Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Schalke har större problem än uttåget i Europa League

Twitter: @atnilsson

Efter ha varit det klart bättre laget borta mot Shakhtar Donetsk förväntade sig många Schalkesupportrar att hemmamatchen skulle bli ”a walk in the park” för de blåklädda. Istället lämnade Schalke Europa League med svansen mellan bena. Och tonläget som sedan tidigare har varit bryskt kommer att hitta en ny nivå under de kommande veckorna.

Det har varit en hektisk vecka för Schalke. Inför söndagens hemmamatch mot Stuttgart röstade styrelsen enhälligt för att anställa Christian Heidel som ansvarig för det sportsliga och kommunikativa. Den i Mainz sedan 24 år arbetande Heidel kommer att bli klubbens starke man. Precis den roll han har arbetat sig fram under sina år i Mainz och nu kommer Heidel att ta klivet till en tuffare, mer krävande miljö än den han har varit van vid.

Utnämnandet kom inte som någon förvåning. Heidel har sedan flera månader tillbaka utkristalliserat sig som Schalkes huvudspår till att ersätta Horst Heldt vars förtroende var förbrukat efter försöket med Roberto Di Matteo som tränare. Heidel åtnjuter inte bara stor respekt inom den tyska fotbollen. Han beskrivs också som en omtyckt person som har en stor fingertoppskänsla när det kommer till planering av en organisation. Något som Schalke har saknat under de senaste åren.

Men Heidel kommer inte till ett serverat bord i Schalke. Gelsenkirchenklubben har visserligen tagit stora kliv i sin talangutveckling, något den nuvarande sportchefen Heldt kan ta stor ära i, men i övrigt har klubben tappat hastighet. De ekonomiska problemen har lurat i vassen och klubben har ansetts kaotisk av många som har varit i kontakt med den. Det har funnits många starka viljor, inte minst den av ordföranden Clemens Tönnies, som har dragit åt olika håll och slitit isär den stabila grund som Schalke byggt upp med kontinuerligt spel i Champions League och topplatser i Bundesliga.

Heidel är medveten om trycket i Ruhrområdet. Sedan flera år tillbaka har hans Mainz jobbat tätt med Dortmund och Heidel är nära vän med den svartgula klubbens ordförande Hans-Joachim Watzke. Heidel har under de senaste decenniet med mer insyn än många andra sett hur Dortmund förvandlats från en krisklubb till att vara tvåa efter Bayern München i landet. En liknande utveckling hoppas Heidel på i ett Schalke som visserligen inte har nått samma låga nivå som Dortmund, men ett Schalke som är fast i en brant nedåtgående spiral.

Förlusten mot Shakhtar vittnar också om problemen som Heidel kommer att ställas inför. Efter matchen kritiserade tränaren André Breitenreiter fansens förväntningar som tränaren ansåg varit alldeles för höga. Vad Breitenreiter – ett tredjeval i jakten på ny tränare inför säsongen – glömde var att han själv utnämnt Schalke till en av huvudkandidaterna till att vinna hela Europa League. Något fans och media inte var sena med att proklamera under natten till idag.

Schalke dras med ett stort ok av förväntningar och förhoppningar från den stora supporterbasen. Vilket inte är något nytt eller ovanligt för en klubb av Schalkes dignitet. Problemet är att klubben själva har minst lika stora ambitioner och dessutom inte är sena med att proklamera ut dessa. Då är det svårt att i efterhand komma dragandes med argumentet att det är ”fansens fel” även om det i stunden kan tyckas som det enklaste sättet att ta sig ur situationen.

Förlusten mot Shakhtar vittnade också om att Schalke är långt ifrån ett färdigt lag och att tränaren Breitenreiter inte har nått ut tillräckligt vid det här laget. För dubbelmötet med Schalke var Shakhtars två första tävlingsmatcher för det här året. Trots detta övertag lyckades Schalke inte gå vidare och det ställer frågor om huruvida Breitenreiter har lyckats få ut sina idéer till sina spelare och om de har varit mottagliga för dessa. Det stora nyförvärvet inför säsongen, Franco Di Santo, fortsätter fortfarande att underprestera och en haussad Leroy Sané är fortfarande inte mogen nog att ta det ansvar som han ges.

På söndag ställs Schalke mot ett Eintracht Frankfurt i en match där det är oerhört viktigt för Gelsenkirchenklubben att visa en reaktion. En förlust på söndag skulle kunna vara ödesdiger för Breitenreiters framtid. En förlust skulle också bara spä på de negativa ord som sprids kring klubben just nu. Och för Christian Heidel som fortfarande bara följer utvecklingen på distans, blir uppförsbacken bara längre och längre för varje snedsteg klubben tar. Som om den inte var tillräcklig redan.

Publicerad 2016-02-26 kl 11:28

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons