Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Så slutar Bundesliga 15/16

Twitter: @atnilsson

Imorgon drar Bundesliga återigen igång och med det är det dags att tippa tabellen. Det har varit enkelt i vissa fall, svårt i andra och som alltid lär man kolla tillbaka i efterhand och undra hur man tänkte egentligen. Med tipsen får ni också några låtar som ledstjärnor för mina tankar.

1. Bayern München (Eagles – Hotel California)

Monstret från München är stora favoriter till att hem titeln för fjärde året i rad, en bedrift som ingen klubb hittills har lyckats med i Bundesligahistorien. För att lyckas med det har klubben värvat in bland andra Arturo Vidal och Douglas Costa som på försäsongen har visat att de kan tillföra ny kvalité i en redan stark trupp. Bayern har ligans högst värderade trupp, har lagt mest pengar på nyförvärv och har utöver Bastian Schweinsteiger (som var skadedrabbad) inte tappat någon framträdande spelare. ”You can check out anytime you like, but you can never leave”, sjöng Eagles och Schweinsteiger blivit erbjuden ett jobb i Bayerns organisation då han väljer att lägga skorna på hyllan. Bayern är bättre än förra säsongen och därför hamnar de etta på min lista.

2. Bayer 04 Leverkusen (Four Tops – It’s The Same Old Song)

Roger Schmidt visade under sin första säsong som tränare för Leverkusen att han har förmågan att skapa ett offensivt och svårspelat lag. Det räckte till en fjärdeplats vilket får ses som ett bra resultat för att vara en debutsäsong. Nu har Schmidt fått mer tid på sig och har fått in namnkunniga spelare som Christoph Kramer, Charles Aranguiz, Admir Mehmedi och André Ramalho. Förlusterna av galjonfigurerna Castro, Reinartz och Rolfes svider dock och det är fortfarande frågetecken kring bredden på det centrala mittfältet. Leverkusen är dock samspelta och har utöver Castro inte tappat någon spelare ur startelvan och värvat några riktigt intressanta namn. Men för oss som känner Leverkusen, också kallade Vizekusen, så räcker det inte hela vägen utan det blir samma gamla visa som förut. En andraplats känns trolig.

3. Borussia Dortmund (Ratata – Ge Inte Upp)

För första gången på flera år inleder Dortmund en säsong utan Jürgen Klopp på bänken. Men ge inte upp Dortmund, ni ska se att ni finner någon som är bättre än Klopp. Istället för Klopp är det Thomas Tuchel som kommer att stå vid sidan av planen på Westfalenstadion och det ska bli oerhört intressant att se vad han kan göra med all den potential han förfogar. Den bedrövliga hösten till trots visade Dortmund under våren att det fortfarande finns mycket kvalitet att ta av i laget. Spelare som ryktats vara på väg bort (Hummels, Gündogan) är kvar och Tuchel har till den starka stommen lagt till spelare som Gonzalo Castro, Roman Bürki och Julian Weigl för att bygga ett nytt lag. Dortmund ska bli flexiblare under Tuchel och jag tror att han är på god väg med sitt arbete. Målet för de gulsvarta är att ”vara främst utmanare till topp fyra”, jag tror att det går bättre än så.

4. Borussia Mönchengladbach (Crowded House – Don’t Dream It’s Over)

De senaste åren har Mönchengladbach varit i konstant utveckling i positiv riktning. Tränaren Lucien Favre och sportchefen Max Eberl har genom långsiktighet fört klubb steg ett steg uppåt på utvecklingskurvan och förra säsongen kröntes det med en tredjeplats i Bundesliga. Mönchengladbach var vårens poängstarkaste lag och därifrån vill de bygga vidare. Med Josip Drmic har klubben fått in en intressant anfallare som inte riktigt slog igenom i Leverkusen (men som bevisat att han håller i Bundesliga) och i Lars Stindl har man fått en ledarfigur som kan spela på många olika mittfältspositioner. Förlusterna av Max Kruse och Christoph Kramer svider dock, två tyska landslagsmän som är svåra att ersätta. Men Gladbach ska inte sluta drömma och värvningarna klubben har gjort är högintressanta. Det stora frågetecknet är huruvida klubben klarar av Champions League-gruppspel och spel i Bundesliga. Känslan är att våren kommer att vara starkare än hösten och jag tror att Gladbach kniper kvalplatsen till Champions League.

5. VfL Wolfsburg (Gloria Gaynor – I Will Survive)

Bundesligatvåa och tyska cupmästare lyckades Wolfsburg bli under förra säsongen under ledning av Dieter Hecking. Det gedigna arbetet som tränaren Hecking och sportchefen Klaus Allofs har gjort har burit frukt och nu är det äntligen spel i Champions League igen för Volkswagenklubben. Säsongens stora nyförvärv är Max Kruse som kommer att bli den givna spetsen i Wolfsburg, utöver det har klubben fått in Carlos Ascues och Francisco Rodriguez (bror till Ricardo) som känns intressanta men inte tillräckligt bra för att lyfta en plats i startelvan. Det stora dilemmat för Wolfsburg är huruvida klubben får behålla Kevin De Bruyne och Ivan Perisic under säsongen. Båda spelarna är jagade och även om det just nu inte är något klart är det oerhört osäkert om spelarna är kvar när augusti går in i september. Med De Bruyne och Perisic är Wolfsburg klart starkare, utan klart svagare. Jag tror att Wolfsburg kommer att vara med i toppen men lägga mycket fokus på Champions League, något som kommer att synas i Bundesligaspelet och därför blir det en klart sämre plats det här året men Wolfsburg överlever och kniper åtminstone en Europaplats.

6. 1899 Hoffenheim (Traveling Wilburys – Heading For The Light)

Länge har Hoffenheim varit med och kämpat i Bundesliga utan att riktigt nå så högt upp som de velat. Under tränaren Markus Gisdol har klubben dock fått en tydlig idé att jobba utifrån och det har synts i värvningarna klubben har gjort. De känns mer precisa och bättre utvärderade än under tidigare år. Förlusten av Roberto Firmino svider då han var en av Bundesligas bästa spelare, men pengarna klubben fick in av försäljningen har kommit väl till användning. Fabian Schär, Jonathan Schmid, Mark Uth, Kevin Kuranyi med flera känns alla som bra och genomtänkta värvningar. Det är spelare som tilltalar Gisdols filosofi. Hoffenheims stora svaghet under Gisdol har varit den ojämnhet som laget har visat upp perioder. Man har gått från att spela fantastiskt och vinna bekvämt till att förlora mot absoluta bottenlag. Om man får ordning på balansen så kommer Hoffenheim hamna högre upp i tabellen. Intrycket är att Hoffenheim är på väg åt rätt håll och äntligen tar det där steget upp på Europaplatserna.

7. Schalke 04 (Simon And Garfunkel – Bridge Over Troubled Water)

Ett av Bundesligas tuffaste tränarjobb den här säsongen är det i Schalke. Efter många om och men blev det till slut nedflyttade Paderborns tränare André Breitenreiter som fick jobbet att ersätta Roberto Di Matteo, även om han inte var klubbens förstaval. Det behöver dock inte betyda särskilt mycket för Breitenreiter är en bra tränare som gjorde stordåd med Paderborn. I Schalke kommer dock pressen vara betydligt större och det blåser klart kyligare vindar i Ruhrområdet än i lilla Paderborn. Till sitt förfogande har Breitenreiter ett på pappret bra lag som har förstärkts med intressanta spelare som Johannes Geis och Franco Di Santo som båda hoppas ta klivet uppåt och etablera sig som toppnamn i Bundesliga. Det är fortfarande osäkert om Julian Draxler blir kvar men just nu talar det mesta för att han blir det, i övrigt har Schalke inte tappat något riktigt tungt namn. Breitenreiter kommer att införa en helt annan fotboll än Di Matteo och lämna försvarstänket för att spela mer offensivt. Mitt intryck är inte att Schalke har blivit sämre men känslan är att många andra lag har förstärkt bättre, vilket kommer att drabba Schalke som missar Europa med minsta möjliga marginal.

8. VfB Stuttgart (Nik Kershaw – The Riddle)

I den sista omgången räddade Stuttgart Bundesligakontraktet efter seger borta mot Paderborn. Sedan dess har mycket hänt i klubben. Den nye tränaren Alexander Zorniger (tidigare RB Leipzig) har kommit in och verkligen satt fart på en klubb som har stått stilla sedan guldåret 2007. Zorniger har jobbat hårt på att införa en fartfylld fotboll som utgår ifrån att vinna bollen högt upp i planen och gå på attack efter attack. Känslan är att Zornigers entusiasm och nyskapande har spridit sig igenom hela ryggraden på klubben och att det finns en helt ny inneboende energi i Stuttgart. Bland spelarförlusterna finns inga avsevärda försvagningar, bland nyförvärven finns det inga magiska namn men det ska bli spännande att se vad Emiliano Insúa kan hitta, likaså målvaktskampen mellan Mitch Lnagerak och Przemyslaw Tyton blir intressant. Anledningen till att jag tror Stuttgart handlar högt upp är för att Zorniger är tränare. När han fick lämna Leipzig i vintas var jag övertygad om att han skulle gå till Stuttgart (och passa bra där) och det finns redan tillräckligt bra namn i truppen för att man ska hamna betydligt högre upp i tabellen än de senaste två säsongerna. Samtidigt ger Zornigers ”all-in” fotboll upphov till bekymmer, det kan gå lite hursomhelst men jag tror på det positiva och att Stuttgart blir säsongens stora överraskning.

9. FC Köln (Whitesnake – Is This Love)

Den klassiska klubben överlevde återkomsten i Bundesliga med bravur. Köln stod för en stabil fotboll där framför allt det defensiva spelet imponerade. Inför årets säsongen har klubben gjort ett antal mycket intelligenta värvningar och är den klubb som har imponerat mest på mig på den fronten. Anthony Modeste, Milos Jojic, Leonardo Bittencourt, Frederik Sörensen, Dominique Heintz och Philipp Hosiner känns alla som genomtänkta och bra värvningar för en klubb som nu vill etablera sig i Bundesliga. Det är spelare som antingen inte riktigt etablerat sig i Bundesliga eller spelare som hoppas kunna göra det. Helt enkelt spelare som vill ta nästa steg och precis som Köln göra sig ett namn i ligan. Tränaren Peter Stöger står för lugn och trygghet och har en tydlig idé om hur han vill att laget ska spela fotboll. Det gör rätt mycket för ett lag som inte är riktigt hemma ännu i Bundesliga att ha en sådan typ av ledare som inte förändrar idé efter varje match utan som står fast vid sin tanke. Det gynnar laget i längden och för mig är Köln på god väg att återetablera sig i Bundesliga. Jag tror att de blir kommer att nå högre upp i tabellen än förra säsongen och en niondeplats känns helt klart rimlig för Köln som växer på mig för varje vecka som går.

10. FC Augsburg (Billy Ocean – When The Going Gets Tough)

Augsburg har säsong efter säsong överraskat och den femteplats som man nådde under förra säsongen var resultatet av ett exceptionellt bra jobb som klubben har genomfört sedan år tillbaka. Tränaren Markus Weinzierl bestämde sig, trots intresse från Schalke, att stanna i klubben och klart är att han står för sin kanske tuffaste säsong som tränare för Augsburg. Kombinationen av Bundesliga och Europa League är tuff och Augsburg har en rätt tunn trupp som saknar stjärnglans. Sportchefen Stefan Reuter är van att jobba med en mindre transferbudget och har fått in ytterbacken Philipp Max som ska ersätta Abdul Baba Rahman som ser ut att lämna för Chelsea (pengar som kommer att komma väl till användning). Dominik Kohr har klubben köpt loss från Leverkusen och den före detta landslagsmannen Piotr Trochowski kan visa sig vara ett kap om han inte fortsätter att vara skadedrabbad (inleder säsongen med skadefrånvaro). Augsburg kommer inte att vara med i toppen i år och målsättningen är att klara kontraktet. Pressen är med andra ord inte särskilt stor och det finns tillräckligt med kvalitet i laget för att säkra en mittenplats i Bundesliga, men det kommer att bli en tuff säsong för Augsburg som är i behov av ytterligare ett eller två nyförvärv.

11. Eintracht Frankfurt (Genesis – Land Of Confusion)

Kort efter att säsongen var avslutad beslutade sig Thomas Schaaf för att lämna jobbet som tränare för Frankfurt. Ersättaren är ingen annan än Armin Veh, som året innan lämnat klubben för Stuttgart, och Frankfurt är tillbaka på ruta ett efter ett år då Schaaf tog laget i en helt annan riktning. Med Armin Veh är det en återgång till vad som varit och den karismatiske, lätt råa tränaren har en tuff uppgift framför sig. Målvakten Kevin Trapp har lämnat för PSG och i Lukas Hradecky och Heinz Lindner har klubben fått in två nya som slåss om att ta förstaplatsen. Luc Casaignos ser ut att kunna bli ett bra nyförvärv och Stefan Reinartz kommer att stabilisera mittfältet. Skadan på Alexander Meier, förra årets skyttekung, kommer dock att svida i inledningen då han behövs i lagets offensiv. Frankfurt är i mina ögon alldeles för bra för att ha något med bottenstriden att göra, men ovissheten kring var föreningen står, var Veh står och var laget står gör att dem kan bli indragna i den. Jag tror dock att man kommer att klara sig undan det och istället placera sig i mitten av Bundesliga, ungefär på samma position som förra säsongen.

12. Hannover 96 (Scorpions – Wind Of Change)

”Mitt jobb är klart nu”, var sportchefens Dirk Dufners ord när han för bara någon vecka sen gick ut med att han kommer att lämna jobbet i augusti. Dufner ryktades under våren vara på väg bort men blev kvar under sommaren och efter att de avgörande affärerna var klara gick han ut med beskedet att han skulle lämna. Det var både väntat och oväntat men det säger rätt mycket om var Hannover står just nu. Klubben går in i en förändring och försäljningarna av Lars Stindl och Leonardo Bittencourt svider sportsligt, försäljningen av anfallaren Joselu gav viktiga pengar. In kommer ett antal intressanta namn i Oliver Sorg, Felix Klaus, Uffe Bech och Mevlüt Erdinc. Michael Frontzeck, tränaren som räddade kontraktet, har fått fortsatt förtroende att leda laget och det är en klart bredare trupp han har till sitt förfogande i år. Han kommer att förändra spelsättet en aning och han vet att det blir svårt att ersätta Lars Stindl. Hannover har inte gjort något fantastiskt under sommaren men tycks ha stabiliserat sin tillvaro och det kan räcka för att undvika nedflyttningsstrid denna säsong.

13. Werder Bremen (Elvis Costello – Accidents Will Happen)

När Viktor Skripnik kom in som tränaren tillsammans med Torsten Frings (assisterande) under hösten var Bremen ett slaget lag. 00-talets stora utmanare till Bayern hade inte klarat av att genomföra den förändring som krävdes när Thomas Schaaf lämnade klubben efter 14 år som tränare. Skripnik lyckades dock vända på den sjunkande skutan och förde laget till en imponerade tiondeplats. Inför årets säsong har klubben dock blivit av med de två anfallarna Franco Di Santo och Davie Selke, dessutom har den erfarne Sebastian Prödl lämnat klubben. Anthony Ujah och Aron Jóhansson ska ersätta på topp och Felix Wiedwald har klubben fått in en stabilare förstemålvakt. I övrigt ekar det dock rätt tomt på bra nyförvärv i Bremen som är en klubb som inte bara de bästa av ekonomiska förutsättningar. Bremen har blivit av med bra namn och det kommer att ta tid för klubben att hitta rätt igen. Betydelsen av Selke och Di Santo var stor förra säsongen (de gjorde 22 av Bremens 50 mål) och det kommer nog att visa sig i inledningen av den här säsongen. Fördelen är att Skripnik och Frings har fått en försäsong med laget och har bevisat att de klarar av den tuffa press som kan uppstå i Bundesliga. Det blir inte en lika bra placering som förra säsongen för Bremen men den absoluta bottenstriden undviker dem.

14. Hamburger SV (R. Kelly – I Believe I Can Fly)

Två år av gastkramande kval har lämnat sina spår i Hamburg. Klubben som har spelat alla säsonger i Bundesliga sedan starten 1963 är kvar men med nöd och näppe och nu är målsättningen av klara sig kvar utan att behöva kvalspela. Klubben har blivit av med flera rutinerade spelare som Heiko Westermann, Rafael van der Vaart och Marcel Jansen för att göra plats för ett nytt Hamburg som försöker anpassa sig efter de ekonomiska förutsättningar som råder. In kommer bland andra Albin Ekdal och Emir Spahic som kommer att lyfta laget kvalitetsmässigt, det är det inget snack om. Problemet för Hamburg är dels den ansträngda relationen mellan supportrarna och ledningen men också den tro på snabba lösningar som klubben har försökt genomföra under de senaste säsongerna. Hamburg har inte jobbat långsiktigt men känslan är att man är på rätt väg. Sportchefen Peter Knäbel jobbar hårt på att föra Hamburg in i framtiden med bra värvningar för låga kostnader och tränaren Bruno Labbadia har ändå ett helt okej track record som tränare. Men man ska inte förvänta sig några stordåd av Hamburg i år men klart är att jag tror att de inte kommer att hamna på kvalplats utan något ovan den positionen.

15. FSV Mainz 05 (Journey – Don’t Stop Believin’)

Förra säsongen hade Mainz som mål att gå från en kontringsorienterad fotboll till att spela en mer bollinnehavsbaserad fotboll. Danske Kasper Hjulmand fick jobbet att genomföra det men misslyckades med resultaten och fick till följd av det lämna klubben. In kom istället klubbens U23-tränare Martin Schmidt som förde Mainz till en säker tabellplacering och ytterligare en säsong i Bundesliga. Schmidt är kvar vid rodret men har förlorat två av lagets viktigaste spelare i den kreativa mittfältaren Johannes Geis och målskytten Shinji Okazaki. I Fabian Frei har klubben fått en rutinerad mittfältare, i Maximilian Beister en oslipad diamant och i Florian Niederlechner en intressant anfallare. Men det räcker inte hela vägen. Okazaki lämnar ett stort hål efter sig i anfallet och det är svårt att se någon som som ska komma upp i 10-15 mål i dagens Mainz. Schmidt är inte den mest erfarne tränaren men visade att han klarar av uppdrag på den här nivån under våren då klubben var under press. Jag tror dock att Mainz har en tuff säsong framför sig och kommer att få rikta in sig på att kämpa med näbbar och klor för att klara kontraktet. Tron finns där och så länge den håller sig levande kan Mainz klara det, men det blir tufft.

16. FC Ingolstadt (Gary Moore & Phil Lynott – Out In The Fields)

Den ena av de två nykomlingarna från 2. Bundesliga är FC Ingolstadt som gör sin första Bundesligasäsong i klubbens (korta) historia. Ingolstadt gick från ett bottenlag i Zweite till uppflyttning inom loppet av ett och ett halvt år och det mycket tack vare tränaren Ralph Hassenhüttl. ”Österrikes Klopp” har Hassenhüttl kallats och den fotboll som han har fått Ingolstadt att spela påminner mycket om den som Klopp gjorde sig känd för i Dortmund. Hög press och snabba omställningar med mindre fokus på bollinnehav är den devis Hassenhüttl lever enligt och det är den han planerar att leva efter även i Bundesliga. Ingolstadt har inte tappat några framträdande namn men har inte heller förstärkt med några glansspelare, något som många anade med tanke på Audis ägandeskap i klubben. Istället har Ingolstadt tagit in Elias Kachunga som inledde starkt i Paderborn förra säsongen men som hade en tuff vår och några oprövade kort i Örjan Nyland, Markus Suttner och Romain Brégerie. Ingolstadt kommer inte att överleva för att de dryper av kvalitet utan för att de kommer att kämpa till sista sekund av varje match och för att de tror på sin intensiva och aggressiva fotboll.

17. Hertha Berlin (Doobie Brothers – What A Fool Believes)

Herthas förra säsongen präglades av underliga värvningar och brist på kontinuitet i laguppställningen, något som till slut gjorde att tränaren Jos Luhukay fick lämna jobbet. In kom ungraren och den tidigare spelaren Pal Dardai och det fick en omedelbar effekt. Speciellt blev försvarsspelet klart bättre men det gick också ut över det offensiva spelet där Hertha hade svårt att riktigt få till det. Inför årets säsong har Dardai pratat mycket om att träna upp laget fysiskt, att de ska orka springa mer och vara fysiskt jobbigare att möta och därför har han haft ett tufft träningsschema för sitt lag. Klubben har inte förlorat några nyckelspelare och har fått in Vladimir Darida och Mitchell Weiser som båda har visat att de håller Bundesligaklass. Frågan är om det räcker hela vägen, jag tror inte det. Min magkänsla säger att Pal Dardai inte räcker till som tränare och att han är alldeles för enkelspårig i sitt fotbollstänk. Hertha klarade sig kvar men var på gränsen till att bli indragna i bottenstriden i slutskedet för att de inte producerade särskilt mycket framåt och det räcker inte att täppa till bakåt för att säkra kontraktet. Jag tror att Hertha, trots de just nu positiva vibbarna, kommer att få det oerhört svårt i årets Bundesliga.

18. SV Darmstadt 98 (Phil Collins – Another Day In Paradise)

För några veckor sedan läste jag en krönika av Pelle Blohm i DN där han skrev om hur svårt det kan vara att spela mot lag som spelar på arenor som inte håller modern klass, mycket för att det finns en känsla som bara det hemmalaget känner till och vet om. Darmstadt faller in i den kategorin med sin arena från tidigt 1900-tal med gamla omklädningsrum med träbänkar och utan någon som helst lyx. Det kommer vara något helt annat från Allianz Arenas mysfaktor och något som Darmstadt kommer få några extra poäng av. Darmstadt är en stor överraskning i årets Bundesliga. De blev uppflyttade trots att de hade 2. Bundesligas lägsta spelarbudget och jobbar utifrån samma devis i år. Billiga nyförvärv ska hålla Darmstadt kvar men det räcker inte i längden även om det finns en enorm charm i att Darmstadt är tillbaka i Bundesliga efter drygt 30 år. Däremot tror jag inte att det är ett lag som kommer att bli enkla att slå för det finns något där, jag vet inte vad men någon sorts kraft som gör att man inte bara åker dit och spelar hem tre poäng. Darmstadt ska dock inte ha några chanser att kunna säkra kontraktet utan kommer att hamna i botten av tabellen.

——

Skyttekung: Robert Lewandowski, Bayern München

Nu har han fått en säsong på sig att etablera sig och anpassa sig till spelstilen i Bayern München. Det kommer att vara tillräckligt för att den polske anfallaren Robert Lewandowski kommer att knipa förstaplatsen i skytteligan den kommande säsong. Har alla egenskaper som krävs för att ligga i toppen och är en uttalad målskytt i det lag som förväntas vinna Bundesliga. Inget vilt tips, men ett logiskt sådant.

Assistkung: Jonathan Schmid, 1899 Hoffenheim

Han var högt upp på listan förra säsongen då Freiburg åkte ur Bundesliga. Nu spelar Schmid i Hoffenheim som är ett bättre lag med en starkare offensiv. Schmid har en bra passningsfot och jag tror att han kommer att vara med och slåss där uppe i toppen när Bundesliga närmar sig sitt slut under våren.

Publicerad 2015-08-13 kl 12:25

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons