Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Ekdal stark när Hamburg vann

Twitter: @atnilsson

Albin Ekdal firade sin första seger i sin andra Bundesligamatch för Hamburg. Förra säsongen tog det sju omgångar innan klubben vann sin första match. Men problemen från tidigare år kvarstår för den klassiska föreningen.

Så sent som i den nästsista omgången förra säsongen ställdes Stuttgart och Hamburg mot varandra i Bundesliga. Då slogs båda lagen om överlevnad i Bundesliga för andra säsongen i rad. Stuttgart vann det mötet men i slutändan säkrade de båda klassiska klubbarna Bundesligakontraktet. Stuttgart genom en avgörande seger i den sista omgången mot Paderborn (som blev nedflyttade) och Hamburg genom ett nervkittlande kval mot Karlsruher SC.

Den här gången stod ingen nedflyttning på spel, men det var likväl en viktig match. Båda lagen kom till lördagens drabbning med en förlust från premiäromgången. Hamburg åkte på en tung – men väntad – förlust på bortaplan mot Bayern München med 5-0. Stuttgart förlorade – trots ett tydligt spelövertag – på hemmaplan mot Köln med 1-3. De tre poängen som stod på spel var viktiga för båda lagen som önskade slippa undan de tidiga krisrubrikerna och ett mentalt återvändande till våren.

Stuttgart stressade sönder Hamburg

Omedelbart efter att domaren blåst igång den första halvleken inledde Stuttgart igång den beryktade aggressiva press som deras tränare Alexander Zorniger står för. De till dagen svartklädda Stuttgartspelarna pressade Hamburg över hela planen och jagade febrilt bollen i jakt på att övervinna den så nära Hamburgs mål som möjligt.

Taktiken visade sig effektiv då Hamburg, precis som tidigare säsonger, visade sig ha svårt att kontrollera bollen och spela sig ur situationer. Många gånger försökte Hamburg att passa sig ur Stuttgarts höga press men oftast slutade det med ett halvförsök till långboll som hamnade i Stuttgart ägo eller en rensning ut längs med långsidan.

Stuttgarts spelplan fungerade perfekt mot ett stressat Hamburg som gång på gång fick se sig tappa bollen i viktiga moment. Hamburg försökte men misslyckades gång på gång och när Daniel Ginczek kom fri med René Adler var 1-0 för bortalaget ett faktum.

Men det högt stående Stuttgartförsvaret skulle bli överlistade när de som minst anade det. När Hamburgs Johan Djourou slog en långboll hamnade den till slut hos Ilo Ilicevic som fri med Stuttgarts målvakt Tyton inte visade några nerver utan satte kvitteringen. Som en blixt från klar himmel var Hamburg tillbaka på jämn nivå resultatmässigt – men glädjen skulle visa sig kortvarig.

För drygt tio minuter efter Hamburgs kvittering och med tre minuter kvar till halvtidsvilan slog Stuttgart till igen och återigen var det Daniel Ginczek som var framme. Hamburgförsvaret försökte att ställa Stuttgartanfallaren offside men misslyckades och målskytten Ginczek satte sitt andra mål för dagen bakom en chanslös Adler i Hamburgmålet.

Klein utvisad – gav Hamburg chansen

Stuttgart kontrollerade tillställningen på Volkparksstadion och verkade sällan bekymrade över Hamburgs anfallsförsök. Zornigers lag satte effektivt Hamburg prov med sin höga press som till skillnad från i premiären nu föll bättre ut, mycket beroende på att lagdelarna gemensamt pressade och täppte till ytorna bättre.

Inom loppet av två minuter skulle dock förutsättningarna förändras drastiskt för Stuttgart. I den 52:e minuten drog högerbacken Florian Klein på sig sitt första gula kort i en närkamp med Albin Ekdal. Minuten senare var han återigen indragen i en duell med Hamburgs vänster Ostrzolek och fick ytterligare en varvning vilket betydde utvisning.

Med 10 man på planen blev Stuttgart tvungna till att byta ut mittfältaren Rupp och in kom försvararen Schwaab. Till skillnad från tidigare kunde Stuttgart inte sätta samma press på Hamburgs försvarslinje som nu hittade ett tydligare lugn i sin uppspelningsfas, men utan att offensivt få ut något av det. Dessutom lyckades Hamburg inte utnyttja att man var en man mer på planen.

Hamburg vände – Ekdal med stark insats

Det skulle leda in på de sista matchminuterna innan Hamburg började närma sig Stuttgarts straffområde. Med en man mindre tappade Stuttgart energi och intensitet för att utöva sin press. De tre offensiva bytena som Hamburg gjorde (Lasogga, Olic och Müller in) bidrog till ökade rörelse och kreativtet för hemmalaget som nu kombinerade sig igenom det mer ihåliga Stuttgartförsvaret.

Den inbytte Lasogga kvitterade något turligt i den 84:e minuten efter att Ivica Olics blockerade skott hamnat på Lasoggas fötter. Anfallaren placerade enkelt in bollen från nära håll. Och i den 89:e minuten var det återigen dags för Hamburg men denna gång var det en mindre känd målskytt i form av Johan Djourou som fick bollen och fri med Tyton i Stuttgartmålet kunde placera in bollen och göra det vinnande 3-2-målet.

För Albin Ekdal, som fortfarande ligger efter i förberedelserna jämfört med lagkamraterna, var det en bra dag på jobbet. Den svenske mittfältaren noterades var löpstark (toppnoterad i Hamburg med 10,99km), hade flest bollkontakter i Hamburg med sina 95 och vann 72% av sina närkamper vilket endast två andra spelare i Hamburg överglänste.

Hamburgs tränare Bruno Labbadia hyllade svensken efter matchen: ”Jag tycker att Ekdal bara blev bättre ju längre matchen led”. Den svenske mittfältaren var en de bästa spelarna på planen och visade gång på gång varför han hörde hemma i startelvan. Utöver de redan nämnda statistiska siffrorna stod Ekdals lugn ut i ett annars stressat Hamburg.

Labbadia kritisk men segern ger hopp

Labbadia förklarade också lagets problem: ”Vi saknar tryggheten med boll och agerar ibland för hektiskt. Klubben har kvalat i två år och det finns ingen säkerhet där. Det måste vi arbeta på. Jag har sagt till laget att vi inte kommer att vinna någon match på ett vackert sätt i år. Vi saknar ofta struktur – vilket vi också måste arbeta på.”

Det är svårt att påtala hur viktiga de tre poängen var för Hamburg. Det är första gången på fem år som klubben lyckas vinna en hemmapremiär. Vinsten skapar lite mer andrum i en klubb som under de senaste säsongerna har det gjort till en dålig vana att arbeta under stor press både utifrån och inifrån. Det enda sättet att ta sig ur det är genom framgångar och detta var steg ett på vägen.

Spelmässigt är Hamburg dock långt ifrån ett lag som presterar bra över 90 minuter. Framför allt har Hamburg problem med att få tag i bollen och etablera ett anfallsspel. Det blir stressigt och hafsigt, många gånger helt i onödan, och det riktiga självförtroendet finns inte där. Det är vad Hamburg kommer att behöva jobba på framöver.

Lördagens övriga matcher

  • Hoffenheim behövde bara nio sekunder (ett tangerat Bundesligarekord) på sig för att ta ledningen mot Bayern München på hemmaplan. Bayern skulle dock komma tillbaka och kvittera in halvtid genom Thomas Müller. I den andra halvleken fick dock Hoffenheim ett gyllene läge när Jerome Boateng blev utvisad och hemmalaget tilldelades en straff. Eugen Polanski satte dock straffen i stolpen och i den 90:e minuten gjorde Robert Lewandowski 2-1 för Bayern vilket blev slutresultatet. Det var fjärde gången Bayern hamnade i underläge 1-0 borta mot Hoffenheim och det var fjärde gången som man vände ett sådant underläge till seger.
  • För ett annat väntat topplag Wolfsburg var det nära att gå samma väg som Bayern. Borta mot Köln tog hemmalaget ledning genom Simon Zoller efter ett tveksamt agerande av Koen Casteels i Wolfsburgmålet. Lord Bendtner skulle dock kvittera i med drygt tio minuter kvar av matchen (Bendtners åttonde mål i Wolfsburg, alla har han gjort som inhoppare). På övertid fick både Kevin De Bruyne och Bas Dost gyllene lägen att avgöra men Kölns storspelande målvakt Timo Horn säkrade en poäng för hemmalaget genom fina parader.
  • Nykomlingen Darmstadt är fortsatt obesegrade efter att oväntat ha tagit en poäng på bortaplan mot Schalke. Trots att Darmstadt gick till halvtidsvila med ett bollinnehav på endast 16% och med 30 lyckade passningar så hade de ledningen med 1-0 efter välplacerat skott av nyförvärvet Konstantin Rausch. Schalkes Julian Draxler kvitterade snyggt i inledningen av den andra halvleken men trots bra lägen kunde Schalke inte vinna matchen och Darmstadt knep åt sig en viktig poäng.
  • Med förlust i veckans Champions League-kval mot Lazio (0-1) och en viktig retur under kommande vecka ställde Leverkusen upp med mer eller mindre sin bästa startelva i bortamatchen med Hannover på HDI Arena. Leverkusen tog initiativet direkt och var det bättre laget i matchen. Bortalaget vann med 1-0 efter ett frisparksmål av Hakan Calhanoglu. Mer av den varan önskar sig nog tränaren Roger Schmidt inför returen mot Lazio.
  • På Commerzbank-Arena i Frankfurt ställdes hemmalaget mot fjolårsfemman Augsburg i en intressant drabbning. I den 24:e minuten tog bortalaget Augsburg ledningen genom Caiuby, en ledning som skulle hålla sig in till slutskedet men inte hela vägen. Augsburg kunde inte förvandla sina chanser framåt utan fick istället se sig släppa in ett bakåt när Frankfurts Marco Russ kvitterade i den 86:e minuten. 1-1 blev också slutresultatet.
Publicerad 2015-08-23 kl 08:51

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons