Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Den ende som kan få Götze att stanna är Ancelotti

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Ryktena har under de senaste veckorna intensifierats kring Mario Götze. Klopp sägs vilja ha honom till Liverpool. Dortmund sägs diskutera möjligheterna bakom stängda dörrar. I slutändan är det upp till Carlo Ancelotti att avgöra om Götzes framtid finns i Bayern München eller någon annanstans.

Det är ingen hemlighet att Mario Götze aldrig varit Pep Guardiolas gubbe. När den spanske tränaren var på väg till Bayern, planerade för sin framtid i Tyskland under månaderna inför sitt tillträde, försökte han övertyga den tyska klubbledningen till att värva Neymar.

Karl-Heinz Rummenigge och Uli Hoeneß var dock motvilliga till att gå med på spanjorens önskemål. Sviterna av misslyckade sydamerikaner satt etsat kvar i minnet och redan då var medvetna om att den brasilianske stjärnan inte skulle gå billigt. Med både Barcelona och Real Madrid involverade i diskussionerna skulle summorna trissas upp till höjder som den tyska klubben skulle känna sig obekväm att investera.

Annons

Istället värvade klubben Mario Götze från rivalen Dortmund. En av de mest skinande pärlorna i den stora antagonisten, som skulle till mindre – men fortfarande kostsam – summa. Inte skadade det att man förvärvade en tysk landslagsman och samtidigt försvagade sin huvudkonkurrent.

Efter tre år är det enkelt att se tillbaka och säga att beslutet inte var det bästa. Götze inledde med att stå iklädd en Nike-tröja (hans personliga sponsor) i Adidasland under den första presskonferensen och redan där satte ”Tysklands Messi” käppar i hjulet för sig själv. Han snavade på sitt skosnöre redan innan han börjat gå och har kämpat i uppförsbacke sedan dess.

Trots ivriga försök från Guardiolas sida – något som oftast faller bort i debatten – har Götze aldrig etablerat sig i Bayern München. Nyligen publicerade en tysk tidning statistik på att ingen annan spelare i Bundesliga har använts på så många olika positioner som Götze (jag tror man kom upp till 12 olika roller). Man kan se det som att Guardiola har försökt att hitta Götzes bästa roll. Man kan även se det som att Götze aldrig fått förtroendet på samma position.

Annons

Men även om Götze inte har blommat ut på det sättet som många hade hoppats och önskat sig så har han inte gjort bort sig. Under höstsäsongen efter att han avgjort VM-finalen visade Götze upp en strålande form. Stod för 7 mål och 2 assist på de första tolv omgångarna trots att han bara spelade fyra matcher över nittio minuter. Då spelade Götze centralt, i en något friare roll mer lik den han hade i Dortmund och visade upp den kvalitet som tog honom till toppen från början.

Därför är jag inte förvånad över att Jürgen Klopp funderar på att locka över honom till de brittiska öarna. Det var under Klopp som Götze briljerade vecka ut och vecka in. Inte heller är jag förvånad över att ämnet har kommit på tal i Dortmund, även om det skulle krävas ett gigantiskt pr-maskineri och en sjujävla ursäkt från Götzes sida för att han skulle kunna beträda Westfalenstadion utan burop.

Annons

Med ett kontrakt som går ut sommaren 2017 börjar tiden att rinna ut för Götze i Bayern. Medan andra spelare har fått förlängda kontrakt har det inte funnits några diskussioner alls mellan klubben och Götzes agent. Det har varit tydligt att klubben varit tveksamma till att förlänga då man mer än sällan uttalat sig kring ämnet, lika tydligt har det varit att Götze känt sig tveksam då han själv sökt ett samtal med den blivande tränaren Carlo Ancelotti.

Och det är helt och hållet upp till Ancelotti att avgöra huruvida Götze kommer att få förlängt eller inte. Bayerns klubbledning kommer fullt ut lyssna på vad den blivande tränaren anser och följa hans ord, man kommer inte låta sig ta ett beslut själva som man gjorde när man värvade Götze utan tränarens fulla stöd.

Den italienske tränaren måste avgöra om han kan se en plats för Götze i sitt lagbygge. Om Ancelotti anser sig göra det och kan övertyga Götze om hans värde i laget, så kommer Bayern att förlänga med Götze. Gör Ancelotti det inte, så kommer Götze att säljas med klubben fortfarande kan få in pengar för honom. Oavsett så kommer det att bli en nystart för Götze i sommar.

Annons
Publicerad 2016-03-25 10:15

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto