Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Kommer City att tänka om kring Gündogan?

Twitter: @atnilsson

”Minst tre månader”. Så lyder diagnosen på den tid det kommer att ta in Ilkay Gündogan är tillbaka i träning. En skada och en diagnos som är en stor besvikelse för Thomas Tuchel och Joachim Löw som båda hade räknat med honom, men även för Pep Guardiola vars tankar nu kanske leder in på andra spår.

Med bara dryga månaden kvar till EM drar igång i Frankrike kom beskedet att Ilkay Gündogan missar sitt andra stora landslagsmästerskap i följd. Han fick på tv se sina landsmän vinna VM i Brasilien till följd av en efterhängsen skada som höll honom borta från fotbollen i drygt ett år. Den skadan gav många tvivel om att den tyske mittfältaren någonsin skulle kunna komma tillbaka till det slag han tidigare varit i, då han skapat ett stort intresse kring sig själv som up and coming.

Under årets säsong har Gündogan varit skadefri och har under ledning av Thomas Tuchel inte bara kommit tillbaka, han har varit bättre än någonsin tidigare. ”Gündi” har varit en absolut nyckelspelare på Borussia Dortmunds mittfält. Tack vare av att använts klokt av Tuchel har mittfältaren hållit sig frisk. Gündi har bländat publiken på Westfalenstadion med sin fantastiska känsla för ytor och sin förmåga att hitta sina lagkamrater på planen. Gündogan har varit strålande, en av Bundesligas absolut bästa spelare den här säsongen

Därmed inte konstigt att Pep Guardiola velat locka med sig mittfältaren till Manchester City där spanjoren tillträder på tränarposten till sommaren. Gündogan har alla kvalitéer som Guardiola söker hos en mittfältare. 25-åringen har blicken för spelet, är tekniskt högst begåvad och även om hans fysisk inte är hans allra största tillgång så är han en spelare som vågar ge sig in i närkamper och både ger och tar smällar när det krävs.

Och med ett år kvar på kontraktet har prislappen för mittfältaren inte varit den allra högsta, åtminstone inte sett till Gündogans kvalitet vilket gör honom till ett riktigt kap på marknaden. Trots otaliga rapporter om en flytt har klubbarna aldrig lyckats komma överens om prislappen. Manchester City har inte varit villiga att betala det Dortmund har begärt och frågan jag ställer mig är huruvida den här skadan kan få City och Guardiola att kolla åt ett annat håll.

Inte för att City tvivlar på att han kommer tillbaka, utan snarare för att skadan är en påminnelse om Gündogans skadebekymmer sedan tidigare. Är City beredda att ta den risken? Guardiola har, som vi alla vet, under sin tid i Bayern München visat sig otålig när det kommer till spelares skadefrånvaro och rehabperiod. Och i en så pass tuff liga som Premier League, med ett brittisk spelschema som innehåller betydligt fler fotbollsmatcher än vad de i Tyskland gör, så skulle jag vara tveksam över hur Gündogan skulle klara av de betydligt färre avbrotten av tävlingsmatcher. Kanske är det värt risken, men det tål att tänkas på för City.

För Jogi Löw är Ilkay Gündogans frånvaro i EM betydande, men inte avgörande. Gündogan hade haft goda chanser till att få speltid på det centrala mittfältet, inte minst för att Bastian Schweinsteiger sedan tidigare är ett frågetecken men också då Sami Khedira har en historik av skadebekymmer. Nu ser det ut som att Khedira och Toni Kroos blir de två som kommer att spela centralt på mittfältet under EM.

Alternativen för att rotera på spelare minskar för Löw, ingen av de andra centrala mittfältarna som kan tänkas följa med håller samma klass som Gündogan, vilket kan bli bekymmersamt längre in i turneringen och vid eventuella skador. Der Spiegel skrev att den ende som kan tänkas passa in spelmässigt och kvalitetsmässigt är mannen som gjort sitt i landslaget – Philipp Lahm, vilket ändå säger något om hur viktig Gündogan ansågs inför turneringen.

De som ärligt talat kommer att klara sig bäst i situationen är Dortmund. Med bara två matcher kvar av Bundesliga kommer avsaknaden inte att vara särskilt stor, mest kännbart kommer det att bli i finalen av DFB-Pokal mot Bayern München. Samtidigt kanske klubben ser sin chans att förlänga med mittfältaren, om nu intresset från annat håll skulle avta till följd av skadan, vilket vore mer än positivt då Gündogan fortfarande är högt aktad för sin kvalitet (men mindre för sin klubbkänsla).

För Gündogan själv är det dock en oerhörd besvikelse att återigen åka på en sådan allvarlig skada som gör att han missar ännu ett mästerskap. Och om ryktena som cirkulerar kring att det skedde i samband med att han spelade basket inför en träning stämmer, så är det inte svårt att tro att han grämer sig ännu lite extra. Tre månader betyder ett missat mästerskap och en missad försäsong, men när Gündogan väl är tillbaka är jag övertygad om att han kommer att vara en nyckelspelare igen – oavsett vilken klubbtröja han bär.

Publicerad 2016-05-07 kl 11:48

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons