Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hoppet lever för de tyska lagen

Twitter: @atnilsson

Två segrar, två oavgjorda och fyra hållna nollor lyder facit efter att de tyska lagen gått in i Europa League-spelet. Fyra resultat som gör att möjligheten fortfarande finns där för alla lag att ta sig vidare även om vissa av lagen har bättre chanser än de andra. Det visar också på att de tyska klubbarna inte tar Europa League för givet som de har gjort tidigare år.

Augsburgs defensiv ordnade oavgjort

Den match jag såg fram emot mest var den mellan Augsburg och Liverpool. Det finns en uppenbar förtjusning i Augsburg som klubb som jag dras till. En lantisklubb som med små resurser har jobbat sig uppåt i seriesystemet på ett fantastiskt sätt. Det är svårt att inte tycka om det. Framgångarna har inte heller ”förändrat” Augsburg, klubben står sig precis lika intakt och ödmjuk som tidigare.

Matchen mot Liverpool hemma på WWK Arena (som den numera heter) var utan tvivel Augsburg största i historien. En stor klubb. En Jürgen Klopp tillbaka på tysk mark. Och trots förväntningarna och pressen fallerade inte Augsburg utan levererade precis det man kunde begära av dem. Ett kompakt försvarsspel gjorde det svårt för Liverpool att ta sig igenom. Det är inte förvånande att Kolo Toure och Mamadou Sahko noterades för flest antal bollkontakter i matchen, för mycket av bollen hanterades i Liverpools defensiva lagdelar.

Ett Augsburg fullt medvetna om att helgens sexpoängsmatch mot Hannover betyder mer ställde upp med ett något decimerat lag. Halil Altintop fick chansen från start. Likaså Tobias Werner. Två spelare som inte haft särskilt mycket insatser från start tidigare under säsongen. Oroande dock att Raul Bobadilla klev av med skada. Det oavgjorda resultatet betyder att matchen lever inför det andra mötet på Anfield, och Augsburg har bevisat att Liverpool inte kommer att kunna gå på halvfart för att ta sig vidare.

Dortmund levererade mot Porto

För tabelltvåan Dortmund handlade det inför matchen mot Porto om två saker: 1) Möjligheterna till att faktiskt ta hem en europeisk cuptitel. 2) Dortmunds tveksamma form i slutet av gruppspelet. Många klubbikoner har gått ut och pratat om att Dortmund måste ta chansen att vinna Europa League när man har den. Ottmar Hitzfeld utnämnde till och med klubben till favoriter. Men sättet som Dortmund avslutade gruppspelet på gav tvivel på om huvudet och inställningen faktiskt fanns där för att göra det.

Dortmund bevisade att inställningen finns där mot Porto i en uppvisning av stora mått. Under de första 25-30 minuterna hade Porto svårt att ta sig från egen planhalva mot ett Dortmund som minst sagt forcerade de portugisiska murarna. Konstant rörelse och högt tempo gjorde det svårt för Porto att hänga med på Westfalenstadion. Naturligtvis blev det inte lättare av Dortmund fick det så viktiga 1-0 redan efter sex minuter av en ovan målskytt i Lukasz Piszczek.

Matchen slutade 2-0 och siffrorna borde ha varit större. Det fanns åtminstone flertalet lägen för att göra mål som Dortmund inte utnyttjade. Men med resultatet har de svartgula skaffat sig ett utmärkt utgångsläge inför returen. Visserligen har Dortmund en tuff match i helgen mot Leverkusen men så som det såg ut igår har jag svårt att se att Porto ska kunna ta sig tillbaka in i matchen.

Schalke borde ha fått med sig mer

I Ukraina var det den på förhand svåraste matchen att förutsäga när Schalke mötte Shakhtar Donetsk. Schalke har en säsong bakom sig av blandade resultat och insatser. Ena veckan har laget från Gelsenkirchen sett ut som Champions League-aspiranter, andra som ett blekt mittenlag. Det har helt enkelt varit svårt att placera Schalke på en skala då deras högstanivå har varit så makalöst långt ifrån deras lägstanivå.

Mot Shakhtar Donetsk hade Schalke dock en sådan där dag då mycket gick vägen. André Breitenreiters lag skapade chanser och hade dessutom en boll i mål, som något tveksamt dömdes bort. Det syntes tydligt att Shakhtar inte spelat en tävlingsmatch sedan december och Schalke borde ha utnyttjat det bättre. Ukrainarnas rytm fanns inte där, medan Schalke hade ett ordentligt matchtempo i kroppen.

Med 0-0 bjöd man lite in Shakhtar i dubbelmötet. Schalke hade mycket väl kunnat få med sig det så viktiga bortamålet och kunnat gå in med ett lugn i hemmamötet. Nu hamnar man istället i den där svåra situationen där man vet att man måste gå framåt och sätta en boll, utan att försaka defensiven och släppa in en boll. Sett till matchen är Schalke fortfarande favoriter till att gå vidare. Men det blir onödigt spännande – sett ur Schalkeögon – i returen.

Leverkusen gav sig själva ett försprång

Schalke lyckades inte med att få med sig ett bortamål, det gjorde däremot Bayer Leverkusen som ställdes mot Sporting Lissabon. Roger Schmidts mannar åkte till Portugal utan målskytten Javier Hernandez och mittfältsmotorn Kevin Kampl men med en Stefan Kießling som gjorde sin 400:e tävlingsmatch för Leverkusen.

Kießling låg också bakom matchens enda mål som gjordes av Karim Bellarabi i den 26:e minuten. Leverkusen kontrollerade matchen, mycket beroende av att Sporting Lissabon startade utan deras store målskytt Slimani och skapade ytterst lite problem för tyskarnas försvar. Även om Sporting i den andra halvleken bytte in Slimani och försökte sig på ett offensivare spel blev Leverkusen inte särskilt hotat.

Kanske borde Leverkusen ha gjort ytterligare något mål men 1-0 betyder att man har skapat sig goda förutsättningar för att ta sig vidare. Som tidigare nämnt möter Leverkusen Dortmund i helgen vilket blir en tuff batalj, men oavsett hur mycket krafter den matchen kommer att ta så har jag svårt att se att Roger Schmidts lag inte kommer att gå vidare. Leverkusen är helt enkelt ett nummer för stort för Sporting.

Publicerad 2016-02-19 kl 10:52

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons