Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Taktisk analys: Hammarby - AIK

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Stockholmsderbyt bjöd inte på någon sprudlande fotboll i form av underhållning, istället blev det sådan kamp som man enkelt förknippar sådana här tillställningar med. Hammarby drog det längsta strået, men det kunde mycket väl att slutat på ett annat sätt i en match där det var tillfälligheterna som avgjorde.

Startuppställningar

Inför Stockholmsderbyt valde Andreas Alm att ställa upp med ett AIK som kom till start enligt en 4-4-2-formation med  skillnaden från matchen mot GIF Sundsvall att Henok Goitom och Dickson Etuhu båda var tillbaka från start. Inte heller Hammarby kom med några större överraskningar i startelvan utan ställde upp med exakt samma startelva i en 4-3-2-1-formation precis som i segern mot Gefle (3-0) i tisdags.

Annons

Vad som tidigt utmärkte sig i AIK:s spel var att den 4-4-2-formation som Alm formerat inför matchstart inte såg ut så på planen när laget hade bollen. Mohammed Bangura tillslöt ofta i anfallet tillsammans med Fredrik Brustad och Goitom samtidigt som Johan Blomberg bildade ett tremannamittfält tillsammans med Dickson Etuhu och Ebenezer Ofori vilket gjort att AIK påminde mer om en 4-3-3 till formen. Där hade Goitom rollen att kliva ner i banan och vara bollmottagare medan Brustad och Bangura oftare sprang på djupet. Stundtals övergick även formationen i något som påminde om en 3-4-3 då högerbacken Hauksson gick upp på högermittfältet medan Nils-Eric Johansson, Per Karlsson och Jos Hooiveld bildade ett tremannaförsvar. Utan boll formerade sig AIK i en rak formation 4-4-2 där Brustad gick ner som högermittfältare.

Annons

Nanne Bergstrands lag valde i enlighet med den preliminära startelvan att formera sitt lag enligt sin raka 4-2-3-1-formation.  En fyrbackslinje bestånde av Birkir Sævarsson, Lars Sætra, Richard Magyar och Mats Solheim. Framför dem Johan Persson och Philipp Haglund där den sistnämnde hade en klart mer flexibel roll och fyllde på i anfallen medan Persson mest var stående framför egen backlinje men också hade en tydlig punktmarkering på Ofori som han ofta låg hack i häl på. Det offensiva mittfältet bestod av Fredrik Torsteinbø ute till höger, Erik Israelsson centralt och Kennedy Bakircioglu ut till vänster. Jakob Orlov var själv som spjutsets. Utan boll formerade sig Hammarby enligt en 4-4-2 i de flesta fallen där Israelsson hjälpte Orlov längst fram medan Bakircioglu och Torsteinbø föll ner för att täppa till på kanterna.

Annons

Kamp, kamp, kamp

Den första halvleken var långt ifrån något publikfrieri. Mycket av spelet skedde centralt i planen där både Hammarby och AIK täppte till med sina defensivt starka mittfältare. Trots ett jämnt bollinehav var det AIK som gav intrycket av att vilja ha bollen mer. De försökte att bygga anfall genom att hitta på Goitom som sedan skulle få tag i bollen och sedan fördela den vidare till någon av sina lagkamrater. Ett annat alternativ AIK försökte sig på var att försöka lägga bollen längs marken på Bangura som skulle få med sig i fart. Väldigt sällan fungerade detta för AIK då Hammarbys spelare låg oerhört tätt och hela tiden på gränsen på just Goitom och Bangura. De två AIK:arna fick sällan utrymme, kunde sällan få tag i bollen och fick aldrig komma rättvända med bollen vilket gjorde att AIK:s anfall sällan blev särskilt farliga utan slutade i att Hammarby kunde vinna tillbaka bollen. Desssutom la Johan Persson stor energi på att stänga Oforis möjligheter att vara delaktig i uppspelen med stor effektivitet.

Annons

Hammarby då. Ja, först och främst låg deras omsorg på att ligga rätt defensivt. Inför matchen hade tränaren Bergstrand poängterat att man behövde stänga samarbetet mellan Goitom och Ofori i AIK vilket man gjorde effektivt. De offensiva chanserna tillkom främst i form av kontringar när AIK klivit högt upp i planen. Gång på gång sökte Hammarby bollen bakom AIK:s backlinje med blandade resultat. Det var en tydlig idé från dagens hemmalag att hitta in på Orlov eller Torsteinbø som gång på gång sökte sig in bakom AIK:s försvar, helst genom en krossboll från den ena kanten till den andra vilket AIK i många fall hanterade utan smärre problem med det där var Hammarbys anfallsspel kom till. Samtidigt var det Hammarby som skapade de främsta farligheterna i den första halvleken och det genom omställningar. Dessutom höll man sig defensivt hela tiden på rätt sida om motståndarna, vilket gjorde det svårt för AIK att komma till några farligheter.

Annons

Den första halvleken var som sagt inget publikfrieri. Inget av lagen tycktes hitta någon riktig rytm i deras anfallsspel. Med tanke på att bollen främst höll till centralt i planen – varken Hammarby eller AIKs ytterbackar gjorde några större anspråk på att följa upp i planen – blev det i många fall tal om fysiskt spel och mycket kamp. Där visade sig AIK i många fall starkare, speciellt i form av Dickson Etuhu som vann det mesta på mittfältet. Även Nisse Johansson vann större delen av sina närkamper. Hammarby hade dock förberett sig på detta och vann i sin tur många andrabollar, vilka ofta resulterade i djupledsbollar mot en löpande Hammarbyanfallare vilket gjorde att AIK sällan kunde utnyttja sitt fysiska övertag i form av spelövertag.

Ett rött kort förändrar alltid matchbilden

I den andra halvleken kom framför allt AIK ut med nyvunnen energi. Bortalaget tog tydligt tag i taktpinnen och det syntes att Andreas Alm sagt åt sina ytterbackar att ha en betydligt högre utgångsposition i planen. Det och att Noah Sonko Sundberg var tvungen att bytas ut mot Kenny Pavey gjorde att AIK fick ett tydligare grepp om matchen i form av bollinnehav. AIK fick en rytm, började att hitta ytor mellan Hammarbys lagdelar och försökte att utnyttja dessa till fullo. Det tillkom fler djupledslöpningar från AIK:s spelare och Hammarby hade svårt att hitta rätt i sitt försvarsspel. Det ledde till att såväl Bangura (’52) som Goitom (’60) skakade fram sina första riktigt farliga målchanser i matchen, däremellan skakade även Hammarby fram en chans genom Erik Israelsson (’55) vilket var till följd av AIK:s offensivare spel där framför allt Nisse Johansson inte lyckades avbryta Hammarbys anfall på samma föredömliga sätt som han gjort i första halvlek.

Annons

I den 61:a minuten kom dock det högst avgörande beslutet för matchen. Kenny Pavey blev utvisad vilket tvingade Andreas Alm till att byta ut Brustad och ta in Alessandro Silva Pereira som vänsterback. AIK lämnade sin 4-3-3 till en rak 4-4-1 med Goitom som spjutspets, Blomberg ute till höger och Bangura som vänstermittfältare. AIK backade hem och valde att fokusera på att stänga ytor och gå på kontringar – det vill säga ombytta roller från den första halvleken. Hammarby fick för första gången i matchen ytor högre upp i planen och blev spelförande, främst i form av mittbackarna Maygar-Sætra och Persson som tog sig ner i planen. Ytterbackarna Sævarsson och Solheim fyllde på längst med kanterna när Hammarby hade bollen och hemmalaget kunde föra matchbilden helt enligt sina egna premisser, men skapade inte några större bekymmer för motståndarna. Hammarbys rörelse hittade ingen riktig rytm, man ställde inte tillräckligt mänga frågor till AIK:s försvar utan bortalaget kunde stå tryggt och stabilt i försvaret, man täckte ytor och gjorde det förtjänstfullt.

Annons

Nanne Bergstrands drag för att luckra upp AIK var att byta ut lagkaptenen Kennedy – som inte hade en av sina bästa dagar på jobbet – för att sätta in Imad Khalili. Den 4-2-3-1 som Hammarby inlett matchen med byttes ut mot en 4-4-2/4-4-1-1 då Khalili klev upp bredvid Orlov i anfallet för att stundtals lika släpande bakom, samtidigt klev Israelsson ut till vänster på mittfältet och Torsteinbø till höger. Detta var egentligen inte till Hammarbys fördel då de inte kunde utnyttja sitt siffermässiga övertag på planen. Istället hamnade man på linje, ofta i form av en 4-2-4, mot AIK. Det råder delade meningar om hur man ska agera när man är man mer på planen men det finns klara nackdelar med  att sätta in ytterligare en anfallare. Det numerära överläget kommer som sämst till nytta  i anfallet då motståndarna har ett numerärt övertag med sina fyra försvarare mot två anfallare. Hammarby tappade fart och speluppbyggnaden var betydligt svagare efter bytet, från att ha varit baserad på bollar längs marken gick det över till fler långbollar som AIK rätt enkelt kunde avvärja.

Annons

Inför matchen pratade båda lagen om vikten av fasta situationer och det var först mot slutet av matchen som detta visade sig fullt ut, innan dess läste motståndarna oftast sönder varianterna. Israelsson hade en farlig nick på en hörna (’80) då Patrik Carlgren i AIK:s mål var ute och på mellanhand. Efter det skakade AIK fram sin främsta chans genom ett inkast från Bangura som till slut hamnade hos Goitom (’81) i straffområdet men där Hammarbys målvakt Kristinsson räddade med huvudet. I övrigt var dock de fasta situationer inte alls av den kalibern som man hade önskat sig när båda tränarna uttalat dessa som en av de viktigaste delarna i detta derbyt. Att Hammarbys mål (Israelsson ’88) tillkom på ett inlägg var till del av det numerära övertaget då man kunde fylla på med spelarna i straffområdet och att hemmalaget vågade mer mot slutet av matchen mot ett tröttkört AIK.

Annons

Facit

I en match där AIK kändes som det något mer spelförande laget var det Hammarby som drog det längsta strået och vann. Det var mycket tack vare den utvisning som Kenny Pavey fick vilket gjorde att Hammarby fick ta tag i taktpinnen, AIK offra sitt byte vilket bidrog till att AIK-spelarna i slutändan var mer trötta än hemmalagets. AIK hittade aldrig någon rytm, Hammarby var starka defensivt och fortsatte på den inslagna vägen från Gefle-matchen. Det bjöds inte på någon större fotbollsunderhållning i form av publikfriande spel i den första halvleken med i den andra luckrades matchen upp mer, även om det inte gjorde att vi bjöds på någon fantastisk fotboll. Det var en match där tillfälligheterna avgjorde. AIK kunde ha fått med sig poäng, till och med segern, men denna gång var det Hammarby som vann. Sådan är fotbollen ibland.

Annons
Publicerad 2015-09-27 18:40

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto