Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"Fotbollen är ett av de få ljus som just nu lyser i Wolfsburg"

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

När Volkswagenkrisen gick på högvarv höll sig VfL Wolfsburg i bakgrunden. Trots att deras ägare stod inför en kris som skulle kunna stjälpa hela företaget, och därmed fotbollsklubben, valde Wolfsburg att hålla en låg profil och rikta in sig på det sportsliga. Något klubben fortfarande gör även om de har fått känna på hur framtiden kommer att se ut med en mindre ekonomiskt slagkraftig ägare.

I den inledande fasen av krisen, när många frågetecken kring krisens omfattning ännu inte var röjda, hade Wolfsburg en likgiltig reaktion på vad som skedde hos Volkswagen. Klubben trodde inte att man skulle drabbas av några bekymmer. Wolfsburg var trots allt endast en mindre del av de ekonomiska utgifter som Volkswagen lägger ut i den stora massan. Dessutom skulle man kunna vara en del av den positiva PR-strategi som Volkswagen skulle kunna använda sig av för att omvända bilden av företaget.

Annons

Några veckor efter krisens kulmen, veckor då bland andra Volkswagens VD och fotbollsälskaren Martin Winterkorn avgått, kom det första konkreta negativa beskedet för klubben. Den planerande utbyggnaden av en ny talangakademi skulle dras in. Bidraget på 40 miljoner euro från bilkoncernen skulle inte längre delas ut vilket var det första bakslaget för Wolfsburg – troligen är det inte det sista.

För att förstå i vilken omfattning Volkswagen bidrar till Wolfsburgs verksamhet kan man dra några enkla jämförelser. Först och främst äger bilkoncernen fotbollsklubben, de är inte delägare. Utan Volkswagen i ryggen hade värvningarna av Luis Gustavo, Kevin De Bruyne och André Schürrle aldrig skett. Volkswagen bidrar med drygt en miljard svenska kronor per år till Wolfsburgs budget. Jämför detta med majoritetsägarna Bayer i Leverkusen som lägger drygt en fjärdedel av den summan.

Annons

Den miljarden är dock ingen fast summa. Det troliga är att det är i underkant då man bortser från investeringar i form av till exempel talangutveckling, spelarköp och liknande. Det är ingen hemlighet att Wolfsburg nått framgångar med hjälp av Volkswagens ekonomiska injektioner. Och till skillnad från i Leverkusen har investeringarna i Wolfsburg varit större och mer undangömda – vilket också har skapat en starkare opinion gentemot Wolfsburg än andra företagsända klubbar (bortsett från RB Leipzig).

Wolfsburg kommer under de kommande åren att få stå mer på sin egna ben än vad man har gjort tidigare. Förutsättningarna som har byggts upp är dock fullgoda och för att vara lite plump – Wolfsburg ska vara glada över att Volkswagen inte kraschade tidigare för då hade det varit jobbigare. Utgångsläget nu är mer gynnsamt än vad det var för bara två år sedan, då var klubben inte etablerad i toppen av Bundesliga.

Annons

Nu finns det en sportsligt stabil grund att stå på. Wolfsburg har ett bra lag, en erfaren tränare och en av Tysklands högst ansedda sportchefer. Förutsättningarna för att bygga vidare på de sportsliga framgångarna finns där för att klubben ska lyckas. Och i en stad där drygt en tredjedel av invånarna jobbar i Volkswagenfabrikerna är vikten av sportsliga framgångar för klubblaget för att glömma sin egen vardag och sin oroliga framtid viktigare än någonsin. Med ambitioner om topplatser i Bundesliga, möjligheten att spela i Champions League är fotbollen ett av de få ljus som just nu lyser i Wolfsburg.

Matchen mot PSV Eindhoven ikväll på Volkswagenarena ikväll handlar inte bara om tre poäng. Det handlar minst lika mycket om att sprida glädje i staden. Det handlar minst lika mycket om att visa att man är redo för att spela ute i Europa. Och det handlar minst lika mycket om att genom sportsliga framgångar distansera sig från och anpassa sig till Volkswagens brist på ekonomiskt stöd – för det är något man kommer att behöver göra om man vill överleva i toppen.

Annons
Publicerad 2015-10-21 10:33

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto