Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Götzes sista chans

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Att Mario Götzes tid i Bayern München inte har varit lika framgångsrik som många förutspådde är en klar underdrift. Götze har inte varit dålig, men har inte heller blommat ut på det sättet som förväntades. Vissa nämner till och med en stagnation för en spelare som för bara några år sedan var en av Europas absolut största talanger. Och många ställer sig frågan huruvida Götze hade nått till toppen om han hade stannat kvar i Dortmund.

Götze istället för Neymar

Bomben slog ner i april 2013. Vid midnatt den 23:e april släppte Bild som första tidning nyheten. Morgonen efter hade klimatet inom den tyska fotbollen förändrats. Dortmund hade varit Bayerns största utmanare men efter två säsonger vid som Bundesligasegrare hade Jupp Heynckes revanscherat sig. Titeln blev klara bara två dagar efter att nyheten om Götze kommit ut i medierna.

Annons

Det var ett delikat problem för Bayern. På väg mot den historiska trippeln hade klubben bestämt sig för att hitta en tekniskt skicklig spelare som skulle kunna agera på det offensiva mittfältet. Det var vad den kommande tränaren Guardiola ville ha och spanjoren hade föreslagit det brasilianske stjärnskottet Neymar till sin kommande arbetsgivare.

För Uli Hoeness och Karl-Heinz Rummenigge var dock inte Neymar det självklara valet. Dels var de två Bayernbossarna medvetna om brassens prislapp skulle vara klart över vad klubben var villiga att lägga på en spelare. Det fanns nämligen flera europeiska toppklubbar som var ute efter Neymar och det skulle betyda ett förhandlingsrace mellan flera ekonomiskt starka klubbar där ingen egentligen skulle vilja backa ur.

För det andra hade Hoeness och Rummenigge hittat en lösning som de på många sätt ansåg bättre och det var Götze. Utöver att Götze var en tysk landslagsman med rötter i delstaten Bayern hade han också en utköpsklausul. Bayern skulle alltså få in en av Tysklands mest omtalade spelare för en given summa samt att man skulle försvaga sin huvudutmanare.

Annons

I slutändan lyckades också Rummenigge och Hoeness övertyga Guardiola om fördelarna med Götze och den spanske tränaren gav med sig, även om han helst hade sett att klubben hade gett sig på jakt efter Neymar.

Förväntningar ingen kunde uppnå

 

När Götze officiellt blev en Bayernspelare var det under en period då han gick skadad. En efterhängsen skada som han ådragit sig under våren hade fortsatt att ge honom besvär och när Bayern München inledde sin försäsong var Götze inte ens nära att få röra en fotboll på fotbollsplanen. Bristen på försäsong och möjlighet att jobba ihop sig med Guardiola skulle visa sig vara en uppförsbacke som Götze inte skulle komma att ta sig över förrän ett år senare.

Götze kom tillbaka lagom till de första omgångarna av Bundesliga men ryktades aldrig riktigt uppnå de förhoppningar som klubben hade på honom. Ofta tycktes det som om Götze inte riktigt förstod vad Guardiola sökte i spelarens roll och den tyske teknikern fick nöja säg med att blixtra till för att sedan återvända till skuggorna under matcherna. Trots de kritiska rösterna noterades tio mål och nio assist på 27 matcher efter sin första Bundesligasäsong i Bayern. Ett facit som många andra spelare endast kunde drömma om.

Annons

Trots de fina siffrorna var det något som saknades. Götze var inte den spelare som han hade visat sig vara i Dortmund. Den offensiva intuitionen var inte där, Götze fann sig ofta utbytt eller inbytt och hittade aldrig någon riktig rytm i Guardiolas fotboll. Många vittnade om en spelare som kämpade febrilt för att göra sin tränare lycklig, men som sällan fick särskilt mycket beröm för vad han åstadkom på planen. Götze var ingen Neymar och Guardiola hade ännu inte lyckats knäcka den gordiska knuten till Götzes kapacitet.

En inledning som lovade mer

Tillbaka som nybliven världsmästare och mannen som avgjorde VM-finalen var det många som trodde att Götze skulle ta det där stora klivet under sin andra säsong under Guardiola. Efter ett tufft år hade han haft en bra VM-turnering som hade givit honom det där extra självförtroendet som han tycktes sakna under sin första säsong i klubben. Inga skador störde honom utan han kunde gå kliva rätt in på Bayerns träningsanläggning på Säbener Straße och träna med laget.

Annons

Och det tycktes vara så att VM-hjälten hade hittat rätt i Bayern under inledningen av säsongen. Götze stod förtalet viktiga och snygga mål, hittade sin yta mellan motståndarnas backlinje och mittfält på ett naturligt sätt och var många gånger avgörande för Bayern. Med sju mål och två assist efter 12 Bundesligaomgångar var Götze en av ligans bästa spelare och även om han sällan fick spela 90 minuter så framstod som en av lagets viktigaste vapen.

Men för Guardiola var Götze fortfarande inte den spelare som han hade hoppats på. Trots att Götze stod för en stark säsongsinledning fick han inte ett ökat förtroende utan snarare tvärtom. Götze fick se sin speltid reducerad och för spelarens om bara några månader tidigare avgjort VM-finalen var det en mardröm. Det blev bara ytterligare två mål och två assist för Götze efter omgång 12 vilket inte alls dög. Självförtroendet var som bort blåst och många undrade huruvida Götze någonsin skulle ta det där klivet till den absoluta toppen.

Annons

En sista chans

Under sommaren ryktades det om flera klubbar som var intresserade av Götze men spelaren blev klar. Bayern visade sig villiga att sälja spelaren om han själv ville gå, men Götze gick efter lång betänketid ut och sa att han tänkte stanna. Götze ville slåss om sin plats och för Bayern hade det varit en bitter historia om deras stora värvning skulle lämna efter två rätt misslyckade säsonger.

Huruvida Götze kommer att etablera sig i klubben är en fråga som många just nu funderar över. Det finns mycket som talar för att Götze skulle kunna bli en viktig del om bara Guardiola skulle spela honom på rätt position. Göze har ofta fått spela i en utgångsposition på en kant men egentligen trivs han centralt. Guardiola har dock sett andra alternativ som bättre på den centrala rollen och har därför försökt att förändra Götzes utgångsposition.

Annons

I veckans EM-kvalmatcher mot Skottland och Polen visade Götze var han hör hemma. I Jogi Löws landskap har Götze alltid varit en viktig figur och åtnjutit högsta förtroende av förbundskaptenen. Mot Polen blev det två mål och Götze var en av de mest framträdande spelarna på planen. Konstant i rörelse, en kreativ kraft som tillsammans med sina medspelare skapade stor oreda i motståndarnas försvar.

Det är den spelaren Guardiola vill ha i sitt lag men ännu inte sett. Och när konkurrensen heter Douglas Costa, Thomas Müller, Robert Lewandowski, Arjen Robben, Franck Ribéry är det klart svårt att få speltid (även om de två sistnämnda för tillfället är skadade). Men nu har Götze sin chans. Han kommer från ett bra EM-kval som människorna i Bayern såg. De vet att han fortfarande besitter potentialen som de såg när han värvades 2013. Nu handlar det om att få ut det på planen. Annars kommer Götze bli ytterligare ett av många namn som hamnat i Bayern och aldrig riktigt tagit det sista klivet – något som Bayern verkligen vill undvika med tanke på deras önskan att ha tyska landslagsmän i truppen.

Annons
Publicerad 2015-09-10 15:19

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto