Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Kaosklubben Hannover lever igen

Twitter: @atnilsson

Med åtta raka förlustmatcher och de fyra senaste utan mål gjorda åkte Hannover till Stuttgart för att möta seriens hittills bästa lag under våren. Inför matchen pratade Hannovers tränare Thomas Schaaf om den inspiration Stuttgart väckt med deras nyvaknande under hösten, men få – om ens Schaaf själv – hade kunnat tro på utfallet. Hannover vann en match de borde ha förlorat och är nu återigen med i matchen om överlevnad. Men det är en klubb vars kaotiska tillstånd gör uppförsbacken längre än vad den faktiskt är.

Redan inför säsongen förstod man att Hannover skulle gå ett tufft öde till mötes. Med nöd och näppe klarade sig klubben kvar i den högsta serien förra säsongen, mycket tack vare lagkaptenen Lars Stindl (vars framtid låg i Mönchengladbach) som mot slutet av säsongen briljerade i ett lag som saknade all tänkbar stjärnglans. Det var först i säsongens sista match mot Freiburg som kontraktet säkrades. Det med hjälp av ett självmål från Freiburgs Pavel Krmas, Hannover vann med 2-1 men problemen var långt ifrån överslätade med ett säkrat kontrakt.

Nödlösningen på tränarpositionen, Michael Frontzeck, fick fortsatt förtroende efter att ha räddat Hannover från nedflyttning och erbjöds ett tvåårskontrakt trots att många kritiska röster höjdes mot tränarens kunskaper. Inte ens Hannovers envåldshärskare, den frispråkige Martin Kind (nästa år blir han majoritetsägare), verkade helt övertygad av Frontzeck då han inför nedflyttningsstriden var tydlig med att Frontzeck endast var en korttidslösning och att man sonderade marknaden för alternativ på längre sikt. Men Frontzeck fick en förlängning, trots tvivlen från ledning och supportrar.

Men det kanske underligaste var att det redan innan sommaren blev klart att sportchefen Dirk Dufner skulle få lämna klubben. Dufner hade länge hållits på halster men Kind lyckades inte trolla fram ett alternativ vilket gjorde att han tog beslutet att Dufner skulle få fortsätta – men bara sommaren ut för att säkra nyförvärv, efter transferfönstrets stängning i månadsskiftet augusti-september skulle sportchefen skeppas bort till förmån för ett annat alternativ.

Redan här kunde och borde man ha förutspått problem. Hannover hade en möjlighet att börja från noll men valde att fortsätta med en tränare som man inte riktigt hade förtroende för. Honom parade man ihop med en sportchef som fått sin dödsdom bekräftad. Av många underliga företeelser i Bundesliga under de senaste åren framstår denna som en av de mest anmärkningsvärda. Varför valde man inte att börja från noll i slutet av maj genom att ta in en ny sportchef och en ny tränare? Möjligheterna fanns där och det var inte så att Hannover saknade ekonomiska medel för att börja om från början.

Dufner lämnade efter sommarens transferfönster och Frontzeck valde ”självmant” att lämna i december. I ärlighetens namn hade ett ultimatum ställts bakom kulisserna till Frontzeck: antingen får du sparken eller så väljer du att lämna med hedern i behåll genom att avgå. Frontzeck valde det andra alternativet och lämnade som en form av hjälte då han säkrat kontraktet under våren. Ingen var förvånad. Det var ett besked som många hade väntat på redan sedan den där lyckosamma dagen i maj mot Freiburg.

Den första oktober klev Martin Bader in som sportchef i Hannover. Bara två månader tidigare hade hans öde i Nürnberg förseglats efter en incident där ultras till klubben tvingat till ett samtal på en rastplats på väg hem från förlusten mot Freiburg (3-6). Bader vars nära kontakter till Nürnbergs ultrasscen – som påstås ha hållit honom kvar i klubben – hade länge varit ifrågasatta, vilket nu resulterat i en konfrontation mellan spelare och fans som klubbledningen inte kunde acceptera. Nürnberg förkunnade Baders utträde och Martin Kind tog chansen att värva in en i Tyskland högst ansedd fotbollsledare. Kanske var det också för Baders goda kontakter med klubbens supportrar som Kind valde att ta in honom. Själv har Hannovers starke man sedan flera år tillbaka en pågående strid med Hannovers ultras, något som har lett till bojkotter och minskat stöd hemma på AWD-Arena.

Dagarna innan nyårsafton presenterades Thomas Schaaf som ny tränare i klubben. Schaaf lämnade Eintracht Frankfurt så sent som i somras efter att ha ansett sig blivit förd bakom ljuset av klubbens ledning. Tränaren saknade ett uttalat stöd från ledningen vilket stjälpte hans auktoritet inom klubben och gentemot hans lag, något som ledde till att han efter bara ett år i klubben ansåg sig tvungen att lämna bankstaden Frankfurt.

Om värvningen av Martin Bader framstod som logisk för att överbrygga den strama relationen mellan klubben och supportrarna samt hans erkända fackliga kunskap, framstod värvningen av Thomas Schaaf som mer underlig. Dels för att Schaafs satte sitt eget rykte på spel. Efter 14 framgångsrika år och ett godkänt år i Frankfurt anses han vara en av Tyskland bästa fotbollstränare. Dels för att Schaaf i Hannover skulle möta en betydligt tuffare miljö än i Frankfurt och Bremen, specifikt i Martin Kind som har för vana att ta till orda medialt när han inte anser att saker och ting står rätt till. Den friheten anser sig Kind ha efter 19 år i klubben. Om Schaaf inte kände stöd i Frankfurt, är risken övervägande för att han kommer att känna samma sak i Hannover om han verkligen inte levererar resultat till max. Det är så det fungerar i Hannover.

För att tala klarspråk med er. Hade jag fått i uppgift att bygga upp en kaosklubb hade den mycket väl kunnat likna det som byggts upp i Hannover. En envåldshärskare till chef som har oerhört svårt för att ta kritik men gärna ger den och som dessutom har alienerat sig med klubbens supportrar. Som sportslig chef en person med tveksam bakgrund, vars nära kopplingar till just supportrarna blev hans fall och som i sin nya klubb ska bygga upp den typen av relation. Och sedan en tränare som har haft svårt att bli kritiserad och nu hamnar i en klubb där det är en garanti. Vi talar helt enkelt inte om en klubb som är klippt och skuren för framgång.

Trycket var redan innan vårsäsongen stort i Hannover och efter de inledande fem raka förlusterna Schaaf började det att stramas åt rejält – Kind höll sig dock i skinnet. Igår kom så dock den första segern och det oväntat mot Stuttgart på bortaplan. Det krävdes dock en hel del tur. Stuttgarts Timo Werner missade helt öppet mål och Hannovers back Oliver Sorg var en räddande ängel på mållinjen två gånger. Samtidigt klev den 32-årige Christian Schulz fram och blev tvåmålsskytt, något han inte har lyckats med sedan 2007. Tillfälligheterna föll i Hannovers famn och nu är det av många redan uträknade laget återigen med i loppet om att överleva nedflyttning återigen. Historiskt sett har dock inget lag klarat av att gå från en liknande position och poängskörd som Hannover för att klara sig kvar i slutändan.

Hannover är, vinsten till trots, fortfarande tabelljumbo. Numera dock ”bara” fyra poäng från kvalplats och sex från säker mark. En förlust igår hade med största sannolikhet betytt tack och adjö till Bundesliga. Nu grep man tag i det sista halmstrået för att kunna klara sig kvar och gör man som inspirationen Stuttgart hoppas man på fortsatta framgångar. Resan uppåt är fortfarande lång men visst är det lite kittlande att den givna kaosklubben kan tänkas rädda sig kvar. Det vore något utöver det vanliga. Vilket beskriver Hannover säsong fullt ut.

Publicerad 2016-02-29 kl 11:17

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons