rejält jobb som behöver göras då lagkapten Lars Stindl lämnar och klubbens landslagsmålvakt Ron-Robert Zieler också ryktas vara på väg bort.

Klarar Augsburg av Europa League och Bundesliga?

Augsburg avslutade säsongen med att vinna på bortaplan mot ligatrean Mönchengladbach med 3-1, ett imponerande resultat. Vinsten betydde att Augsburg tog sig förbi Schalke i tabellen och slutade femma – den bästa placeringen någonsin i klubbens historia – och därför blir det spel i Europa kommande säsong för Augsburg. Klubbens resurser är dock rejält begränsande och det är många klubbar som har haft svårt med att spela både i Europa, på hemmaplan och i den tyska cupen. Tränaren Markus Weinzierl har en tuff säsong att se fram emot – men en ack så rolig sådan!

Annons

Kan Bayern för första gången vinna fyra raka Bundesligatitlar?

Även under sin andra säsong i klubben förde Guardiola Bayern München till Bundesligatiteln. Den tredje i följd för klubben. Guardiola har ytterligare ett år kvar på kontraktet i Bayern och vill självklart fortsätta den inslagna vägen. Aldrig i Bundesligas historia har någon klubb vunnit fyra rakar Bundesligatitlar, något Bayern garanterat kommer att vilja göra nästa säsong. Samtidigt kommer Wolfsburg, Mönchengladbach, Leverkusen och Dortmund vara Bayern hack i häl nästa år. Och Bayern kommer att göra allt för att vinna Champions League. Frågan är om det blir en fjärde Bundesligatitel på fyra år, jag är tveksam.

Publicerad 2015-05-24 13:14

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto