Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bröderna Kovac är en chansning med oviss utgång

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Eintracht Frankfurt valde en av uttalade favoriterna till sin nya huvudtränare. Den Tysklandsfödde kroaten Niko Kovac får i uppgift att rädda Bundesligakontraktet. Ett chansfyllt val som inte ger några garantier.

”Jag är ett barn av Bundesliga”, berättade Niko Kovac på sin första presskonferens som tränare för Eintracht Frankfurt. Den i Berlin födde tränaren representerade under sin karriär Hertha Berlin, Bayer Leverkusen, Hamburger SV och Bayern München. Känd som en passionerad mittfältare gjorde sig Kovac ett namn som en kämpe med osviklig vilja – det är dessa egenskaper han nu planerar att använda till sin fördel i Frankfurt.

Annons

”Jag förväntar mig absolut hängivelse, passion och disciplin. Trycket på spelarna måste öka. Alla spelar om sin egen existens”, sa Kovac på presskonferensen och gjorde ingen besviken. Kovac har aldrig varit en människa som har hållit sig för att berätta vad han tycker och tänker. Han varit motsatsen, öppen och ärlig. Frågan är hur väl den nya kravbilden kommer att falla ut i ett lag som fortfarande stod bakom sin tidigare tränare Armin Veh.

För Eintracht Frankfurt är det en stor chansning. Kovac har inga erfarenheter från tränaruppdrag i någon av de större ligorna. Som förbundskapten för Kroatien har han samlat på sig mest erfarenhet men frågan är hur långt det räcker när han nu ska rädda kvar Frankfurt i Bundesliga. Bland de övriga alternativen som diskuterades (Markus Gisdol, Jens Keller, Jos Luhukay) fanns det flera som åtminstone haft tränaruppdrag i Bundesliga och längre erfarenhet som hade kunnat bli användbart i en bottenstrid.

Annons

Men Kovac visade sig inte vara ett oväntat val. Tyska medier rapporterade kort efter offentliggörandet att Frankfurt redan i somras haft kontakt med Kovac men då beslutat sig för Armin Veh när denne givit sitt klartecken. Sedan dess hade dock sportchefen Bruno Hübner stått i ständig kontakt med Kovac och därför kunde denna situation snabbt klaras upp.

Än mer intressant var att Eintracht Frankfurt, som inför processen sagt att man ville ha in en långsiktig lösning, givit Niko Kovac och hans bror Robert Kovac (som blir assisterande) ett kontrakt som endast gäller för Bundesligaspel. Vid en eventuell nedflyttning kommer bröderna Kovac alltså sannolikt inte att följa med ned i 2. Bundesliga, utan istället lämna klubben för andra uppdrag. Vid ett kvarvarande i Bundesliga gäller kontrakten över nästa säsong. Det klingar inte långsiktigt alls i mina öron.

Annons

Som vi alla vet finns det inga givna instruktioner för vad en klubb ska göra överleva nedflyttning. Men vanligast är att när en klubb gör sig av med en tränare, så ersätter man denne med en ny vars meritlista vittnar om tidigare erfarenheter av situationen och som samtidigt som ska införa ny energi och tro på det man gör. Kovac uppfyller inte det första kravet, men det andra är något som har definierat honom – inte minst som spelare. Samtidigt jobbar han med en trupp där en stor del fortfarande hade velat se Armin Veh vid rodret.

Kovac valde inte det enklaste jobbet att ta över och absolut inte vid den enklaste tidpunkten. För Eintracht Frankfurt är det ett sista försök att säkra ett Bundesligakontrakt och för Niko Kovac ett första att etablera sig som huvudtränare på den här klubblagsnivån. Vad det mynnar ut blir intressant att se då det är en rejäl chansning. Och att Frankfurt tvingades till en chansning var för att de agerade så pass sent som de gjorde. Klubben hade behövt en förändring vid ett tidigare skede. Därför är Frankfurt fortfarande på väg mot nedflyttning i mina ögon. Jag har svårt att se en emotionell Niko Kovac vända på det ödet.

Annons
Publicerad 2016-03-09 12:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto