Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En symtomatisk förlust för Mönchengladbach

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

En missad straff som kunde ha förändrat matchbilden. En straff som avgjorde matchen. Borussia Mönchengladbachs första hemmamatch i Champions League (Europacupen) på 37 år slutade med förlust mot Manchester City. Det var symtomatiskt för en klubb och ett lag som under de senaste veckorna genomgått så många mentala skiftningar att inte den bäste av psykologer hade kunnat förklara tillståndet.

För bara två veckor sedan var Borussia Mönchengladbach Tysklands, ja kanske Europas, krislag nummer ett. Idel förluster stod på resultatlistan och till slut tackade tränaren Lucien Favre för sig. Efter fyra och ett halvt år kände han att det var nog. Han kunde inte längre övertalas till att jobba vidare även om klubben så önskade. Favre hade velat lämna redan tidigare, men låtit sig bli charmerad till en fortsättning trots att han någonstans kände att han på ett personligt och tränarmässigt plan nått vägs ände i Mönchengladbach. Föga förvånande var det med tanke på hur harmlösa och rent utsagt dåliga Mönchengladbach såg ut i inledningen av säsongen.

Annons

In i handlingarna klev André Schubert som i somras tagit över Mönchengladbachs U23-lag. Schubert är inget stort tränarnamn, men ett etablerat sådant. Han har jobbat i såväl Paderborn som St. Pauli, var under en kort period ungdomslandslagstränare i Tyskland innan han hamnade i Mönchengladbach. Hans meriter sätter inte nålen på kartan den tyska fotbollskartan, men nålen finns åtminstone där bredvid i väntan på att få sin egen lilla lucka.

Som en kortsiktig lösning är Schubert ett perfekt alternativ för Mönchengladbach. Han har en liknande tanke om hur fotboll ska spelas som Favre, men är något flexiblare i kanterna än vad Schubert är. Favre var en rigid man som hade en tydlig idé, Schubert har sina tankar och idéer, många influerade av en viss Pep Guardiola, men är inte alls lika fast i sina tankar utan mer av en pragmatiker när det kommer till taktiska upplägg.

Annons

Vad Schubert under sin korta tid har gjort framgångsrik är att han har släppt på Favres rigida ramar. Den nye tränaren var snabbt inne på att laget var för passiva, saknade aggressivitet och detta var något han ville råda bot på omedelbart. Men utöver det var kanske hans viktigaste budskap att spelarna faktiskt fick göra fel. Favres mani hade gått till en sådan gräns att han hade fått spelarna att tappa självförtroende vid minsta felbeslut, så ville Schubert inte ha det utan pratade om en mer lättsam hållning mot sina spelares misstag.

Det har givit effekt. För under Schuberts två första matcher som tränare för laget i Bundesliga har det blivit sex poäng. Laget ser ut att ha fått ny energi och det är med en helt annan lättsamhet som spelarna pratar inför media. Det var också därför man inte satte någon större press på sig själva inför matchen mot Manchester City. Självklart ville man inte förlora, men det viktiga var att insatsen i sin helhet var bra snarare än resultatet. Mönchengladbach genomgår en process där det handlar om att bygga självförtroende och då får man inte låta sig nedslås av bakslag.

Annons

Matchen mot Manchester City visade på hur långt Schubert och Mönchengladbach kommit i processen. Visserligen förlorade Mönchengladbach matchen. Raffael missade en straff – vilket är lite för talande om hur han har inlett säsongen. Och sedan drog Gladbach på sig sin fjärde straff i sin andra Champions League-match som Aguero satte. Under hela förra säsongen drog Gladbach på sig totalt fyra straffar. Kanske kunde man fått med sig en poäng, med en stor gnutta tur tre poäng – men förlusten kommer inte att föra Mönchengladbach in på mörka tankar. Men det var ett bakslag som påminde om hur säsongsinledningen har varit.

Publicerad 2015-10-01 15:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto