Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hamburg hoppas ha hittat ett fynd i Bahoui

Twitter: @atnilsson

Så satt han där. På en vit plaststol, med en läkarrock hängandes i bakgrunden med en ansiktsmin som inte gav sken över någon större glädje. En bild knäpptes och rullades ut några minuter efter att det tyska transferfönstret stängt vid klockan 18.00 igårkväll. ”Wir verpflichten den schwedischen Nationalspieler Nabil Bahoui!” (”Vi har värvat den svenske landslagsmannen Nabil Bahoui!”)

Den första, genuina reaktionen från Hamburgsupportrarna var glädje. Inte glädje över att Hamburg värvat just Bahoui utan att man värvat en spelare överhuvudtaget utan att det läckt ut i pressen. ”Hamburg styrs inte längre av media!”, skrev HSV-supportrar på diverse forum och sociala medier. En befrielse för en klubb vars alla steg under de senaste åren har funnits väldokumenterat i såväl digital- som pappersform.

Det har gått så pass långt att Hamburg har valt en helt ny medial strategi för att undvika missförstånd och felaktigheter. Klubben har valt att gå ut med nyheterna själva, främst på sociala medier, när man varit nära att skriva kontrakt med en spelare eller när en omtalad affär inte har rotts i hamn. Det finns många åsikter kring den strategin men resultat har fallit ut mer än väl och det har gjort att Hamburg – åtminstone inom de tyska gränserna – har uppfattats som en professionellare klubb än tidigare.

Något slentrianmässigt förknippas Hamburg med kaos och epitetet ”en sovande jätte”. Hamburg har visserligen haft två kaotiska säsonger bakom sig med många tränarbyten och två nedflyttningskval. Men så sent som säsongen 2012/2013 slutade man sjua i Bundesliga, tre poäng från en Europa League-plats och under det senaste året har man fått in en helt ny ledning anförd av den erfarne Dietmar Beiersdorfer och en sportchef i Peter Knäbel som jobbat framgångsrikt på det schweiziska fotbollsförbundet.

Så vad Nabil Bahoui kommer till är en klubb med en diger meritlista men som haft bekymmer under de senaste två säsongerna. Det är en klubb på uppgång. En klubb som jobbar successivt för att ta steg för steg tillbaka till toppen och som försöker att göra ett hyperprofessionellt jobb. Värvningen av Bahoui är ett exemplariskt exempel på den förändring som har skett i Hamburg på sistone.

För hade klubbledningen inte varit utbytt, hade sportchefen varit en annan och tränaren inte hetat Bruno Labbadia är jag rätt övertygad om att Bahoui aldrig hade stått på listan över kandidater. De nuvarande ansvariga har nämligen insett att man har ett ekonomiskt problem att ta hand om (Bahoui värvas utan övergångssumma) och man har förstått att det handlar om att hitta rätt namn och inte ett välkänt namn.

”Nabil var en sällsynt möjlighet”, berättade sportchefen Knäbel till klubbens officiella hemsida. Hamburg tror sig ha hittat ett fynd i en spelare som har varit en del av det svenska landslaget, som har fysiken för att kunna klara av Bundesliga och som dessutom har nog med tekniska kvalitéer för att bli ett offensivt vapen – förutsatt att de används rätt och Bahoui får tid på sig att komma i form.

Efter den inledande chocken över att Hamburg lyckats värva en spelare utan att det läckt ut i media började supportrarna sakta att ta reda på information kring sitt svenske nyförvärv. Den övervägande majoriteten var överens om att Bahoui mycket väl kunde vara det Hamburg sökte och såg fram emot vad han skulle kunna tillföra. En ytterst liten minoritet var skeptiska, mest för att han spenderat tid i Saudiarabien men alla enades i att hans facit från Allsvenskan i kombination med hans fysik nästan såg oförskämt bra ut för en klubb som Hamburg.

Valet av Hamburg är i mina ögon ett väldigt bra val. Dels av tidigare nämnda skäl, Hamburg är en klubb som jobbar sig uppåt och som har en potential att nå högt. Dels för att konkurrenssituationen bland yttrarna i Hamburg inte är särskilt stor. Egentligen har man bara två renodlade yttrar i Nicolai Müller och Ilo Ilicevic, där den sistnämnde (som spelar ute till vänster) sitter på ett utgående kontrakt som inte kommer att förlängas, vilket ger en hint om att Bahoui troligen är tänkt för den rollen i framtiden, men inte omedelbart.

För Bahoui är inte ett tänkt startman nu till en början. Han kommer att behöva tid på sig för att möta de fysiska och tekniska krav som han kommer att möta i Bundesliga, så man ska inte förvänta sig att han omedelbart kliver in i startelvan till helgen. Men det finns en god möjlighet att han kommer att sitta på bänken om inte annat, för Hamburg har inte särskilt många alternativ på det offensiva mittfältet och framför allt inte på kanterna. Bahoui kommer att få speltid medan han sakta men säkert jobbar sig i form vilket är positivt.

Och inför ett stundande EM är Bundesliga ett klart bättre skyltfönstee än Saudiarabien om man vill spela sig in i truppen. Det ska bli mycket intressant att se vad Bahoui kommer att göra i Hamburg. Trots att han på den första publicerade bilden inte såg överlycklig ut är jag övertygad om att han inombords är mer än nöjd över sin flytt, för möjligheterna för honom i Hamburg är riktigt lovande.

Publicerad 2016-02-02 kl 09:50

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons