Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Det handlar om centimetrar

Twitter: @atnilsson

Centimetrar. Det är vad de tyska medierna har pratat om under de senaste dagarna. Rättare sagt har det handlat om centimetrar på försvarsspelarna i Bayern München. Ämnet har aktualiserats mer och mer för varje dag som har gått och inför kvällens möte med Juventus har nått sin kulmen. Det har ritats upp grafer. Jämförts både kors och tvärs. Summa summarum: Bayern är klart kortare i rocken. Det är David mot Goliat. Det är Florin Prunea mot Kennet Andersson.

I Holger Badstuber (190cm), Jerome Boateng (192cm) och Javi Martinez (190cm) förlorar Bayern tre av sina absoluta längsta spelare. Endast tre tillgängliga utespelare mäter över 185 centimeter inför dagens match: Mehdi Benatia med sina 189cm, Thomas Müller med sina 186cm och Serdar Tasci med sina 186cm. Med största sannolikhet kommer vi endast att få se Thomas Müller från start ikväll. De två försvarsspelarna Benatia och Tasci kommer troligen att få nöta bänk.

Istället lär vi få se en fyrbackslinje bestående av Philipp Lahm (170cm), Joshua Kimmich (176cm), David Alaba (180cm) och Juan Bernat (170cm). Tre lärda ytterbackar och en central mittfältare ser Pep Guardiola ut att förlita sig på när hans Bayern ska ut och möta ett Juventus som sedan veckor tillbaka är i bra slag. Nog för att Guardiola vågat med chansningar förut, men det här är något av det mest extrema han har tvingats till under sina snart tre år som tränare i Bayern.

Guardiola har dock haft en liten fördel och det är att han har varit medveten om bekymret sedan drygt tio dagar. Den spanske tränaren har haft flera viktiga dagar på att sig att förbereda sig och sin backlinje inför uppgiften mot Juventus vilket har givit honom ett lugn som han säkerligen inte hade uppvisat om situationen uppkommit under helgen som varit. Guardiola har säkerligen låtit backlinjen träna ihop minut in och minut sedan Holger Badstuber – den sista tillgänglige mittbacken – gick och skada sig.

”De får hoppa högre”, sa sportchefen Matthias Sammer med ett brett leende på läpparna när han fick frågan om hur Bayern skulle klara sig med sin kortvuxna backlinje. Spänsten kommer att spela mindre roll i försvarsspelet mot Juventus, vilket självklart Sammer är medveten om. För Bayern kommer det handla om att försvara i zoner, att stänga löpvägarna och att hela tiden söka kroppskontakt med sina motståndare så att de inte kommer till lägen i straffområdet. Det kommer lika mycket att handla om intelligens och slughet, något som spelare som Lahm och Alaba besitter i mängder. Frågan är om den färske Kimmich och den excentriske Bernat klarar av fylla de kraven.

För Guardiola är det också ett stort test för hela hans filosofi. ”Om jag fick önska, så skulle jag ha 100% bollinnehav”, sa Guardiola för några månader sedan på frågan om hur mycket boll han vill se sitt lag ha. Den spanske tränaren vill ha bollen då ”motståndarna inte kan attackera” och idag kommer den tanken att ställas på prov till fullo. Bayern kommer att behöva söka dominans för att Juventus inte ska komma till chanser och avslut mot Manuel Neuer i målet. En tuff, nästintill omöjlig uppgift mot ett Juventus som har imponerat hemma i Turin.

Dubbelmötet mellan Juventus och Bayern är det på förhand jämnaste av alla Champions League-åttondelsfinaler och det kommer att bli mycket intressant att se vad som kommer att göra skillnaden. Varje centimeter kommer att spela en avgörande roll, och då pratar vi inte bara om centimetrar på de olika spelarna, utan centimetrarna som gör skillnad på offside eller inte, halvchans eller farlig målchans, stolpe in eller stolpe ut. Så pass jämnt är det mellan dessa två giganter.

Publicerad 2016-02-23 kl 14:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons