Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Alexander Meier: fotbollsgud, realist och kultfigur

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Historien om Alexander Meier börjar i det lilla samhället Buchholz utanför Hamburg. Där föds han den 17:e januari 1983. Tidigt sätter han igång med fotbollen i olika småklubbar runt trakterna kring Hamburg innan han som 12-åring tar klivet till den stora klubben. I Hamburg fostras den okonventionelle spelaren men lyckas aldrig ta klivet till a-lagstruppen. Hamburg valde att släppa den då 18-årige Meier till den lokala rivalen St. Pauli där han tar sina första stapplande steg som professionell fotbollsspelare vilket verkade aningen komiskt då Meier som yngre var Bayern München-supporter.

Till en början spenderar Meier mest tid i St. Paulis andralag. A-laget kämpade frenetiskt för att undvika nedflyttning från Bundesliga och chanserna för orutinerade spelare att få speltid i den tyska högstaligan för St. Pauli var liten. Men i den 32:a omgången kom så debuten för a-laget och det mot, just det, Hamburg. Derbyt slutade med förlust 0-4 och när säsongen summerades blev St. Pauli nedflyttade för spel i 2. Bundesliga.

Annons

Meiers andra säsong i St. Pauli skulle på ett personligt plan bli dock mer lyckad. I och med nedflyttningen blev klubben tvungna till att rensa ut bland spelarna vilket gav de lågavlönade och yngre spelarna chansen, en av dessa var Meier. Under säsongen noteras han för 23 matcher och sju mål. Det räckte dock inte för St. Pauli som återigen fick se sig nedflyttade, men Meiers prestationer hade imponerat så pass mycket att Hamburg valde att köpa tillbaka deras förlorade talang.

Det blev dock bara fyra insatser under säsongen 2003/2004 för Hamburg innan klubben inför säsongen 04/05 valde att låna ut Meier till 2. Bundesligalaget Eintracht Frankfurt. Med Meiers hjälp blev Eintracht uppflyttade till Bundesliga och klubben kunde efter mycket om och men köpa loss anfallaren från Hamburg. Sedan dess har Meier varit Frankfurtklubben trogen och har växt fram som en av galjonsfigur för klubben med närmare 300 spelade matcher och över 100 gjorda mål. Trots det står han endast noterad för fyra landskamper (två U21 och två för “Team 2006” som skulle ge spelare chansen att visa upp sig inför hemma-VM 2006) och det lång tid innan Meier fick den status han har idag i klubben, mycket beroende av hans introverta personlighet.

Annons

Meier har under hela sin karriär hållit sig undan det mediala centrumet. Han har inte Instagram, inte Twitter och ställer sällan upp på intervjuer och när han väl gör det är det med en obekvämhet som syns även i textformat. Meier är ingen hycklare, ingen man som för sig med stora ord eller skapar rubriker. Vänligt men bestämt svarar han på frågor, gärna kort och koncist då han sällan har särskilt mycket att tillägga. Om en journalist ställer en fråga och ger så ger Meier ett svar på frågan, men han målar inte hela tavlan.

När ledigheten kommer beger sig Meier ofta iväg från Tyskland, helst till Miami (”det viktigaste i packningen är tandborste och tandkräm”) där han får vara i fred från jagande supportrar och journalister även om bilder på en speedopryd Meier i Floridasolen dyker upp med jämna mellanrum. I en intervju för ett par år sedan tillkännagav Meier han på sin fritid gärna slog sig ner i soffan med en kebab och en burk cola när han kollade på tv. ”Men det säger jag inte till dietisten”, la Meier till och berättade att han vet hur hans kropp fungerar och vad den behöver för att hålla sig i skick.

Annons

Vad som är fascinerade med Meier är att hans spelstil inte riktigt påminner om någon annan. Det finns något Thomas Müllerskt över Alexander Meier när han för sin 196 centimeter resliga kropp (Schalkes tränare André Breitenreiter: ”Han ger intrycket av att vara 235 centimeter”) över planen. Han är ingen modern anfallare som söker upp bollen, utan han väntar på att den ska dyka upp hos honom. Sällan spelbar, men ändå alltid ett alternativ när bollen närmar sig målet. ”Jag går på instinkt, intuition”, sa Meier i en intervju över sin spelstil och förklarade att det var hans pappa som hade lärt honom hans patenterade avslut med insidan av högerfoten. ”Jag tränar det varje dag även fast jag kan det. Roger Federer har slagit forehands i hela sitt liv, men varje dag försöker han att förbättra det”, förklarade Meier.

Annons

Med Ronaldo, ”den riktiga, brasilianske Ronaldo”, som förebild har dock Meier inte mycket att göra mer än att han har ett öga för målet. Utöver det har han nämnt Ronaldinho och Zinedine Zidane som spelare han har kollat ett extra på och idag nämner han Lionel Messi som en förebild. Vad som är gemensamt för alla dessa är att Meier egentligen inte har särskilt mycket gemensamt med dem. Meier har gjort sitt avtryck med sin fysiska närvaro, inte sin tekniska, och trots att han oftast agerat som släpande anfallare har han sällan noterats för särskilt många bollkontakter.

”Han är som en padda som man måste mata”, förklarade Eintracht Frankfurts Bruno Hübner när han skulle förklara Meiers spelstil i vintras. Under den dåvarande tränaren Thomas Schaaf hade Meier fått en framflyttad roll som spets i Eintracht vilket visade sig vara ett lyckosamt drag då Meier stod för fler mål än någonsin. Trots en rätt bekväm ledning i skytteligan ville Meier dock inte uttala sig om ämnet. ”Det intresserar mig inte vem som gör målen. I slutändan vinner Robben eller Lewandowski. Bayern vinner sina matcher med 4-, 5-, 6-0 och då gör de sina mål”, förklarade Meier och la till: ”Jag är endast realist”.

Annons

Just det där med att vara realist är något som är återkommande med Meiers intervjuer. Dels för att han nämner det med jämna mellanrum, dels för att han inte ger intrycket av att leva ett extravagant liv. Trots vässade erbjudanden från utländska klubbar har han alltid valt att stanna i Frankfurt även om han kan se sig själv avsluta sin karriär utomlands inom ett par år. En flytt inom Tyskland är uteslutet trots att hans mamma gång på gång frågar om han planerar att ”flytta hem” till Hamburg. Det är i Frankfurt han vill avsluta och det är hans andra hem (”Jag kan Frankfurt bättre än Hamburg nuförtiden”).

Det är också den Meier som Frankfurtfansen kommit att älska. När klubben åkte ur Bundesliga 2011 valde Meier, trots anbud från andra klubbar, att stanna. ”Jag vill stanna för att reda ut den skit som vi nu har skapat”, var Meiers egna ord efter den bedrövliga nedflyttningen och sedan dess skanderas ”Fussballgott” (”Fotbollsgud”) bland fansen på Commerzbank-Arena när Meier beträder planen. Inte för att Meier själv bett om det, han tycker själv att det är rätt genant, utan för att det är helt enkelt så fansen ser på sin anfallare.

Annons

I slutändan blev Alexander Meier skyttekung förra säsongen – trots att en knäskada höll honom borta under den sista månaden av ligaspelet – och statyetten står hemma hos föräldrarna i Hamburg, på något annat sätt kunde det inte vara. Det var första gången sedan 1994 som en Frankfurtspelare (då Anthony Yeboah) vann Bundesligas skytteliga. Knäskadan gjorde att Meier missade sin första ligapremiär under sina 11 år i Frankfurt och den nyblivne lagkaptenen gjorde sin säsongspremiär igår hemma mot Köln. Hur det slutade? Med sitt för Bundesligahattrick någonsin, en 6-2-seger, skanderande Frankfurtfans (”Fussballgott! Fussballgott! Fussballgott!”) som gjorde att hans intervju efter matchen inte gick att höra och kommentaren “den andra halvleken var inte särskilt bra”. Han är ju trots allt en realist.

Annons
Publicerad 2015-09-13 12:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto