Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mainz osannolika seger mot Bayern

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Mainz tränare Martin Schmidt stod begravd med ansiktet i sina händer. Inte för att han var besviken. Inte för att han skämdes. Utan för att Schmidt inte kunde tro sina ögon. Jhon Cordoba hade precis dundrat in 2-1 bakom en nerkyld Manuel Neuer som knappt rört bollen i den andra halvleken. Bayern kunde inte komma tillbaka, trots en sista ansträngning och en Pep Guardiola som vevade febrilt med armar och ben ute på sidlinjen. För andra gången i Mainz historia besegrade man Bayern på bortaplan och med det sparkade man liv i den tidigare långsamt döende toppstriden.

Martin Schmidt är inte som andra tränare. Han har slitit av korsbandet sju gånger. Två gånger på fotbollsplanen. Tre gånger i skidbacken. Två gånger på sin mountainbike. Den schweiziske tränaren var en gång i tiden en extrem skidåkare som växte upp bland de höga topparna i den flerspråkiga nationen. Än idag håller han sig i kontakt med sin uppväxt genom att kolla på en livefeed över bergen som han en gång åkte nedför. En annan som han håller kontakt med är barndomsvännen Gianni Infantino som växte upp på samma gata som Schmidt.

Annons

Vägen till tränarrollen i Mainz var dock långt ifrån en given resa. Det var Thomas Tuchel som först övertygade Mainz att ta kontakt med den då 33-årige Schmidt när han arbetade som tränare FC Thuns andralag. Tuchel hade ställts mot Schmidt i en träningsmatch och hade imponerats av hur hans schweiziske motståndare arbetat med sitt lag och hur de hade förberett sig på uppgiften. Tuchel gick omedelbart till sportchefen Christian Heidel och påpekade att Schmidt skulle värvas till Mainz.

Som U23-tränare i Mainz tog Martin Schmidt sina första steg i sin nya miljö, ovetandes om att chansen en dag skulle dyka upp i a-laget då Kasper Hjulmands tid var över. Istället för att leta efter en mer erfaren, mer etablerad tränare valde Christian Heidel som vid valet av Jürgen Klopp och Thomas Tuchel att hitta en intern lösning och därför fick Martin Schmidt i början av 2015 chansen att kliva in som tränare för att rädda Mainz från nedflyttning. Chansningen gick hem och Mainz slutade på elfte plats efter en stark avslutning av säsongen.

Annons

Trots försäljningarna av nyckelspelarna Shinji Okazaki och Johannes Geis inför säsongen fortsatte dock Martin Schmidt på den inslagna vägen med snabba omställningar och ett fysiskt starkt försvarsspel. En begränsad spelare som Julian Baumgartlinger blev en nyckelspelare med sin fysiska tyngd och förmåga att läsa spelet, likt en Tobias Linderoth i det svenska landslaget. Offensivt fick Yunus Malli och Okazaki-ersättaren Yoshinori Muto fortsatt chanserna att agera kreativt, på instinkt och skapa sina egna lägen på motståndarnas planhalva.

Martin Schmidts styrka har legat i hans förmåga att hantera sitt spelarmaterial utifrån de förutsättningar som har funnits. Till skillnad från företrädaren Kasper Hjulmand har Schmidt inte velat ha en bollinnehavsbaserat spel, där dominans har varit viktigt, istället har han förfinat det som redan under Thomas Tuchels tids frodades – det vill säga ett kompakt försvarsspel med bollerövringar som ledde till snabba omställningar.

Annons

Det var ju dessa förfiningar som Bayern fick smaka på. Mainz stod för en defensivt imponerande insats trots att man mot slutet av den andra halvleken gick på knäna. Men till skillnad från andra lag som kommer till München och försöker att utmana Bayern knäcktes inte Mainz av Pep Guardiolas dominanta fotboll. Mainz behöll lugnet, behöll det försvarsspelet intakt och bjöd inte Bayern på lägen så som andra lag gör när energin börjar att tryta på Allianz. Och när Bayern låg på för ett avgörande mål i slutet av matchen slog Mainz till på sin enda riktiga chans i den andra halvleken och satte dolkstöten perfekt.

Det var inte konstigt att Martin Schmidt stod med ansiktet i händerna. För inte ens han hade kunnat tro att det han under drygt ett års tid byggt på skulle kunna störa Bayern München. Men det gjorde Mainz. Och nu ligger man femma. På samma poäng som Mönchengladbach som innehar den sista Champions League-platsen som tabellfyra. Europaspel hägrar och det hade ingen kunnat drömma om inför säsongen i Mainz. Och samtidigt som de egna drömmarna överträffas har man sparkat liv i en toppstrid som många ansåg vara avgjord.

Annons

***

På Twitter var det fullt ös hos klubbarna efter matchen igår. Mainz skickade en passus till Dortmund och Thomas Tuchel att man hjälpt till i toppstriden. Dortmund svarade med att skicka en “challenge accepted” samtidigt som Bayern bjöd sig in och kände sig snopna. För er som vill se flödet rekommenderar jag att gå in på min Twitter (jag vet, reklam!) och följa vad jag retweetade igår.

***

På lördag åker Bayern München till Dortmund för att möta ett Borussia som kommer med en seger i ryggen mot Darmstadt (2-0). Thomas Tuchel lät lufta flera av sina givna spelare och många kommer att vara i perfekt slag på lördag. För Tuchel är det en chans att bevisa att han är att räkna med på högstanivå och han har revansch att utkräva efter 1-5 på Allianz Arena i höstas.

***

Hur mycket sanning ligger det i denna tweet?Skärmavbild 2016-03-03 kl. 08.13.51

Annons

***

Pep Guardiola inte glädja Uli Hoeneß som för första gången var tillbaka på Allianz Arena efter att han släppts ur fängelset i måndags. Den före detta starke mannen i Bayern har ingen officiell post utan kommer tills vidare att ta det lugnt och njuta av friheten. I juni väntas han åka på familjesemester och mot sensommaren/hösten förväntas Hoeneß göra det offentligt att han planerar att återvända till Bayerns styrelse och kanske den roll som han hade innan (som nu besitts av Karl Hopfner som kommer att lämna den luckan öppen).

***

Det lag Bayern ställde upp med var långt ifrån dåligt. Visserligen saknades Philipp Lahm, Thomas Müller och Thiago i startelvan men en förlust mot Mainz var inte förväntat. Pep Guardiola måste oroa sig lite inför matchen mot Dortmund. Samtidigt vet Pep vilken nivå hans lag håller när det väl gäller. Försvarsspelet är fortfarande ett bekymmer dock och Mehdi Benatia hittar fortfarande inte rätt i fyrbackslinjen. Många frågetecken finns det kvar för Pep att lösa inför lördag.

Annons

***

Kanske hade Bayern haft behov av Claudio Pizarro som visade att gammal är äldst när Bremen vann med 4-1 (!) mot Leverkusen. ”Pizza” stod för ett hattrick och sköt Bremen bort från den absoluta botten i Bundesliga. För några veckor sedan slog Bremen just Leverkusen i cupen på BayArena (då med 3-1) men kunde inte bygga vidare på det. Den här gången får man hoppas att det går annorlunda för annars kommer Bremen att få det jobbigt att säkra kontraktet. Fortfarande ingen nolla efter 24 omgångar (nytt rekord)

***

Roger Schmidt var återigen utvisad från att närvara vid sidlinjen. Först nästa vecka får han stå där efter att ha blivit tilldelad sitt straff efter att han vägrat lämnat planen efter att ha blivit uppvisad på läktaren mot Dortmund. Utan Schmidt har Leverkusen förlorat med 1-3 (Mainz) och 1-4 (Bremen). Champions League-platserna flyger iväg och det är dags att hoppa på det där tåget innan det är försent.

Annons

***

För huvudstadslaget Hertha har hittat farten igen efter att ha besegrat Frankfurt med 2-0. Pal Dardai njuter av livet just nu och som jag tidigare påpekat: det vore bra för tysk fotboll om Hertha kom ut i Europa och etablerade sig. Alla förutsättningar finns i huvudstaden för att bygga något riktigt stort. Samtidigt vet vi av tidigare erfarenheter att Hertha har haft makalösa problem att etablera sig i någon sorts topp. Men jag hoppas, det gör jag verkligen (även om jag trodde att de skulle åka ur inför säsongen).

Publicerad 2016-03-03 08:21

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto