Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Årets floppelva i Bundesliga

Twitter: @atnilsson

För några dagar sedan släppte jag årets elva. Nu är det dags för motsatsen, det vill säga årets floppelva. Alla utom en spelare är nyförvärv för säsongen som inte levde upp till förväntningarna. Till antalet var det rätt många som misslyckades under Bundesligasäsongen men här är de elva som jag håller som de största förlorarna.

Årets floppelva:

Wolf

Benatia-Ginter-Heitinga

Sam-Holtby-Romeu-Hajrovic

Kalou-Bendtner-Immobile

Målvakt: Raphael Wolf, Werder Bremen

Bremens målvakt som förra säsongen vann kampen om vem skulle stå i målet mot Sebastian Mielitz har haft en tung säsong. Många misstag har gjorts och Wolf har inte varit en trygg sista utpost på det sättet som ett lag vill att en målvakt ska vara. I Kicker har han längst betyg av alla målvakter som spelat under säsongen och det är givet att han är med i årets floppelva.

Mittback: Mehdi Benatia, Bayern München

Han värvades som ett stort namn som Guardiola verkligen behövde ha in i försvaret för att kunna växla mellan en tre- och fyrbackslinje. Istället för att lyfta försvarsspelet blev nyförvärvet från Roma ofta utsedd till syndabock efter Bayerns matcher. De drygt €30 miljoner som Benatia kostade klubben har än så länge verkat vara en dålig investering och nu ryktas det om att han kan komma att säljas – så vida priset är rätt.

Mittback: Matthias Ginter, Borussia Dortmund

En av säsongens mest hypade värvningar var den av Matthias Ginter. Dortmund drog det längsta strået och lyckades locka Ginter från lilla Freiburg till en av de tilltänkta titelutmanarna. Som nybliven världsmästare och en av Bundesligas bästa försvarare säsongen innan var förhoppningarna höga på att Ginter på allvar skulle blomma ut i sin nya miljö. Så blev det inte. Ginter har fått sparsamt med speltid och har inte alls varit nära den nivå han visade upp i Freiburg. Dortmund är långt ifrån nöjda med sitt nyförvärv, som Mönchengladbach ryktas vilja värva nu till sommaren.

Mittback: John Heitinga, Hertha Berlin

När den holländske mittbacken i somras anslöt till Hertha Berlin talade sig huvudstadsklubben varma om spelaren. Han hade så sent som 2010 spelat VM-final och hade flera titlar på sin meritlista, samt ett par riktigt bra klubbar. Men Heitinga har varit allt utom en succé i Berlin. Efter ett par inledande matcher från start med dåliga prestationer fick Heitinga främst se sig själv bänkad under säsongen och nu är tanken att han ska lämna i sommar. I Hertha kommer han aldrig bli ihågkommen som någon stjärna, utan endast som en spelare som kostade en hel del i månadslön.

Högermittfältare: Sidney Sam, Schalke 04

När Schalke lyckades locka Sidney Sam till klubben för den bleksamma summan av €2,5 miljoner var det på förhand ett riktigt kap. De tyska medierna och jag bedömde det som en riktig klassvärvning då Sam hade imponerat stort i Leverkusen tidigare. Men tiden i Schalke har kantats av skadebekymmer och personliga problem. Under våren var han en av spelarna som klubben stängde av på grund av bristande respekt och mycket talar för att Sam inte kommer att stanna kvar i Schalke ytterligare en säsong. Ett på förhand fantastiskt nyförvärv som idag är en av årets floppvärvningar.

Central mittfältare: Lewis Holtby, Hamburger SV

Hamburg satsade stort inför säsongen med förstod tidigt att materialet inte riktigt skulle räcka till. I Lewis Holtby skulle man hitta regissören, spelaren som skulle leda Hamburgs spel offensivt och samtidigt bevisa att han fortfarande var att räkna med. Holtbys säsong har dock varit allt utom bra. Precis som hela klubben Hamburg har han gått på knäna och den Holtby som bara för några år sedan lämnade Schalke (då jagad av massvis med toppklubbar) finns inte längre. En dyr värvning som inte har hittat sin rätt i Hamburg och frågan är om han någonsin kommer tillbaka till den nivå han en gång var på.

Central mittfältare: Oriol Romeu, VfB Stuttgart

Förväntningarna i Stuttgart var oerhört stora när Orio Romeu, den forna stortalangen, bestämt sig för att gå på lång till stadens klubb. Den spanske mittfältaren togs emot under pompa och ståt och många trodde sig se ett riktigt kap i Romeu. Mittfältaren har dock inte lyckats med att bekräfta förväntningarna. Romeu stod sällan för en riktigt bra match och han fick ofta se sig själva utanför startelvan. Lånet från Chelsea blev inget lyft, utan istället en breddspelare och det var inte vad Stuttgart hade förväntat sig.

Vänsterytter: Izet Hajrovic, Werder Bremen

Tänkt som en offensiv och kreativ kraft togs Izet Hajrovic till Bremen för att täcka upp ett hål som bland annat Kevin De Bruyne lämnat. Den i Schweiz födde kreatören (Hajrovic representerar Bosnien och Hercegovinas landslag) hade varit väldigt eftertraktad av den nordtyska klubben som jublade högt när han kom in. Hajrovic har dock varit en riktig flopp. Hans insatser har varit långt ifrån imponerande och ofta har teknikern inte synts när han har varit på planen. Många gånger har han suttit på bänken och när han väl har fått hoppa in har han sällan gjort ett avtryck. Bremen är villiga att genom ytterligare en chans, men Hajrovic har mycket att bevisa innan han vinner över fansens hjärtan.

Anfallare: Salomon Kalou, Hertha Berlin

Ytterligare ett intressant namn med en stark meritlista som Hertha Berlin värvade in var Salomon Kalou. Med erfarenhet från Premier League och Chelsea var det många som trodde att Hertha hade lyckats med en perfekt värvning i form av Kalou. Tyvärr har han inte lyckats leva upp till det som sas honom på förhand och ofta har han varit en skugga av sitt forna jag. Det gick så långt att lagets målvakt, Thomas Kraft, efter en match irriterat till reporter sa att han ”borde ställa frågor till våra blinda forward (Kalou)”. Det säger inte lite om Kalous insatser den här säsongen.

Anfallare: Nicklas Bendtner, VfL Wolfsburg

Den här listan skulle inte vara hel om det inte vore för att Nicklas Bendtner var med. Den danske anfallaren plockades in som en nödanfallare när Wolfsburg fått nej av bland andra Morata och Lukaku. Bendtner var redan från början kritiserad (tränaren Hecking sa att man inte hade letat på de högre hyllorna) och dansken har inte lyckats med att återetablera sig i den europeiska fotbollen. Mycket talar för att Bendtner lämnar Wolfsburg i sommar, då klubben inte vill ha honom kvar. Bendtner har satt sitt avtryck, synd att det inte sportsligt bara.

Anfallare: Ciro Immobile, Borussia Dortmund

Det kanske mest omtalade nyförvärvet av alla inför säsongen, Ciro Immobile, lyckades inte rosa marknaden på Westfalenstadion. Den italienske skyttekungen var Dortmunds stora värvning för säsongen och många förväntade sig stordåd av anfallaren. Immobiles tid i Dortmund har dock kantats av problem då han inte verkar ha trivts med omgivningen och inte har presterat särskilt bra på fotbollsplanen. Immobile vill hem till Italien men Dortmund släpper honom inte för mindre än vad man gav för honom. Tyvärr lyckades Immobile inte etablera sig i Tyskland och i Dortmund kommer han alltid att bli ihågkommen som en klassvärvning som aldrig levde upp till förväntningarna.

Tränare: Robert Di Matteo, Schalke 04

Hämtad som en man som skulle föra Schalke in i en ny era så blev Di Matteo direkt en av huvudpersonerna i Bundesliga. Hans inledning vittnade om en tränare som kunde sätta defensiven, men som hade svårt att få till offensiven. Men efter segern mot Real Madrid borta i Champions League trodde många att Di Matteo skulle kunna göra stordåd med Schalke. Riktigt så blev det inte. Efter säsongens sista match fick Di Matteo lämna Schalke. Sportchefen Horst Heldt kallade det hela för ett “missförstånd” och Di Matteos rykte smutsades ner rejält. Schalke stod för en tråkig fotboll och många av lagets stjärnor stod för sina sämre säsonger i karriären.

Publicerad 2015-06-12 kl 12:58

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons