Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

RB Leipzig - en ovanlig nykomling

Twitter: @atnilsson

”Äntligen!”, utbrast hela Leipzig i söndags när uppflyttningen till Bundesliga ordnades genom bland annat ett mål av Emil Forsberg. Ett andra år i 2. Bundesliga var ett år för mycket för klubben, fansen och invånarna i staden. Nu blir RB Leipzig den första klubben sedan Energie Cottbus (säsongen 2008/2009) att ha ett lag representerat som kommer från det gamla Östtyskland (även om RB Leipzig var drygt 20 år bort när muren revs).

Vikten av detta är något som är oerhört viktigt då klubbarna från före detta DDR har haft svårt att hävda sig sedan sammanslagningen. Nämnda Cottbus var uppe, svenskklubben Hansa Rostock hade en längre period i ligan men inga lag från det forna Östtyskland lyckades någonsin etablera sig i Bundesliga. Det ska det bli ändring på nu.

Och chansen är stor att det blir så.

För även om RB (som av ett sammanträffande inte står för ”Red Bull” utan för ”RasenBallsport”) av många anses vara en plastklubb, vilket det finns fog för, är det den första klubben från öst som har alla förutsättningar för att klara sig kvar i den tyska högstaligan. Klubben har en modern arena och har haft ett publiksnitt på runt 30 000 den här säsongen. Det finns en imponerande stark infrastruktur uppbyggd kring klubben med allt från moderna träningscenter till en framgångsrik ungdomsakademi och några av landets absolut bästa tränare.

Det sänder signaler om att klubben menar allvar med sin satsning och att man också ska tas på allvar, att man bygger för framtiden och att man inte bara gör det för att göra reklam för ett energidryckesbolag. Men det är inte sådana saker som vinner titlar, de är endast användbara hjälpmedel på vägen dit.

Därför är det betryggande för klubben och sportchefen Ralf Rangnick att veta att han kommer pengar att spendera på starka nyförvärv till sommaren. Uppemot €50 miljoner påstår tidningen Kicker att klubben kommer att kunna lägga på nyförvärv. Sanningen är nog den att klubben skulle kunna lägga mer, men att de inte vill öppna för än mer kontrovers än vad man redan gör.

För vad RB Leipzig gör att polarisera.

Motståndarfansen avskyr dem. Manifesterar med banderoller, åker inte med bortaföljen till Leipzig och brukar ibland våld. Inte gör klubbens ägare, Dietrich Mateschitz, det enklare med sina sylvassa uttalanden och aggressiva politik gentemot den tyska fotbollstraditionen. Bara för några dagar sedan bestämde han sig för att lägga ned den österrikiska tv-kanalen Servus TV som han grundade 2009. 260 personer kommer att få gå. Varför? Uppgifter gör gällande att de anställda ska ha velat bilda en facklig organisation. Det är den typen av agerande som spär på avskyn, även om det inte främst har med fotboll att göra.

I Leipzig med omnejd älskar människorna dock klubben. För första gången på länge kan Bundesligafotboll återigen åtnjutas runt hörnet. Vilket också är den generella hållningen bland klubbarna från öst som ser Leipzig som en tänkbar och trolig ledsagare i en annars rätt blek fotbollshistoria sedan murens fall. Inte ens lokalrivalerna Lokomotive Leipzig, som torde hysa visst agg, har något emot RB:s framgångar utan ser det som positivt för egen del.

Och det är inte bara fotbollsklubben RB Leipzig som är framgångsrik i regionen. Även staden Leipzig har blivit en plats dit unga, kreativa studenter drar sig dit istället för att hamna i Kreuzberg i Berlin. Tillväxten ökar lavinartat och även välutbildade familjer flyttar till staden för att leva sin liv där. Leipzig blomstrar och anses av många ha gått om Berlin i status när det kommer till att locka till sig intellektuella.

Nu väntar alltså spel i Bundesliga för första gången i klubbens korta historia (RB Leipzig grundades så sent som 2009) och det kommer inte att vara en vanlig nykomling som vi får se i höst. Det har Leipzig redan gjort klart med sin planerade nyförvärvsbudget och en lönebudget på runt €40 miljoner, vilket placerar klubben på den övre halvan i den Bundesligatabellen. Att man dessutom lyckats locka till sig FC Ingolstadts succétränare Ralph Hasenhüttl visar på vilka ambitioner klubben har.

”Vi kommer att ha ett något föråldrat U23-lag”, sa Rangnick i samband med uppflyttningen. Målet kommer fortsatt vara att värva ungt, spelare som är talangfulla och utvecklingsbara men ändå har kvalitet nog för att hävda sig på högsta nivå. Två listor med runt 60 spelare, den ena med utländska namn och den andra med tyska, har satts samman och nu ska man sätta sig ned och välja ut vilka man ska försöka värva. Förhoppningarna är höga och etablerade namn som a-landslagsmannen Kevin Volland och U21-landslagsmålvakten Timo Horn är två som sägs stå på listan.

Kortsiktigt är målet för Leipzig att etablera sig i Bundesliga, vilket inte kommer att vara något problem för klubben. Långsiktigt är det att på allvar utmana de stora klubbarna i Borussia Dortmund och Bayern München. Vilket är en svårare nöt att knäcka men där Leipzig har skaffat sig ett gynnsamt utgångsläge jämfört med många av sina konkurrenter som vill göra samma sak.

Vad man än anser om RB Leipzig, plastklubb eller ledsagare, är det en ovanlig och fascinerande nykomling som är i Bundesliga för att stanna. För Leipzig kommer på allvar att röra om i grytan. Jag är spänd på resultatet.

Publicerad 2016-05-10 kl 08:28

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons