Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Draxler till Wolfsburg - logiskt för alla parter

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Det blev ett oväntat hektiskt avslut på det tyska transferfönstret. Vanligen har de tyska klubbarna gjort klart sina affärer när den sista dagen är igång men i år var det helt klart annorlunda. Flera klubbar var intresserade av att göra förändringar och förbättringar inför en stundande höst. Rimligt, men ovanligt i Tyskland sett till tidigare år.

Mest hände det i Wolfsburg som verkligen satt fart på transferarbetet efter att Kevin De Bruyne sålts. En ersättare behövde hittas och först ryktades det om Anderlechts Dennis Praet. Det visade sig dock att belgaren inte skulle ersätta De Bruyne utan istället blev Julian Draxler som dök upp i Wolfsburg iklädd den gröna Wolfsburgtröjan.

Annons

Det var både oväntat men på många sätt logiskt. Sedan troligheten för en De Bruyne-försäljning ökade har också Draxler verkat som är en troligare alternativ till Wolfsburg. Draxler har länge ryktats till Juventus men italienarna har inte varit villiga att hosta upp vad Schalke begärt. Horst Heldt stängde nästan dörren i fredags då han sa att om inget uppseendeväckande skulle ske inom de kommande 24 timmarna, så skulle Draxler bli kvar.

Wolfsburg tog Heldts ord på allvar. På lördagen – dagen efter att Schalke förlorat mot just Wolfsburg på bortaplan – satte sig Wolfsburgs tränare Dieter Hecking ner i ett samtal med Julian Draxler. Under detta samtal lyckades Hecking övertyga den tyske landslagsmannen om möjligheterna i Wolfsburg och därför ställde Draxler kravet på Schalke att få lämna – förutsatt att Wolfsburg matchade vad Schalke begärde.

Annons

Sportchefen Klaus Allofs och tränaren Hecking var medvetna om att Wolfsburg behövde göra ett ordentligt statement efter försäljningen av De Bruyne. Wolfsburg förväntas utmana om en Champions League-plats denna säsong igen och ska dessutom helst ta sig vidare från gruppspelet i årets Champions League. Därför behövdes det ett etablerat namn som visade på den ambitionsnivå som numera förväntas av Wolfsburg.

Wolfsburg inte bara matchade Juventus bud, utan höjde det avsevärt enligt de tyska medierna. Juventus var villiga att betala drygt 25 miljoner euro plus bonusar som skulle betyda ungefär totalt 30 miljoner euro totalt i Schalkes kassa. Wolfsburg sägs betala drygt 35 miljoner euro plus bonusar som betyder att Schalke i slutändan kan räkna in åtminstone 40 miljoner euro. Det kan även betyda mer, alla detaljer har ännu inte hittat fram till de tyska journalisterna.

Annons

För Draxler var det också ett rimligt steg att ta. I Schalke har han levt under en tung press som stadens son, en spelare som ska ledsaga Schalke in i framtiden och det har påverkat hans resultat. När Draxler skrev på ett nytt femårskontrakt 2013 skickade Schalke ut stora reklamskyltar kring det hela. Draxler var guldgossen, den stora reklampelaren och han jämfördes med legendaren Olaf Thon. Tanken var inte dum, men Draxler var alldeles för ung för att kunna hantera den situationen.

I Wolfsburg kommer han visserligen ha en hög prislapp att leva upp till, men trycket från supportrarna och klubben kommer inte att vara lika stor och dessutom kommer det att handla om sportsliga resultat och inte något annat. Draxler kommer att behöva leva upp till sin potential på planen och i Wolfsburg är det vad man förväntar sig av honom. Han kommer inte att behöva ta något större ansvar utåt, det finns det redan andra figurer som gör. I Wolfsburg finns det dessutom flera spelare i hans ålder som är etablerade och jag tror att han kommer att passa väldigt bra där. Dessutom är Dieter Hecking rätt figur för att forma en sådan spelare som Draxler. Omgivningen i Wolfsburg kommer att gynna Draxler, det är jag övertygad om.

Annons

För Schalke blir det jobbigt. Jag hade förväntat mig att klubben skulle presentera en ersättare för att sätta plåster på såren, men sportchefen Heldt sa att man bara hittade ”b-lösningar” som man inte ville satsa på. Fansen tycks splittrade, många är besvikna över att Draxler lämnar men framför allt att han går till en annan tysk klubb. Det hade varit enklare att hantera det om han gått till den italienska Champions League-finalisten Juventus, nu går Draxler till en ligakonkurrent.

Dessutom är det just det faktum att många hade hoppats på att Draxler skulle fortsätta i Schalke, vara ett av de stora ansiktena utåt och vara en del av den nystart som Schalke försöker genomföra med den nya tränaren André Breitenreiter. Det finns visserligen andra alternativ i Max Meyer, Leroy Sané och självklart lagkaptenen Benedikt Höwedes – men det var något alldeles extra med Julian Draxler som gav honom en liten extrastatus.

Annons

I slutändan var det dock svårt att säga nej. Dels var det den affär som inbringat mest pengar någonsin i Schalkes historia, dessutom hade Draxler begärt att få flytta. Schalke har haft vissa ekonomiska bekymmer och om man får in drygt 400 miljoner svenska kronor är det svårt att tacka nej. Dessutom när klubben känner att man inte vill ha en spelare som vill flytta och som man dessutom inte behövde hitta en ersättare för, utan istället kan man leta internet efter en sådan ersättare.

Så i slutändan tror jag att alla parter – Wolfsburg, Schalke och Draxler – är nöjda. Även om det svider i flera Schalkefans hjärtan.

—–

Dante (Bayern München -> Wolfsburg)

Mittbacken har inte fått mycket speltid i Bayern och klubben har varit tydliga med att han inte kommer att få det. I slutändan kände Dante att en flytt var nödvändig, även om han helst hade velat stanna i München, och då var Wolfsburg en ”perfekt match”. Han får bra betalt, kommer få spela i Champions League och kommer att ha en mer framträdande roll. En bra värvning av Wolfsburg i mina ögon.

Annons

Aaron Hunt (Wolfsburg -> Hamburger SV)

Albin Ekdal har fått en ny lekkamrat i Aaron Hunt. Efter en säsong i Wolfsburg lämnar han klubben och flyttar tillbaka till norr och Hamburg. En duktig spelare som har haft en skadedrabbad säsong bakom sig. Lite känsligt är det att han går till Hamburg då han är fostrad i rivalen Bremen och varit en nyckelfigur där under lång tid. I vilket fall en intressant värvning som kommer att göra nytta i Hamburg om han håller sig frisk.

Javier Hernandez (Manchester United -> Bayer 04 Leverkusen)

Leverkusen ville ha in en anfallare och till slut blev det Chicharito. Det är någonstans underligt med tanke på att klubben gjorde sig av med Josip Drmic som var en liknande speltid som Hernandez. Jag kan tänka mig att tränaren Roger Schmidt ser möjligheten att använda sig av Hernandez i flera roller i anfallet, såväl centralt som på kanterna och hans snabbhet kan bli väldigt användbar. Men just nu ser jag inte det som en klockren värvning, men likväl en kul sådan!

Annons

Adnan Januzaj (Manchester United -> Borussia Dortmund (lån))

Dortmund lyckades med att få in ytterligare en spelare under den sista dagen och det blev Adnan Januzaj som Thomas Tuchel så gärna ville ha. Det känns på förhand som en väldigt bra värvning för Dortmund. Av det jag har sett av Januzaj besitter han oerhört mycket potential och jag kan se honom i flera roller hos Dortmund. Jag tror mycket väl att Januzaj kan blomma ut i sin nya omgivning och Dortmund ser ruggigt farliga ut.

Robbie Kruse (Bayer 04 Leverkusen -> VfB Stuttgart (lån))

Stuttgart har inlett Bundesliga med tre raka förluster men har blivit hyllade av alla sina motståndare, något som är ett ont omen i mina ögon. Klubben lyckades dock få in en spelare under den sista transferdagen i fom av Robbie Kruse som inte tagit det stora klivet i Leverkusen. I Fortuna Düsseldorf var han stundtals strålande, i Leverkusen spelade han endast en biroll och hade skadebekymmer. Om Kruse når gamla nivåer blir det ett ordentligt tillskott för Stuttgart.

Annons
Publicerad 2015-09-01 11:07

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto