Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"I’m the new one" - tyska tränare är på tapeten

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Jürgen Klopp har varit den senaste veckans stora namn i fotbollsmedia. Nu har han dock fått konkurrens av två andra tyska tränare som vill dela uppmärksamhet med honom, dock av helt andra anledningar.

Stefan “The new one” Effenberg
Bomben slog ner igår när det började rapporteras i tysk media om att representanter från Paderborn åkt till Mallorca för att förhandla med ”Effe”. Kultspelaren som har representerat bland andra Bayern München och Borussia Mönchengladbach, har ryktats vara aktuell för flera klubbar genom åren men det har aldrig mynnat ut i något. Denna gång är det dock allvar och Effenberg har skrivit på ett kontrakt med 2. Bundesliga-laget Paderborn. Förra året hörde Paderborn för första gången i klubbens historia hemma i Bundesliga men åkte ur omedelbart. Det har varit en tuff höst i andradivisionen och man har nu sökt en förändring då Markus Gellhaus som tog över jobbet i somras innan har uppnått målen. Stefan Effenberg har jobbat som tv-expert på tyska Sky och aldrig varit tränare för en klubb innan så det är ett djärvt val av Paderborn. ”The new one”, som Effenberg ödmjukt nog valde att kalla sig själv, var på strålande humör när han mötte media och verkade otroligt sugen på denna uppgift. ”Det är verkligen jag”, var Effenbergs första ord och därmed satte han tonen för resten av presskonferensen, samtidigt behövde journalisterna på plats inte nypa sig i armen. Det blir oerhört intressant att se vad han faktiskt kommer att hitta på som tränare med tanke på att han är oprövat kort. Som spelare var Effenberg känd för att vara hetlevrad, lagom ful men en fantastisk ledargestalt på planen i samma anda som Roy Keane. Paderborn ville ha in en person som kunde motivera spelarna vilket passar Effenberg perfekt, men frågan är vad han har det som krävs för att leda laget från botten till toppen av 2. Bundesliga. Som sagt, det blir mycket intressant att följa och jag kan garantera att det kommer att bli en medial succé.

Annons

Jürgen “The questioned one” Klinsmann
Det blåser om den amerikanska förbundskaptenen och tekniske direktören efter att USA förlorat mot Mexiko i Concacaf. Samtidigt gick USA:s U23-landslag och förlorade mot Honduras vilket betyder att man har en lång väg till att deltaga i OS nästa sommar. Klinsmann har fått utstå mycket kritik för hans sätt att leda laget. Hans laguttagningar har saknat kontinuitet, det har brustit i filosofin och Klinsmann har ett antal gånger hängt ut spelare som i hans ögon har underpresterat. Under Klinsmanns tid vid rodret har USA tagit flera kliv mot att vilja skapa en professionellare fotbollsmiljö i landet med bland annat fotbollsakademier för unga talanger. Detta har dock varit högst kritiserat från flera håll och många menar på att akademierna har försämrat snarare än förbättrat talangutvecklingen i USA. Klinsmann har vänt upp och ned på delar av fotbollen i USA som många inte har uppfattat har varit i behov av förändring. Därför höjs det nu kritiska röster om att Klinsmann borde få lämna jobbet som förbundskapten trots att hans kontrakt sträcker sig till 2018. Många menar på att hans två roller inte går att sammanbinda och att han borde lägga sin koncentration på jobbet som tekniskt direktör och lämna förbundskaptensjobbet till någon annan. Förbundet verkar dock inte ha några planer på att sparka Klinsmann men klart är att det blåsare mer än någonsin kring den före detta tyske förbundskaptenen. Och för dem som minns hans period i Bayern München så vet man om att Klinsmann ibland forcerar förändringar som i mångas ögon inte verkar särskilt viktiga eller för den delen leda till något bättre. Därför blir det intressant att se hur detta kommer att sluta, för så här ifrågasatt har han inte varit tidigare under sin period i USA.

Annons

Jürgen “The normal one” Klopp
Under EM-kvalet har det nästan kommit fler texter om Jürgen Klopp än vad det har kommit om landslagsfotboll. Brittisk media är helt överväldigad över att den karismatiske tränaren har kommit til de brittiska öarna. Alla vill säga sin mening om Klopp. Vad han har att se fram emot. Vad han måste genomföra i Liverpool. Vad han måste förstå för att överleva på jobbet längre än sina föregångare. Historiskt sett är det ytterst få tyska träare som har lyckats i storklubbar utomlands. Hennes Weisweiler fick lämna Barcelona efter att han hamnat i en schism med Johan Cruyff i mitten av 70-talet. “Förläng inte kontraktet med Cruyff”, var Weisweilers ord men det gjorde klubben och då bad den tyske tränaren om att få lämna den katalanska klubben. Udo Lattek försökte även han sig på Barcelona och vann visserligen titlar men fick lämna efter bråk med en viss Diego Maradona. Lattek vissnade på argentinarens attityd när han dök upp sent till en samling. Lattek bad busschauffören lämna före Maradona dykt upp, till jublet av övriga spelare i bussen enligt tränaren själv, men det var också bland det sista Lattek gjorde innan han fick lämna jobbet. Jupp Heynckes vann Champions League med Real Madrid men fick lämna kort efter då de vita marängerna slutat fyra i La Liga. Med det blev han den förste tränaren som lämnade en klubb som nyblivna Champions League-mästare. Och även om han inte var i en storklubb visade Felix Magath inte upp några mästartakter under sin tid i Fulham. Det enda han blev ihågkommen för var att han rekommenderade keso som behandlingsmetod för ljumskproblem. Historien talar inte för tyska tränare i storklubbar men många hoppas på att Klopp ska vända på den negativa trenden. På lördag är det premiär för Klopp när hans Liverpool spelar mot Tottenham borta. En match som jag redan nu ser fram emot då jag är intresserad av att se hur snabba resultat han kan skapa. Dessutom gillar jag hans sätt att vilja spela på fotboll. Och ja, vem gillar inte Klopp?

Annons

Tre tyska tränare – tre olika historier.

• Viasat gick på en rejäl slam dunk och tog hem såväl Serie A som La Liga. Vilket paket de kan erbjuda nu. Det blir oerhört svårt att hålla sig ifrån det men frågan är var prislappen kommer att hamna. För den nuvarande lär inte hålla sig kvar särskilt länge skulle jag tro om man planerar att räkna hem kostnaderna för rättigheterna.
• Irland, Slovenien, Norge eller Danmark. Finns det ens någon drömlottning för Sverige? Alla har sina åsikter men det känns just nu svårt att se att Sverige ”garanterat” tar sig vidare mot något av dessa motstånd. Norge känns som den bästa lottningen, men det är aldrig lätt att möta grannländer.
• ”The new one”-tröjan borde dyka upp i Paderborns shop omedelbart. Skulle sälja som smör.
• På tal om merchandise, är det inte helt sjukt hur snabbt klubbar pumpar ut grejer för att tjäna pengar. Klopp han knappt skriva på för Liverpool innan klubben hade en ”Klopp-kollektion” till salu på hemsidan. Man blir nästan lite äcklad. Fast självklart beställde jag en tröja…och en kopp. Och då håller jag inte ens på Liverpool, utan på Klopp.

Annons
• Thomas Tuchel återvänder till Mainz på fredag när Dortmund åker dit. Han kommer dock inte mötas med samma glädje som KLopp möttes med när han återvände. Mainz ordförande är fortfarande besviken över hur Tuchel lämnade klubben (tog ett sabbatsår trots ett år kvar på kontraktet) och uttalade sig om det i veckan. Så kan det vara.
• Hur många gånger kommer Robin Dutt behöva berätta för media att Alexnder Zorniger sitter säkert? Stuttgart ligger sist i Bundesliga – även om alla moståndare har tokhyllat deras fotboll – men Zorniger sitter fortfarande säkert. Med honom ville klubben skapa en ny identitet och det vore ett rejält bakslag att behöva sparka honom. Men tiden börjar helt klart rinna ut och det börjar ärligt talat bli rätt tröttsam att läsa rubrikerna kring en ”arbetsförsäkran” för Zorniger.
Annons
Publicerad 2015-10-15 10:40

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto