Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Huub Stevens ger Hoffenheim hopp

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

TSG 1899 Hoffenheim

Tränare: Huub Stevens (Markus Gisdol sparkad 26/10)

Tabellplacering: 18 av 18

Poäng: 13

Målskillnad: 17:25 (-8)

Mitt tips: 6 av 18

Betyg: – (Underkänd)

Att Hoffenheims höst inte har varit som många hade tänkt sig (inklusive jag själv) råder det inga tvivel om. Många namnkunniga nyförvärv har underpresterat och tränaren Markus Gisdol lyckades inte att förbereda laget ordentligt inför säsongen. Just därför fick också Gisdol lämna i oktober för att ersättas av Huub Stevens som tidigare rättat kvar VfB Stuttgart två säsonger i rad. Trots Stevens inträde ligger klubben fortsatt i botten och får rikta in sig på att säkra kontraktet under våren.

Annons

Höstens tre plus

+ Löpviljan

Hoffenheim må inte ha fått resultaten med sig under hösten men man har långt ifrån givit bort matcher på grund av brist på sprungna kilometer. Hoffenheim är det lag efter Mainz som i snitt springer mest på fotbollsplanen. Den fysiska styrkan är något man kan ta med sig in i våren.

+ Rivstarterna

Av sina 17 mål har 5 kommit i den inledande kvarten och totalt 10 i den första halvleken av matcherna för Hoffenheim. Med det är man bäst tillsammans med Hertha Berlin och Wolfsburg och det är något som går att bygga vidare på. Hoffenheim tar ledningen tidigt och behöver lära sig att hantera den situationen för att få med sig flera poäng framöver.

+ Effektiviteten

Kanske tar jag i en aning men faktum är att Hoffenheim ligger på 10:e plats när det kommer till skotteffektivitet. Trots sina förhållande få antal mål (17) har Hoffenheim lyckats göra mål på ett rätt litet antal lägen. Just effektiviteten från sina anfallare är något man kan och böra bygga vidare på.

Annons

Höstens tre minus

– Fasta situationer

Tre mål under hela hösten kommer från fasta situationer. På sina totalt 72 hörnor har Hoffenheim lyckats med att göra ett mål och de andra två kommer från straffar, något som inte oroar motståndarna det minsta med andra ord. Hoffenheim måste träna på sina fasta situationer för att få ut mer av dessa.

– Nyförvärven

­Inför säsongen värvade Hoffenheim många intressanta namn. Fabian Schär, Jonathan Schmid, Eduardo Vargas med flera kändes alla som kvalitativa namn som skulle kunna ta Hoffenheim ytterligare ett kliv upp men inget av nyförvärven har imponerat särskilt under hösten. Mer krävs av dessa spelare för att Hoffenheim ska lämna jumboplatsen.

– Defensiven

Är det ett problem som genom åren har varit genomgående för Hoffenheim så är det defensiven. Hoffenheim har stundtals läckt som ett såll och den här hösten har inte varit något undantag. Man har visserligen inte släppt in flest antal mål men endast två lag har släppt till fler chanser. Här behöver Huub Stevens jobba stenhårt för risken är att motståndarna kommer att hitta målet mer och mer annars.

Annons

Vad som inger hopp

+ Huub Stevens

Det går inte att komma ifrån att Hoffenheim har en tränare i Huub Stevens som kan det här med bottenstrider. Under två raka säsonger har han hoppat in i Stuttgart och räddat dem från nedflyttning. Inte genom skönspel, inte genom att imponera utan genom disciplin och hårda nypor. Stevens ger inte bara hopp till klubben, utan till omgivningen om att man ska säkra kontraktet och det kan räcka långt under våren.

Vad som inger tvivel

– Pressen

Hoffenheim var av många – inte bara jag – tippade på den övre halvan av tabellen och många såg de som utmanare till Europaplatserna. Spelarna har inte klarat av den pressen och har sett hämmade ut. Dessutom har många tidigare nyckelspelare antingen försvunnit (Andreas Beck, Roberto Firmino) eller underpresterat (Kevin Volland, Sebastian Rudy). Hoffenheim behöver att komma igång med pressen har haft en betydande effekt på resultaten under hösten och det oroar.

Annons

Mitt tips: 15 av 18 (säkrat kontrakt)

+ Hoffenheim kommer att klara sig kvar då de har tillräckligt med individuell kvalitet för att ta poäng mot bra motstånd. Det finns ljusglimtar från hösten (till exempel hemmamötet med Bayern München) som ger hopp och tro om att det finns mycket mer att ta av. Dessutom ser jag andra lag med sämre trupper som går en tuffare vår till mötes än Hoffenheim.

Publicerad 2016-01-05 10:52

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto