Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

++++ Mainz är tryggheten personifierad

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

1. FSV Mainz

Tränare: Martin Schmidt

Tabellplacering: 8 av 18

Poäng: 24

Målskillnad: 23:23 (0)

Mitt tips inför säsongen:

Höstbetyg: ++++

Klubben som lever i en  undanskymd tillvaro i Bundesliga fortsätter att leverera konsekvent. Mainz lockar inte mest publik, har inga större stjärnor och har ingen vidare sex appeal men är numera ett etablerat Bundesligalag så som få andra. Detta trots avsaknaden av större ekonomiska muskler och slagkraftiga sponsorer. Mainz ligger åtta för att man imponerar i sitt sätt att bygga en fotbollsklubb och ett fotbollslag. Tryggheten personifierad.

Höstens tre plus

+ Yoshinuro Muto och Yunus Malli

Annons

Duon som har satt skräck i motståndet stavas Muto och Malli. Japanen Muto kom in som ersättare till landsmannen Shinji Okazaki som ville testa sina vingar i Premier League. Muto valde bort Chelsea för spel i Bundesliga och ligan och Mainz kan skatta sig lyckliga för det. Muto är en oslipad diamant som har levererat mål och assist under hösten. Yunus Malli har till skillnad från Muto klivit fram ur skuggan efter att ha funnits i truppen tidigare. Malli har levererat framåt och är ett vapen som Mainz har använt sig effektivt av.

+ Målskyttet

Mainz har visserligen bara gjort 23 mål – vilket inte är någon toppnotering – under hösten men procentuellt är det svårt att inte imponeras av målskyttet. Totalt har Mainz tagit 141 skott varav 23 av dessa har gått i mål, vilket betyder att 16,3% av skotten hamnar i nät. I Bundesliga ligger snittet på 14% och endast fyra lag uppvisar en bättre siffra och det är topp 4-klubbarna Bayern, Dortmund, Hertha och Mönchengladbach. Därför är det svårt att inte imponeras av den siffran.

Annons

+ Jämnheten

Av de 24 poäng som Mainz har tagit under hösten har 13 kommit på hemmaplan och 11 på bortaplan. Mainz är ett lag som levererar resultat oavsett på vilken arena man spelar och det är en styrka i sig som inte alla lag lyckas med.

Höstens tre minus

– Närkampsspelet

Med sina 46,8% vunna närkamper (eller 53,2% förlorade beroende på hur man vill se det) är Mainz det lag som procentuellt har vunnit minst antal närkamper under säsonger. Ett underbetyg för ett lag som vill spela med element av en aggressiv kontringsfotboll a la Klopp.

– Werder Bremen 1-3

Av matcherna från hösten finns det en match som grämer mest i resultatlistan för Mainz. Förlusten hemma mot Bremen var inte bara negativ i förlorade poäng, utan också i hur man agerade på planen. Bremen fick alldeles för enkelt vinna på CoFace-Arena och sådana insatser kostar mentalt.

Annons

– Fasta situationer

Endast ett lag i Bundesliga uppvisar ett sämre facit när det kommer till antalet gjorda mål på fasta situationer och det är tabelljumbon Hoffenheim. Mainz har endast mäktat med två mål på fasta situationer (två hörnor) och det är alldeles för dåligt.

Vad som har varit bra

+ Resultaten

Enkelt sagt har Mainz gjort en höst där man har presterat i enlighet med förväntningarna och lite till. Mainz ska befinna sig i mittenpartiet av tabellen och det gör, precis ovan vilket är en bonus. Det ger hopp om en bra vår och en fortsatt stabilitet i klubben.

Vad som behöver förbättras

– Höja lägstanivå

Det är enkelt att sitta och säga vad Mainz ska hitta på men generellt sätt är det väl så att Mainz måste höja lägstanivån. Det har varit några få dippar och om Mainz vill nå högre är det sådana saker man måste undvika. Det har varit få ”enkla segrar” och sådana behövs när man vill nå högre upp i tabellen.

Annons

Mitt tips: 11 av 18

Jag tror att Mainz kommer att gå en tuffare vår till mötes. Laget har överpresterat något under hösten och jag förväntar mig inte samma resultat nu när ligan drar igång igen. Det blir ett litet tapp men när säsongen summeras kommer tabellplaceringen att vara fullt godkänd.

Publicerad 2016-01-18 10:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto