Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"Der Klassiker" har alla möjligheter att leva upp till sitt namn

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

”Han [Tuchel] är en av de bästa tränarna i världen”, berättade Pep Guardiola på gårdagens presskonferens inför kvällens drabbning i Der Klassiker. Pep, om någon, borde veta vad som utmärker en bra, för att inte säga exceptionell tränare. Efter snart tre år som närmar sig sitt slut vet vi att Peps presskonferenser alltid ska tas med en nypa salt, trots det är orden talande för den respekt som spanjoren ändå hyser kring sin kollega som bara är i början av sin tränargärning i Dortmund. Det är den sista drabbningen tränarna mellan i Bundesliga, men chansen är stor att det inte är den sista drabbningen någonsin.

Annons

Vid det här laget är de flesta medvetna om historien mellan Guardiola och Tuchel som utspelade sig på en restaurant i München, men för er som missat det får ni en kort sammanfattning. Tuchel var under sitt sabbatsår på besök hos Guardiola för att följa hans träningar och upplägg. En rätt vanlig företeelse bland arbetslösa tränare i Tyskland som inte brukar haussas upp. Men mötet mellan Guardiola och Tuchel drog igång alla växlar hos de tyska sportjournalisterna och sedan sipprade historien om det kända “restaurantbesöket” ut.

De två tränarna hade suttit långt in på kvällskvisten och diskuterat livet och, vad jag antar var av sedvanlig vana för de två tränarna, halkat in på ämnet fotboll. Där hade Tuchel och Guardiola exalterat diskuterat taktiska drag och dess konsekvenser. För att visualisera för varandra hade de först använt sig av saker de hade på sitt eget bord. Men när inte det räckte till vände sig de två tränarna till borden bredvid och tog för sig av deras salt- och pepparkar. Samtalet har i efterhand i journalistisk anda konstruerats om men ungefär så gick det till.

Annons

Där och då väcktes relation Guardiola-Tuchel och lyftes upp till en av Tysklands mest intressanta tränarrelationer. Guardiola, den världsvane och högt ansedde tränaren. Tuchel, den introverta taktikern på väg uppåt. En oväntad, men kärnfull vänskap. Inte långt efter Tuchels besök började det att sippra ut att Bayern mycket väl kunde tänka sig att ersätta Guardiola med den tyske tränaren. Men medan Bayern väntade på ett definitivt besked från Guardiola tog Tuchel över antagonisten Dortmund.

Och Tuchel har gjort det bra i Dortmund. Med nuvarande poängsnitt kommer Dortmund att sluta på 81 poäng vilket motsvarar samma poängskörd Dortmund hade när de vann Bundesliga 2011/2012. Och 81 poäng hade varit tillräckligt för att vinna titeln alla gånger utom två sedan trepoängssystemet infördes i Bundesliga till säsongen 1995/1996. Nu ska en inte gå händelserna i förväg men vad vi just nu bevittnar kan vara en av de mest häpnadsväckande debutsäsonger en tränare har gjort i Bundesliga. Då är Tuchel bara i början av sin karriär.

Annons

Ikväll har Tuchel också givits chansen att få ta lite av en revansch för förlusten i höstas mot Bayern (1-5). ”Resultatet har tagit oss dit vi är idag”, svarade Tuchel diplomatiskt på frågan vad den matchen skulle ha för betydelse inför dagens möte. Men givetvis har Tuchel sina planer på att hans Dortmund ska leverera något helt annat ikväll. Och han har redan besegrat Bayern under sina år i Mainz. Då på Allianz Arena, då med 2-1 – precis samma resultat om Mainz vann med i veckan och som gav Dortmund chansen i titelracet igen. Just nu har de svartgula fem upp poäng till Bayern, vid en vinst skulle avståndet bara vara två.

Men för att minska avståndet behöver Tuchel bemästra Pep Guardiola på den andra sidan. Inför matchen pratade Guardiola om hur att historien visar hur svårt det har varit att vinna Bundesliga fyra gånger i följd, vilket man kan göra det här säsongen. Och för Guardiola har avslutningen i Tyskland blivit allt viktigare ju närmare slutet har kommit. Pressen har ökat drastiskt och förväntningarna är stora på att Guardiola fortsatt ska leverera på det sätt som han har gjort tidigare två säsonger, om inte bättre. För Guardiola handlar det om att lämna Tyskland med en intakt status, och skulle han inte vinna Bundesliga skulle hans status naggas något i kanten.

Annons

Där Tuchel ser en chans att minska avståndet ser Guardiola en chans att avgöra titelstriden. I vad som kanske är Guardiolas svåraste utmaning under sina Bundesligaår skulle en vinst skulle betyda att avståndet skulle öka till åtta poäng mellan lagen när det återstår 27 poäng kvar att spela om – ett nästintill ointagligt försprång. Och vad vore inte bättre än att få sätta punkt för debatten om titelstriden på Westfalenstadion i Dortmund? Det är motivation om något för den spanske tränaren och hans lag.

Den påklistrade betckningen ”Der Klassiker” har alla möjligheter för att leva upp till sitt namn. Alla förutsättningar finns där för att bataljem mellan Tysklands två bästa lag, Bundesligas två bästa tränare där den ena är i början av sin sejour och den andra i slutet, ska bli något minnesvärt. Och kanske kommer de att analysera den vid varsitt middagsbord ikväll med hjälp av salt- och pepparkar. Och sannolikt kommer de att stötta på varandra i framtiden igen, men då i europeiska cupsammanhang.

Annons
Publicerad 2016-03-05 11:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto