Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Vidal är inget plåster på såren – men fortfarande en bra värvning

Twitter: @atnilsson

Försäljningen av ikonen Bastian Schweinsteiger är det som har präglat nyheterna kring Bayern München de senaste dagarna. Trots att det fanns klara indicier på att Schweinsteiger var på väg bort från klubben – senast inom ett år då hans kontrakt skulle löpa ut – är det många som har blivit tagna på sängen över hans flytt till England.

För Bayern har den, i många fall, negativa publiciteten tagit fokus från det som klubben faktiskt håller på med. Därför kommer nyheten att Arturo Vidal kommit överens med Bayern om ett fyraårskontrakt som en blixt från klar himmel.

Sportchefen Matthias Sammer sa till tidningen Kicker i måndags att Bayern fortfarande funderade över om det fanns något att göra på transfermarknaden. Sanningen är att Bayern för första gången på flera år har haft en lågmält transferfönster utan några större namn på väg in. En situation som klubben sällan, eller aldrig, riktigt har hamnat i tidigare.

Istället har klubben kunnat räkna upp otaliga namn i spelartruppen som är på väg att bli friska efter skador. Det har varit nyförvärven för Bayern har det verkat som. Javi Martinez som missade hela förra säsongen är tillbaka, Thiago genomför i detta nu sin första hela försäsong med Bayern och David Alaba är också på väg tillbaka efter skada. Positivt men utan wow-faktor i media.

Därför kunde detta rykte inte komma mer lägligt för Bayern. Inte heller borde man vara särskilt förvånad (fast jag var det). För klubben är smarta nog att inse att det mer eller mindre behövs åtminstone en större värvning varje säsong och Arturo Vidal kan helt klart vara den värvningen. Det handlar om att sända signaler till supportrarna och motståndarna om att laget blir starkare, inte svagare eller är i ett status quo. Speciellt eftersom att Bayern verkligen vill vinna Champions League med Guardiola som tränare.

Det är inte första gången Bayern är intresserade av den chilenske mittfältaren. Redan 2011 jagade Bayern Vidal när Jupp Heynckes hade lämnat Leverkusen för att ta över ”Der Rekordmeister”. Heynckes ville ha med sig Vidal och mittfältaren var öppen för en flytt. Leverkusen med Rudi Völler i spetsen vägrade dock att sälja Vidal till Bayern och därför blev flytten aldrig av. Fyra år senare kan den bli det.

Att Guardiola älskar mittfältare är ingen nyhet, men försäljningen av Schweinsteiger öppnade egentligen inte upp någon lucka på den positionen. Det finns redan flertalet spelare i truppen som kan fylla den rollen. Men jag kan förstå att Vidal är ett intressant namn. Han besitter kvalitéer som jag i ärlighetens namn inte ser att någon annan i truppen har.

För efter att Schweinsteiger lämnat finns det ingen given motor kvar på mittfältet. Det finns ingen spelare som har det där emotionella kapitalet, inget riktigt rivjärn och där tror jag att Vidal kommer att passa in. Att han dessutom är en fantastiskt bra fotbollsspelare råder det inga tvivel om. Det handlar om att försöka få honom att inte bli för aggressiv, för irriterad på fotbollsplanen. Och utöver att han är en bra fotbollsspelare så är han ett namn som gör att människorna i fotbollsvärlden höjer åtminstone på ett av ögonbrynen. För det är ett statement av Bayern att värva Vidal.

Risken är att man ser Vidal som en ersättare till Schweinsteiger. Riktigt så är det inte. Dels finns det i mina ögon fler saker som skiljer spelarna åt än saker som för dem samman. För det andra är det en omöjlighet att ersätta Schweinsteigers personlighet och ställning i München. Det är dock troligt att det är en jämförelse Vidal kommer att få leva.

Men innan man drar på den stora trumman måste det också bekräftas. Än så länge finns det inget officiellt bekräftat och från tyska medier finns det ingen information överhuvudtaget. Vidal vore en bra värvning för Bayern, det är jag övertygad om. Han skulle tillföra något extra på det där överfyllda mittfältet klubben har. Men han är inget plåster på såren för Bayernsupportrarna efter Schweinsteiger, men en fingervisning om vad Bayern har för ambitioner med säsongen.

Publicerad 2015-07-16 kl 09:05

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons