Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

En seger för Holger

Twitter: @atnilsson

Det var en Pep Guardiola som klev in på SGI-Arena i Augsburg i en ovanligt lössläppt utstyrsel gentemot vad man är van att se honom i. Istället för en perfekt åtsittande märkeskostym var den spanske tränaren uppklädd i en röd, något pösig tröja med texten ”Wir sind bei dir. Du schaffst es wieder!” (”Vi står vid din sida. Du klarar det igen!”). Även spelarna i Bayern München bar tröjorna vid inmarschen på arenan för att visa sitt engagemang.

Det var en tydlig markering för Holger Badstuber som återigen gått och skadat sig kort efter att han kommit tillbaka efter sin senaste efterhängsna skada. På den sista avslutande träningen inför matchen mot Augsburg var olyckan framme igen. En bruten ankel och minst tre månaders frånvaro från fotbollen för den tidigare landslagsbacken som sedan slutet av 2012 inte gått mer än några månader innan nästa skada har stått för dörren.

För Badstuber har det sedan dess varit ett konstant kämpade mot sitt eget huvud och sin egen kropp för att komma tillbaka. Det som började med en korsbandsskada, som han sedan fick ett bakslag på, har gått vägen genom muskelskador för att nå till den brutna ankeln som nu håller honom borta från fotbollen ett bra tag till och som gör att han missar sommarens EM-slutspel. Sedan den första skadan har Badstuber gjort 17 Bundesligainsatser på 39 månader, ett bedrövligt facit som bara bekräftar bilden av hans långa perioder av frånvaro.

Upptäckt i ungdomslaget av Louis van Gaal fick Badstuber chansen under säsongen 2009/2010. Från Stuttgart i början men till stor del fostrad i Bayern sågs Badstuber som en egen produkt och som en modern mittback som hade alla möjligheter att bli en nyckelspelare i Bayern. Han hade de personliga egenskaperna för att lyckas blomma ut i en tuff miljö som München. Ambitiös och så där öppet frispråkig som bara fotbollspersoner i Bayern München kan vara.

För bara några år sedan var Holger Badstuber tillsammans med Mats Hummels tänkt som den stora framtiden i backlinjen för det tyska landslaget. Det Badstuber saknade i snabbhet kompenserande han med blick för spelet och en passningssäkerhet som var ett vapen i offensiven. Även Guardiola hyllade Badstuber och spelarens förmåga för att kunna slå långa, flacka passningar mot kanterna och på så sätt igång anfallspelet på ett bra sätt. Skadorna till trots har Badstuber alltid visat upp att just den förmågan, precisionen i passningsspelet, aldrig fallit bort till följd av skadorna.

Perioden med Guardiola som tränare har inte varit lyckosam för Badstuber som gång på gång har funnit sig sittandes på rehabcykeln istället för fotbollsplanen. För Guardiola, vars fotbollsfilosofi mycket passar i Badstubers spelstil, har det varit ett rejält avbräck i ambitionerna. Många har undrat över hur många gånger Badstuber kommer att orka att ta sig tillbaka och för den om en månad blivande 27-åringen börjar tiden rinna ut att komma tillbaka på fotbollsplanen på allvar igen.

Det är inte svårt att dra paralleller till en viss Uli Hoeneß som även han fick lägga ned sin fotbollskarriär till följd av skadebekymmer vid 27 års ålder. För varje skada som sker kommer Badstuber allt närmare ett öde där han inte längre är på planen utan står vid sidan av den och Bayern kommer att göra allt för att få honom att ta ett jobb i klubben och stanna kvar. Man ger alltid sina spelare en hjälpande hand. Uli Hoeneß började som sportchef. Gerd Müller fick ett jobb trots grava alkoholproblem. Brassen Breno fick återvända som juniortränare efter att han bränt ned sitt hus. Det är så det fungerar i Bayern.

Utan Badstuber, som sannolikt hade spelat från start igår om skadan dykt upp, spelade Bayern med en backlinje vars längste spelare uppmätte 180cm och ett snitt på 174cm. Det räckte för att Bayern skulle vinna med 3-1 mot Augsburg. Det var en seger för Holger, en seger som inte kanske blottade någon större avsaknad men som ändå var viktig. Till och med Guardiola gick utanför sin comfort zone och hade på sig något som inte följde hans passform. Det säger inte lite om Badstubers status i klubben.

Publicerad 2016-02-15 kl 17:22

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons