Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Augsburg: I fjol ett topplag - i år ett bottenlag

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Efter tre säsonger som tränare för Augsburg krönte Weinzierl sin period i klubben med en Europa League-plats. Framför klassiska klubbar som Dortmund, Bremen och Schalke lyckades Augsburg med att skriva historia genom att nå Europaspel för första gången i klubbens historia. Och det trots att det endast var klubbens fjärde säsong i Bundesliga.

Några månader senare har euforin från framgångarna utbytts i oro för nedflyttning. Augsburg ligger sist i Bundesliga med endast sex ihopsamlade poäng på de första tolv omgångarna. Efter förlusten mot Werder Bremen (1-2) i den sista matchen inför landslagssamlingen höjdes kritiska röster från kritiska supportrar som vill se förändring, men Augsburg har en historia av att hålla sig lugna trots motgångar.

Annons

Redan under Weinzierls första år som tränare i Augsburg var motgångarna stora. Den unge tränaren hade handplockats från Regensburg och kunde endast mana sitt lag till att samla ihop nio poäng under de första 17 omgångarna. Augsburg höll fast vid sin tränare och i slutändan räddade sig klubben kvar i Bundesliga efter en fantastisk vårsäsong.

Situationen den här säsongen är inget som Augsburg var oförberedda på. Snarare tvärtom. Klubben var medvetna om att de ytterligare veckomatcherna i Europa League skulle leda till en ökad belastning på en redan högt belastad spelartrupp. Dessutom fanns det otaliga exempel på tyska klubbar som under de senaste åren överraskande nått Europa League för att året efter kämpa mot nedflyttning.

Trots ökade antal matcher och trots fasligt tunga förluster i Abdul Baba Rahman (Chelsea) och Pierre-Emile Højbjerg (tillbaka till Bayern) valde Augsburg att hålla en låg profil kring nyförvärv. Klubben ville inte spendera för mycket pengar och riskera klubbens ekonomiska stabilitet som man byggt upp under de senaste åren.

Annons

De stora inkomsterna från Rahman-försäljningen (€20 miljoner) omsattes inte i stora värvningar utan istället dök billigare, mindre namnkunniga nyförvärv upp. Koo (Mainz), Trochowski (kontraktslös), Opare (Porto), Stafylidis (Leverkusen) och Max (Karlsruher SC) dök upp – spelare som varit ur form eller drabbats av skador under hösten och inte har bidragit till något sportsligt lyft.

Dessutom har nyförvärv från förra årets säsong fortfarande inte lyckats sätta sin prägel i Augsburg. Feulner, Matavz, Ji och Janker har inte visat upp vad många hade hoppats på. Samtidigt har tidigare nyckelspelare som Altintop och Mölders blivit utsorterade till följd av förändringarna.

För Markus Weinzierl har bygget med sitt nya lag tagit mycket stryk under hösten. I en redan liten spelargrupp har tränaren använt sig av väldigt få spelare (de bästa) med hopp om framgångar på flera fronter, där vissa som Klavan, Bobadilla och Koo aldrig får vila då de är nyckelspelare i sina landslag. Många spelare i Augsburg har nått sina fysiska gränser för vad de klarar och det har synts på Augsburgs insatser.

Annons

”Framgången flyger oss som en bumerang i ansiktet”, förklarade Weinzierl för media efter förlusten mot Bremen. Tränaren behöver dock inte ännu slå på nödsignalsklockan. Augsburg har, trots bristen på poäng, rent spelmässigt inte varit undermåliga under hösten. Det har tvärtom sett rätt bra ut, men ofta har man misslyckats med att göra det viktiga första målet eller att stänga matcher vid ledning.

Under våren kommer antalet matcher att minska. I januari får man chansen att spendera pengar på nyförvärv. Jag tror att Augsburg kommer att lyfta under våren, men det är viktigt att avståndet uppåt till konkurrenterna i botten inte blir för stort. Just nu har Augsburg fyra poäng upp till kvalplats, särskilt mycket mer bör det inte vara. För om avståndet ökar, ökar risken för att spelarna tappar huvudena. Något man ännu inte har gjort, enligt Weinzierl.

Annons

Och är det något tränare som vet vad som krävs för att vända på negativa trender så är det Weinzierl. Han har bevisat det förut och han önskar att göra det igen. Euforin kanske inte blir lika stor som i våras, men om Augsburg klarar sig kvar i Bundesliga skulle klubben uppnå förväntningarna som ställdes inför säsongen – och mer kan man inte begära, inte ens från supporterhåll.

För Augsburg har valt att inte riskera klubbens framtid för möjliga kortsiktiga framgångar genom att värva in spelare för större summor. Pengarna som har kommit in genom framgångar har använts på ett genomtänkt sätt. Klubben har investerat i vad som på längre sikt kommer ge framgångar, det vill säga i förbättrade träningsanläggningar och i ungdomsakademin. Ett sunt och medvetet val som visar att Augsburg är en välskött klubb, något de ska ha respekt för i en tid då kortsiktighet och tunga ekonomiska investeringar i nyförvärv styr toppfotbollen.

Annons
Publicerad 2015-11-15 11:07

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto