Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Gastkramande avslutning i Bundesliga

Twitter: @atnilsson

Tre klassiska lag – ett kommer att säkra kontraktet, ett kommer att få kvala sig kvar och ett kommer att få lämna Bundesliga. Även om toppstriden är avgjord är den sista omgången av säsongens Bundesliga långt ifrån avslagen.

De senaste åren har säsongens sista match sällan bidragit till att man fäst blicken mot toppen. Bayern München har stått överst, bakom har klubbar som Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen, Borussia Mönchengladbach och Schalke 04 tagit platserna. Årets säsong var inget undantag.

Därför förflyttas blicken inför vårens sista Bundesligaomgång mot bottenstriden där tre av ligans mest klassiska lag slåss om den sista möjligheten för att klara sig kvar. Eintracht Frankfurt, Werder Bremen och VfB Stuttgart är de tre klubbarna som slåss om att undvika den mörka, osäkra vägen som nedflyttningen innebär.

Fullsatta arenor som Westfalenstadion i Dortmund, Veltins-Arena i Gelsenkirchen och Olympiastadion i Berlin byts ut mot halvtomma arenor som Hardtwaldstadion i Sandhausen, Voith-Arena i Heidenheim och Schüco-Arena i Bielefeld. För att uttrycka det milt: det är blir en mindre sexig tillvaro i vardagen för klubben som åker ner.

Ekonomiskt talar vi om enorma inkomstminskningar. Av pengarna som det gemensamma tv-avtalet för Bundesliga och 2. Bundesliga inbringar går endast 20% av klumpsumman till andraligan. Vi talar många miljoner som försvinner, samtidigt minskar sponsorintäkterna avsevärt. Klubbarna skulle nog få räkna med att minska sin årsbudgetar med drygt 50% av den nuvarande summan

En sak som är säker inför dagens matcher: det kommer att bli dramatiskt.

Inte främst för att två av lagen ställs mot varandra. Werder Bremen tar emot Eintracht Frankfurt hemma på Weserstadion i Bremen. De grönklädda har haft ett enormt stöd på hemmaplan under de senaste veckorna. Hela staden har kraftsamlat och biljetterna inför avgörandet har gått för otäckt stora siffror på den svarta marknaden. Senaste hemmamatchen för Bremen slutade med 6-2, mot bottenkonkurrenten Stuttgart, och för Bremens del skulle en seger betyda säkrat kontrakt.

Just nu är det Eintracht Frankfurt som sitter på den säkra platsen. En poäng ovanför Bremen. Frankfurt har under Niko Kovac fått ett sent lyft. Med tre raka segrar har Frankfurt lämnat nedflyttningsplatsen bakom sig, något som för bara dryga månaden sedan verkade otroligt. Nu har Eintracht tre poäng ner till Stuttgart, en betydligt bättre målskillnad och chansen är liten att Frankfurt åker ur direkt, men en förlust mot Bremen skulle betyda gastkramade kvalspel mot Nürnberg.

Utgångsläget är sämst för Stuttgart, som endast har tagit 2 poäng på de senaste 8 matcherna och ligger två poäng bakom Bremen och tre bakom Frankfurt. Innan den negativa trenden låg Stuttgart på 11:e plats. Nu ligger Stuttgart på nedflyttningsplats. Efter förra veckans hemmaförlust mot Mainz (1-3) stormades planen av förbannade och förtvivlade supportrar. Nu krävs det seger mot Wolfsburg, samtidigt som att resultatet uppe i Bremen går deras väg, för att Stuttgart inte ska åka ur Bundesliga för första gången på 41 år och andra gången någonsin.

Inför den avgörande omgången har alla tre klubbar har förberett sig på samma sätt. Det genom att förändra så lite som möjligt. Inga extra träningsläger har blivit av. Inga har försökt fly verkligheten utan har ställt sig rakryggade inför slutstriden. En slutstrid som kan bli oerhört kostsam.

Vilka som slipper nedflyttning idag? Troligen Bremen och Frankfurt, även om ett av dessa lagen kommer att få kvala. Stuttgarts utgångläge känns för tufft, både sett till deras form och rent matematiskt. Men större under har skett i Bundesliga, det har vi upplevt tidigare.

Bundesligaavslutning tabelläge

Publicerad 2016-05-14 kl 10:06

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons