Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En handbok till blivande sportchefer

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Har du någonsin funderat på att bli sportchef? Ding! Då har du kommit helt rätt. Här ger jag dig ett antal sedan tidigare prövade och användbara fraser för ditt kommande yrke,

”Vi har alla jobbat intensivt med detta, är förberedda och ser fram emot denna utmaning.”

Utmärkt fras då den kan användas vid flera olika tillfällen av säsongen. Den kan användas inför säsongen, den kan användas inför enstaka matcher oavsett utgång och den är tänkbar vid eventuella kval i slutändan.

”Det kan jag varken bekräfta eller dementera.” (Tillägg: ”Jag vill inte bidra till spekulationer.”

En viktig fras att lära sig när man vill att journalisterna ska bli nollställda. Du ger ingen information, ingen alls. Om du dessutom vill komma därifrån med högst huvud är tilläggsfrasen ett utmärkt val då den visar på att du har integritet och visar andra klubbar/spelare detsamma.

Annons

”Sådant pratar vi om internt. Vi koncentrerar oss på nästa utmaning.”

Den perfekta kommentaren när något har hänt som du 1) inte har koll på eller 2) ännu inte har hunnit ta upp med tränaren/truppen. Media har fått nos om något alldeles för tidigt och du behöver få lite tid och avslutar med att avleda journalisterna med att föra dem in på kommande match. Smart!

”När det finns något att berätta är ni först att veta.”

Återigen är media dig på spåren och har sett dig diskutera med en agent som har en spelare som mycket väl skulle kunna hamna i din klubb. Du vet att du inte kan förneka det men du vill inte ge journalisterna någon som helst information. Då är detta frasen för dig.

”Jag kommenterar inga namn.”

Ett enkelt ställningstagande som du måste hålla fast vid. Oerhört användbar då det kan användas om såväl tränare som spelare.

Annons

”X har vårt fullaste förtroende”

När någon ledare eller spelare underpresterar kommer folk att börja ställa sig frågor varför den ännu inte blivit petad. Ett enkelt sätt att svara på det är helt enkelt genom att ge den största av ryggdunkningar, även om du att människan är borta inom den kommande veckan.

”Vi ska inte tänka på vad som varit. Vi blickar framåt!”

Din kanske viktigaste uppgift som sportchef är att tänka på det långsiktiga. Herregud, du har inte tid att tänka på vad som varit utan måste se framåt. Det måste du göra medierna medvetna om. Du är banne mig ingen sportchef som jobbar kortsiktigt, ty sådana klåpare finns det alldeles för många av i detta yrke.

”Det var dags för en ny impuls”

Behöver man säga mer? Tränaren har fått lämna och du måste förklara varför. Du vill inte verka nedlåtande och erkänna att denne var värdelös, därför säger du att en ny impuls behövs i laget som egentligen hör hemma i divisionen under men som du inte kan säga utåt.

Annons

”Vi har ännu inte fått något officiellt bud”

Allting verkar klappat och klart. Spelaren har sålt sin gamla bostad och köpt en ny i sin nya hemstad. Papperna är inte helt klara och media undrar vad som händer, du måste vara tydlig med att allting sköts seriöst och ingen agent eller klubb drar ut på tiden – därför säger du att något officiellt bud ännu inte kommit och så går du visslande därifrån.

”Vi kommer efter säsongen att sätta oss ned och analysera i lugn och ro.”

Ett enklare sätt att säga att ”det kommer att ske stora förändringar, men just nu är transferfönstret stängt så vi kan inte göra det omedelbart”.

”Det är ingen beslut mot X, utan för Y”

Alla veta att ni har sågat av ett sjukt ben, men du måste hålla humöret uppe och menar på att den ni ger chansen har förtjänat den. Då är detta frasen för dig, ingen kan ifrågasätta det och för den olärde låter den helt rimlig.

Annons

”Fotboll är inte matematik”

I slutet av presskonferensen när den där journalisten du verkligen inte tycker om lyfter fram massvis med statistik från säsongen som visar på bekymren i laget. Du sitter där och blir mer och mer enerverad för varje sekund som journalisten framför sin data och du laddar för knockouten, då är detta frasen du ska använda.

Publicerad 2015-09-24 09:54

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto