Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Har Mönchengladbach nått sin platå?

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Lucien Favre är född i den västra delen av Schweiz. Den delen där franskan är det man talar även om det finns inslag av tyska. När han pratar tyska  har han samma uttal som de som kommer från den sydvästra delen av Tyskland, bara en aning mer nasalt. “Nicht” uttalas “nischt” och vissa ord får en annorlunda klang gentemot den vanliga högtyskan. Det kan stundtals tolkas som ett tecken på nervositet, som brist på självförtroende. Men när Favre efter gårdagens derbyförlust  mot Köln (0-1), den femte raka förlusten i Bundesliga (sjätte totalt med förlusten i Champions League mot Sevilla), svarade på frågan om sin tro på laget var det med en tydlig, “ofavresk” ton i rösten: “Nej, jag tvivlar inte för en sekund.” Han la till en konstpaus och det var som om han kom på sig själv med vad han hade sagt, ogillat den absoluta självsäkerheten hans svar utstrålat och la till: “Just nu är det dock svårt.”

Annons

Favre är ingen människa som gillar de stora, grandiosa uttalandena. Han vill inte lova för mycket, han vill vara underdog och ge människor mer än vad de hade förväntat sig. Det är i rollen som underdog som Favre har jobbat fram sin största framgångar. Sin första klubb, FC Echallens, förde han oväntat till uppflyttning i den schweiziska andradivisionen vilket än idag rankas som en av de större bedrifterna i klubbens historia. Efter det tog han Yverdon-Sports i den till schweiziska högstadivisionen och förde laget till en femteplats under sitt första år. FC Servette tog han till kvartsfinal i UEFA-Cupen och en schweizisk cuptitel. 2003 hamnade i FC Zürich och under säsongen 2005/2006 förde klubben till sin första ligatitel på 25 år och året efter vann man återigen ligatitel innan han gick vidare till sin första tyska klubb: Hertha Berlin.

Annons

Tiden i Hertha var framgångsrik och med hjälp av sin favoritspelare Raffael tog han huvudstadsklubben ur skuggan och förde den upp på den stora tyska fotbollsscenen. Den inledande säsongen slutade med en tiondeplats men året efter skulle bli riktigt framgångsrikt för Favre och Hertha. Med hjälp av spelare Josip Simunic, Alexei Voronin och Marko Pantelic slutade Hertha på en fjärdeplats vilket betydde en plats i kommande års Europa League. Men klubben tappade flera av sina nyckelspelare till den kommande säsongen och Favre fick lämna Hertha efter endast sju omgångar, då hade klubben förlorat sex raka matcher.

Likheterna med situationen i dagens Mönchengladbach är slående.

De inledande säsongerna i Mönchengladbach handlade om att bygga upp en klassisk klubb som slogs för nedflyttning till ett etablerat lag i Bundesliga. När Favre kom in på våren 2011 låg laget på nedflyttningsplats men han förde dem till säker mark. Säsongen efter nådde Favre med hjälp av Dante, Neustädter och Reus en oväntad framgång med en fjärdeplats i Bundesliga. Resan hade gått fort men Favre hyllades från alla för sin insats i den klassiska klubben. Den kommande säsongen blev dock tuffare då den tidigare nämnda trion av Dante, Neustädter och Reus alla lämnade vilket gav Favre stora luckor att fylla i spelet. Men trots förlusterna lyckades Favre styra Mönchengladbach till en åttondeplats, en tabellplacering som förbättrades något säsongen efter då man slutade sexa för att förgående säsong slutade trea.

Annons

Inför årets säsong har dock Favre återigen fått tampats med bekymret att bli av med nyckelspelare. Efter två lugna somrar där stommen i laget mer eller mindre har varit bibehållen, eller ersatts adekvat (tänk Yann Sommer för Marc-André ter Stegen), har man inför årets säsong blivit av med två spelare i Christoph Kramer och Max Kruse som det ännu gapar stora håll efter. De tänka ersättarna i Josip Drmic och Lars Stindl har inte lyckats bidra på samma sätt som sina föregångare och sanningen är att nyförvärven inte påminner det minsta om sina föregångare i spelstilen. Det har inte varit skapt för någon snabb och bekväm övergång likt den från de rätt så lika målvakterna ter Stegen och Sommer.

Favres nyckelspelare Raffael som har följt med honom genom många av åren har precis som under tränarens sista tid i Hertha Berlin blivit ett större ok att bära. Brassen har helt enkelt inte presterat men Favre har oerhört svårt att byta ut honom då tränaren ser sin den mångsidige Raffael som en nyckelspelare i sin startelva. Många spelare har Favre under de första omgångarna bytt ut men Raffael har trots mindre övertygande insatser fått vara kvar på planen. Till Favres försvar är Raffael en spelare som kan avgöra matcher i en situation, men frågan är om brassens närvaro på planen just nu inte bara går ut över lagets insats som helhet. För Raffael har inte bidragit med mycket under de senaste omgångarna och ser inte ut att vara i mentalt skick för att avgöra matcher till sitt lags fördel.

Annons

Och offensiven är just nu det största problemet för Mönchengladbach som har många problem. De senaste tre matcherna har klubben gått mållösa och igår mot Köln såg det bedrövligt ut. Ibrahima Traoré sa efter matchen att “man inte skapat några målchanser”, vilket säger något om problemen i laget. Ingen av de offensiva spelarna imponerar men till skillnad från Raffael är spelare som Hahn, Traoré, Johnson och Herrmann mer flexibla i deras spel och mentalt starkare i motgång. Huruvida Josip Drmic kan bli den målskytt som klubben hoppats på inför säsongen är dock oklart, just nu har jag svårt att se Mönchengladbach göra mål överhuvudtaget.

Defensivt såg det tamt ut, speciellt för att vara i ett derby då spelare oftast är övertaggade. Mittfältsstrategen och nyckelspelaren Granit Xhaka, som var tillbaka efter avstängning, var rasande efter matchen och anklagade sina kollegor för att vara passiva i försvarsspelet. “Vi måste lära oss att vinna en-mot-en-dueller. Hur ska man vinna matcher när man inte vinner närkamper?”, frågade mittfältaren retoriskt och gav också en känga till gårdagens lagkapten Tony Jantschke som vid Kölns mål var alldeles för passiv vilket gjorde att Köln enkelt få in ett inlägg som Anthony Modeste nickade i mål.

Annons

Xhaka fick också medhåll från klubbens sportchef Max Eberl i sin kritik som kort och koncist förklarade att “hindra inlägg är det enklaste sättet att förhindra mål” men tillade också att “om vi börjar skylla på varandra har vi problem”. Eberl, en av Tysklands mest hyllade sportchefer, pratade mycket om en dominoeffekt. Att laget saknar mod och självförtroendet vilket leder till att man inte riktigt går in duellerna utan säkrar och ställer sig en meter ifrån. Att man plötsligt inte vågar dribbla sig förbi motståndarna för rädslan att tappa bollen. Det är något man måste jobba på nu och försäkrade alla om att Favre inte på något sätt löper risken för att få sparken – åtminstone inte just nu.

Men är det så enkelt att värvningarna inte har presterat? Att det taktiska inte fungerat? Att man saknar självförtroende? Det har sin beskörda del men det finns andra förklaringar också.

Annons

Först och främst kan man se till Lucien Favres egen karriär. Han har varit i klubbar under längre perioder men aldrig i mer än fyra säsonger. Favre har just nu inlett sin fjärde säsong i Mönchengladbach, men kom redan i slutet på säsongen 2010/2011 så han har varit lite längre än så. Skulle han klara sig kvar denna säsong så skulle det bli hans längsta period i en klubb under sin tränarkarriär. Vad Favre tidigare har gjort är att han framgångsrikt har jobbat med klubbar och tagit dem till nästa nivå eller sin “platå”, för att sedan gå vidare till nästa större klubb och utmaning. Likt en trappa med olika nivåer har Favre kryssat av den ena efter den andra för att gå vidare men denna gång är det annorlunda.

Det är enkelt att argumentera för att Mönchengladbach i och med sin tredjeplats nått sin platå. Många påstår att Bundesliga är en förutsägbar liga, vilket till viss del stämmer då Bayern München har sin dominans, men bakom Bayern är den mycket mer oförutsägbar än låt säga Premier League. Om man ser till de klubbar som har slutat på de fyra första placeringarna i vardera lika under de senaste tio åren finns det totalt elva klubbar som har gjort det i Bundesliga mot sex stycken i Premier League.

Annons

Vad man kommer fram till är att det är oerhört svårt att etablera sig i den absoluta toppen av Bundesliga om du inte heter Bayern München. Man kan inte räkna med att försprånget räcker till om man heter Schalke, Dortmund eller Leverkusen för där bakom finns det alltid klubbar som jobbar effektivt och intensivt på att nå upp till toppen. Det finns inga klubbar i det här skiktet som har mer pengar än andra utan i slutändan handlar det om att ha lite tur, en del skicklighet och sedan kommer en stor portion tillfälligheter till. Den ena säsongen är det Bremen, Wolfsburg och Mönchengladbach som kniper platserna bakom Bayern, nästa säsong är det Dortmund, Schalke och Leverkusen. Så frågan är om Favre faktiskt kan nå högre med Mönchengladbach än vad han har gjort under de senaste säsongerna, vilket sett till historien är ytterst tveksamt.

Annons

Detta leder också till att man gång på gång blir av med sina bästa spelare och måste bygga om. Klubbar som Mönchengladbach tappar sina spelare till större klubbar, tar in nästa generation med lovande spelare och försöker att bygga nytt och återetablera sig. Jag skulle vilja påstå att det egentligen inte finns något svårare än att jobba i det tabellskiktet som Mönchengladbach just nu har tagit sig till. För när man har hamnat där betyder det att större klubbar helt plötsligt börjar se potentialen i just din klubbs spelare och kan locka över dem. Då kan man omöjligt begära att klubben lyckas ersätta spelare till punkt och pricka varje gång och försvarar sin senaste tabellposition.

Dock ska Mönchengladbach inte behöva se sig om efter nedflyttningsstriden. Klubben är alldeles för bra för det.

Senaste gången ett lag förlorade de inledande fem matcherna i Bundesliga var säsongen 2006/2007. Då var det nykomlingen Hansa Rostock som också till slut åkte ur. Säsongen innan hade Mainz också åkt på fem inledande förluster, men Mainz tog sig uppåt i tabellen och slutade till slut 11:a, precis som året innan. Vill man hitta tidigare exempel får man gå tillbaka till tidigt 90-tal då Fortuna Düsseldorf var inblandade i det. Vad jag vill säga är att det är rätt ovanligt fenomen i Bundesligas drygt 50-åriga historia.

Annons

Även om luften blir tunnare för Favre är det än för tidigt att dra på handbromsen och byta chaufför. Favre kommer att få mer tid än vad han fick i Hertha då han är oerhört högt ansedd i Mönchengladbach. Men vad Favre måste börja utstråla är trygghet och lugn. Just nu famlar han i mörkret efter en lösning, byter ut spelare från höger till vänster (och står kvar med sina favoriter som underpresterar) och ger ett intryck av att inte veta han pysslar med. Favre är skickligare och smartare än så. Men nu är det dags att bevisa det, för annars går han samma öde till mötes som i Hertha Berlin. Och då är nästa steg för hans karriär inte uppåt, utan nedåt.

Publicerad 2015-09-20 12:29

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto