Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Guardiolas förbehållslösa jakt på trippeln

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Under de första 60 minuterna hade Bayern dominerat det första mötet mot Juventus, men det var de 30 sista som låg kvar i minnet. Bayern hade tappat en 2-0-ledning och ett fantastiskt utgångsläge till 2-2 och ett bra, men inte lika övertygande utgångsläge. I München gick tankarna från ”ett klart avancemang” till ”ett möjligt avancemang” och oron finns kvar där inför kvällens match. Inte minst för Pep Guardiola.

De tre senaste veckorna har för Bayern München varit en enda lång uppladdning inför returen mot Juventus. Trots ett högst avgörande möte mot Dortmund i ligan har det främst handlat om att kanalisera formtoppen inför vad som kommer att vara säsongens hittills viktigaste match för tyskarna. Det är vinna eller försvinna, att få drömma eller att få glömma.

Annons

”Jag hatar den här situationen”, sa Guardiola på tisdagens presskonferens inför matchen och det är enkelt att förstå. I sin tredje och sista säsong i den bayerska huvudstaden har förväntningarna varit skyhöga på att Bayern ska återupprepa det hans företrädare Jupp Heynckes gjorde under sin sista säsong i klubben. Men inte minst har Guardiola själv ställt höga krav på sig att avsluta på topp.

I söndags höll Uli Hoeneß, mannen som åkte fram och tillbaka till New York för att locka Guardiola till Bayern, ett tal för företrädaren Jupp Heynckes som förärades av staden Mönchengladbach. I talet pratade Hoeneß sig varm om Heynckes, hur tränaren hanterade situationen när hans efterträdare blev klar mitt under brinnande säsong och att Heynckes Bayern spelat den bästa fotbollen München någonsin sett.

Men vad som stod ut i talet var en mening med ett innehåll som alla anat, men aldrig varit uttalat. ”Pep Guardiola vill också förbehållslöst vinna denna trippel”, berättade Uli Hoeneß och det kanske inte låter mycket för världen, några kanske tar med en axelryckning och en skoffar ”självklart är det så”. Men det som gör det hela så speciellt är att det aldrig har varit uttalat, snarare har Bayern och dess representanter gjort allt för att undvika denna typ av uttalanden och jämförelser med Jupp Heynckes.

Annons

Och därför är det inte förvånande att Pep hatar kvällens situation. Han vet mycket väl att ett uttåg ur Champions League vid den här fasen inte bara för klubben skulle vara en enorm besvikelse, utan även för honom personligen. Dessutom vore det förödande för den återstående delen av hans tid i Bayern, för när medierna forcerar ut historier om att Pep tappat fokus på hans jobb i Tyskland skulle detta bara vara än mer vatten på kvarnen.

Med en Bundesliga som mer eller mindre redan är avgjord, och en finalplats i DFB-Pokal som är mer eller mindre självskriven finns det inte många matcher kvar av riktig vikt och intensitet under resterande del av säsongen. I dagens Bayern München är det Champions League-resultatet som ger resultaten som man värderar sin säsong utifrån. De andra två titlarna anses mer eller mindre vara blasé i Münchenland. De ska man bara vinna i dagens läge även om Dortmunds kraftansamling har givit mer kredibilitet till Bundesligatiteln.

Annons

Även Pep definierar sig själv utifrån Champions League-titeln. Han är mycket väl medveten om att man i München förväntar sig att vinna Bundesliga och DFB-Pokal utan problem, även om han gillar att förklara för folk hur svåra de är att vinna. Och när han kollar tillbaka på sin tid i Tyskland vore det med besvikelse om det inte skulle finnas en Champions League-titel på meritlistan.

Sedan mötet i Turin har Bayern spelat fyra matcher. Seger mot Wolfsburg (2-0), förlust (1-2) mot Mainz, oavgjort (0-0) mot Dortmund och i lördags besegrade man Bremen (5-0). Formen har varit stigande, mot Bremen visade Bayern upp en bländande fotboll där man likt en svärm bi gång på gång gick på attack mot ett Bremen som konstant fick sig över axeln. 5-0 var smickrande, för Bremen, och en bättre uppladdning inför kvällens match hade Guardiola knappast kunnat önska sig.

Annons

Men Bayern är högst medvetna om Juventus styrka (trots deras tunga avbräck). Och avslutningen från det första mötet sitter som en black om foten. Pep Guardiola är ingen tränare som tar en match för given och han har säkerligen lagt ned otaliga timmar med att analysera motståndarna in i minsta detalj. Timmar för att hitta den där lösningen som kommer att göra skillnaden. För om spanjoren vill uppnå den där trippeln han förbehållslöst vill ha, så är Juventus det första av många svåra hinder som han måste bemästra.

Publicerad 2016-03-16 11:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto