Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tyskland vann - försvaret fortfarande inte övertygande

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Den viktiga gruppspelsmatchen mot Polen slutade med seger för Tyskland. Segern betyder att Tyskland går upp i täten inför måndagens match mot Skottland, något som har ingivit en oerhörd självsäkerhet i det tyska laget.

Matchen mot Polen var långt ifrån enkel för tyskarna som var i stort behov av tre poäng. Bortalaget har varit EM-kvalgruppens stora överraskning och också behållning med sina offensiv och väldirigerade fotboll. Jobbet förbundskaptenen Adam Nawalka har genomfört har varit strålande. Med noggrannhet och en distinkt känsla för detaljer har Nawalka polerat upp det oborstade stålet och fått det att skina.

Annons

För den tyska förbundskaptenen Löw har kvalet inte varit någon drömkryssare från ett mästerskap till ett annat. Inte ens Löw själv kunde undvika att prata om en mättnad efter VM-guldet. Att de tyska spelarna saknat den där riktiga koncentrationen under EM-kvalet vilket har gjort att man tappat poäng i matcher som man vanligtvis vunnit.

I intervjun inför matchen pratade Löw om en nytändning för landslaget. Spelarna har fått en hel sommars vila och Löw har under tiden fått fundera över en lösning över de problemen som Tyskland har haft under kvalet. Det mest problemfyllda har varit högerbackspositionen där Philipp Lahm har lämnat ett stort hålrum efter att han la landslagsskorna på hyllan efter VM-guldet.

Sebastian Rudy har fått flest chanser som högerback men mot Polen valde Jogi Löw en helt ny lösning i form av a-landslagsdebutanten Emre Can. Liverpoolspelaren fick förtroendet från start och det på hemmaplan i Frankfurt där han kommer ifrån. Can var inte dålig, men känns inte heller som den långsiktiga lösningen på högerbackspositionen. Det var inte heller någon tillfällighet att upprinnelsen till Polens mål var just på Cans kant, för det var där Polen hittade luckorna.

Annons

Vad Löw dock hade fått ordning på var offensiven. Bellarabi, Müller, Götze och Özil hade ett fantastiskt samarbete på offensiv planhalva. Det polska försvaret fick inte tag i de tyska spelarna som gång på gång växlade positioner och egentligen aldrig blev statistiska i sin rörelse. Därtill fyllde Jonas Hector på från vänsterkanten och tog sig in bakom den polska backlinjen på ett fantastiskt sätt, vilket skapade ännu mer oreda för bortalaget.

Siffrorna blev till slut 3-1 efter att Mario Götze noterats för två av målen, Thomas Müller för ett och Robert Lewandowski för ett. Vinsten sänker ett lugn över Tyskland som nu kan åka till Skottland rakryggade. Jogi Löw var så pass säker på saken att han efter matchen mot Polen sa att ”det kommer att bli vinst mot Skottland”. Först tolkade jag det som att han menade ”ska”, men nej, det ”kommer” att bli en vinst.

Annons

Den enda spelaren som uttalade sig med viss ödmjukhet efter matchen var målskytten Müller. Medan andra tyska spelare twittrade ut meddelanden om att man var gruppledare var Müller något kritisk mot landslagets insats: ”Polen kunde ha gjort minst fem mål. Vi behöver mer stabilitet bakåt.”

Med de orden sammanfattade Müller mycket väl problemen i Tysklands spel. För offensiven är inget problem, det är defensiven och det måste Löw jobba vidare på. För just nu ser Tyskland inte ut som ett lag som klippt och skuret för EM-titeln.

Publicerad 2015-09-05 19:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto